NEDJELJNI ISTRAŽUJE

SISAČKI RAT NA LEDU Kako su dva sisačka kluba hokeja na ledu postala poligon za obračun političkih suparnika

 

Dva kluba, jedna ledena dvorana, puno sukoba i svađa kojima, po svemu sudeći, kumuje - politika. Tako bi se mogla ukratko opisati situacija s dva sisačka kluba hokeja na ledu koji su postali poligon za obračun političkih takmaca - HDZ-a s jedne strane te SDP-a i lokalnih partnera s druge.

Teške riječi i osobna prepucavanja s privatnih su razgovora došla sve do sjednica Gradskog vijeća i društvenih mreža, a akteri se nisu ustručavali ni osobnih prepucavanja.

Što se, zapravo, događa u Sisku i kakve veze imaju pak i palice s politikom?

Prilično zamršenu i zapetljanu priču pokušala su nam razjasniti vodstva HK Siscia, KHL-a Sisak te Zajednice sportskih udruga Grada Siska.

Do 2015. godine u Sisku je postojao samo KHL Sisak. Taj klub slovi za nasljednika svih dosadašnjih sekcija i klubova hokeja na ledu u Sisku, u kojem je jedan od najdinamičnijih zimskih sportova prvi put zaigran 1930. godine, a 1934. je u sklopu Športskog društva Slavija osnovan i klub hokeja na ledu. Godine 2015. pojavljuju se određene nesuglasice, pa se treneri KHL-a Sisak odvajaju od kluba i osnivaju novi klub, Sisciju.

Na otvorenom klizalištu Zibel HK Siscia je dvije godine imala po četiri termina za treninge, a s KHL-om Sisak normalno je komunicirala. Sve do trenutka kada je sagrađena Ledena dvorana Zibel, govori nam tajnica i glasnogovornica Hokejskog kluba Siscia Karla Vorkapić.

Danas članovi KHL-a Sisak treniraju na ledu, a članovi HK Siscia na betonskom igralištu kod jedne sisačke škole jer nikako ne mogu dobiti termine u Ledenoj dvorani. Iako se Športsko-rekreacijski centar Sisak brine o raspodjeli termina, dodjeljuje ih prema odluci Zajednice sportskih udruga grada Siska s kojom HK Siscia ima podosta problema.

“Problemi su nastali čim smo uključili u članstvo Zajednice, jer ono omogućuje klubovima da besplatno koriste sportsku infrastrukturu. Zajednica ima komisiju koja odlučuje o prijemu i isključivanju klubova iz Zajednice. Komisija je donijela odluku da ispunjavamo sve uvjete da budemo primljeni. Telefonskim pozivom predsjednika Zajednice Komisija je raspuštena”, tvrdi Vorkapić.

Isteklo privremeno članstvo

U članstvo Zajednice, objašnjava, aplicirali su kada su aplicirali za članstvo u Hrvatskom savezu hokeja na ledu, u koji su primljeni bez problema. “Zajednica je nakon raspuštanja komisije odugovlačila s odlukom o našem članstvu od rujna 2015. sve do veljače 2016., dok se nije promijenio njihov statut u kojem su uvedene kategorije privremenog i pridruženog članstva.

Zajednica nas je primila u privremeno članstvo koje je bilo ograničeno na dvije godine. Pratila je naš rad, a on je ocijenjen odličnom ocjenom”, tvrdi Vorkapić, predočujući dokumente s ocjenama koji su dostupni i na internetskim stranicama Zajednice.

Privremeno članstvo istjecalo je taman kada je otvorena Ledena dvorana u siječnju 2018. “U veljači 2018. istekle su dvije godine privremenog članstva i ništa nam nisu javili do sredine ljeta, kada su poslali dopis da smo izbačeni”, tvrdi Vorkapić dok stavlja pred nas dokumentaciju Vijeća sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora i Samostalne službe sportske inspekcije Središnjeg državnog ureda za šport.

Tim institucijama odlučili su se obratiti kako bi razriješili svoj problem s članstvom u Zajednici. Pokazuje i dva rješenja koja je donio Hrvatski olimpijski odbor kojima ukida odluke zajednice. Prvi put zbog proceduralnog propusta Zajednice, a drugi put zbog kršenja Zakona o sportu i Ustava Republike Hrvatske.

Početkom ovog ljeta Vijeće sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora i Samostalna služba sportske inspekcije Središnjeg državnog ureda za šport naložili su Zajednici da primi HK Siscia u punopravno članstvo.

U nalazu Vijeća sportske arbitraže izričito se ističe da je “sprečavanje razvoja jednog kluba kako ne bi bio konkurencija drugom, postojećem klubu diskriminacija u suprotnosti sa Statutom Zajednice, Zakonom o sportu i Ustavom RH” te da se klubu ne može uvjetovati razvoj samo ženskog hokeja.

Marko Krička, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Siska i zamjenik sisačke gradonačelnice, tvrdi da je HK Siscia udruga građana koja je nastala nakon kriminalnih aktivnosti pojedinaca koji su nekada bili članovi KHL-a Sisak i kojima se za pronevjeru i krivotvorenje sudi prema potvrđenoj optužnici na Općinskom sudu u Sisku te da se u pitanje statusa udruge HK Siscia uplela politika.

Sisak, 051217.
Gradonacelnica Siska Kristina Ikic Banicek i procelnik za skolstvo Goran Grgurcak osmislili su projekt uvodjenja gradjanskog odgoja u sisacke skole.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX
Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček

“Sportska inspekcija Središnjeg državnog ureda za šport ‘naredila’ je primanje fiktivnog kluba HK Siscia u članstvo u Zajednici sportskih udruga zbog navodne proceduralne pogreške. Zajednica je pod prijetnjom velike novčane kazne provela ‘naredbu’, no istodobno smo pokrenuli upravni spor pred Upravnim sudom i uvjereni smo da će odluka Sportske inspekcije, temeljena na političkom diktatu, biti poništena. U međuvremenu, mi ćemo kao legalisti poštovati ‘naredbu’ unatoč njezinoj neprincipijelnosti i neutemeljenosti u zakonu”, objašnjava Krička.

“Nemamo led za utakmice”

“Status privremenog člana može zatražiti i dobiti bilo tko, no u periodu od dvije godine mora potvrditi da je stvarno u pitanju sportski klub, što HK Siscia nije uspjela”, dodaje.

Vorkapić, pak, ističe da iz Zajednice pokušavaju prezentirati da su Hokejski klub Siscia prijavili isključivo kao ženski klub te da su na prijevaru pokušali prijaviti mušku ekipu i ekipu djece.

“Sada kada smo dobili odluku od inspekcije da se radi o diskriminaciji, onda su okrenuli priču da smo HDZ-ovci koji pokušavaju osvojiti Ledenu dvoranu”, tvrdi Vorkapić, referirajući se na prepucavanje na društvenim mrežama u kojima ih se optužuje da preko veza u HDZ-u pokušavaju maknuti sisačku djecu s leda. Sisciji se spočitava i da u klubu imaju ljude koji nisu iz Siska, nego su iz drugih gradova Hrvatske.

“Dio objava je istinit, ali način na koji su prezentirane stvaraju pogrešnu sliku o klubu. Prema propisu Međunarodne federacije u hokeju na ledu, klubovi ne mogu prijavljivati mlađe kategorije ako nemaju prijavljene seniore. Sve osobe koje su navedene iz drugih gradova su prijavljene u HK Siscia s ciljem da možemo prijaviti mlađe kategorije.

Ovo je treća sezona da nemamo leda i ne možemo mlađe kategorije, juniore i mlađe kadete, dakle tridesetak djece, prijaviti za natjecanje jer nemaju osiguran led za odigravanje domaćinskih utakmica, a to nam se protuzakonito uskraćuje. Mi seniori i seniorke igramo domaćinske utakmice u Delnicama”, tvrdi Vorkapić.

Iako iz HK Siscia tvrde da nisu fiktivan klub te da su registrirani u Uredu državne uprave, što se može provjeriti na internetskom registru koji je javno dostupan, te da imaju mlađe kadete, Krička kaže da klub ima prijavljene samo momčadi seniora i seniorki.

“Nikada nisu imali niti trenutno imaju službeno prijavljene juniorske, mlađe juniorske, kadetske i mlađe kadetske kategorije, ni veliku, ni malu školu hokeja”, tvrdi Krička. Sve je to vidljivo, objašnjava, na službenim stranicama Hrvatskog saveza hokeja na ledu.

“HK Siscia nema dovoljno igrača niti za seniorsku ekipu, pa su radi prijave za Prvenstvo Hrvatske, uz četiri Siščana, od kojih najstariji ima 48 godina, a dvojica su maloljetna, prijavili igrače, uglavnom veterane, bivšeg delničkog kluba Mamut, koji je potom ugašen, kao i neke koturaljkaše iz Zagreba i ostatka Hrvatske da bi ispunili minimum od 11 prijavljenih igrača. Prosječna dob igrača koji igraju za HK Siscia je 34,5 godina, što ih čini veteranskim klubom i rekreativcima, a nikako sportskim natjecateljskim klubom”, tvrdi.

Veći kapacitet, manje termina

“HK Siscia nikada nije i nikada neće moći nastupiti ni na jednom natjecanju priznatom od Saveza jer djecu jednostavno nema. Ni KHL Sisak, na žalost, nema dovoljno djece za momčadi u svim mlađim kategorijama, pa mlađi igrači nekada igraju u starijim kategorijama da popune momčad, a potpuno je iluzorno očekivati da će to imati fiktivni klub”, dodaje Krička.

Vorkapić, pak, ističe da Zajednica već tri godine istim argumentima Sisciju onemogućava u radu.

“Mi smo ih već tri puta i kroz dvije međusobno neovisne institucije pobili. U tom onemogućavanju našeg djelovanja potrošili su 16.000 kuna samo na pristojbe svih sporova koje su izgubili protiv nas, što je bacanje proračunskog novca u vjetar, a tome treba dodati i troškove za odvjetnika. Mi samo želimo da nam vrate naša četiri termina, koja smo dvije sezone koristili na otvorenom klizalištu bez ijednog problema”, ističe Vorkapić. “Kapaciteti su nemjerljivo povećani gradnjom Ledene dvorane za koju se podigao kredit iz gradskog proračuna. Svi ju plaćamo, a dosad je koštala više od 50 milijuna kuna”, dodaje.

Za komentar situacije obratili smo se i predsjednici KHL-a Sisak Manueli Bukovec, koja kaže da su u klubu već umorni od silnih prepucavanja. “Uvlači nas se u to i to vam se sve spušta na osobnu razinu. Službeni stav kluba je da se želimo maksimalno iz toga izmaknuti jer to nije dobro za sport. Činjenica je da je ekipa koja je sada u HK Siscia bila nezadovoljna KHL-om Sisak. Dio nje izašao je iz kluba jer je Skupština kluba tako odlučila zbog nekakvih nepravilnosti”, tvrdi Bukovec.

Ne zanima ih politika

Odnose li se te nepravilnosti na optužnicu koja je podignuta protiv osnivača udruge HK Siscia, a koju je prije spominjao Krička? Gospođa Bukovec kaže da ne bi o tom razgovarala. Dodaje da se KHL Sisak uvlači u svađu, a u sve se pokušava involvirati politiku, pritom odbacujući da njezina poznanstva s određenim čelnicima u Gradu Sisku utječu na situaciju s Hokejskim klubom Siscia.

“KHL Sisak je sportski klub, udruga građana, djece i sportaša, koji nije vezan ni uz kakvu politiku. Imamo i simpatizere iz HDZ-a i SDP-a i ne dopuštam da se klub KHL Sisak povezuje s politikom. Mi se isključivo bavimo sportom, ovisimo o gradskoj vlasti koja nam kreira politiku dodjeljivanja termina i svega ostalog, a tu sve i završava. Nećemo dozvoliti da nas se uvlači u bilo kakav sukob. Bavimo se sobom, sportom, a nama su u interesu djeca koja su naši članovi”, tvrdi Bukovec.

Obratili smo se i sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, koja tvrdi da u sisačkom hokeju ne postoje nikakvi problemi. Zašto? Jer, kako tvrdi, ne postoje dva kluba.

“Postoji klub koji se bavi hokejom i udruga nastala na kriminalu, koja je osnovala fiktivni klub kako bi se dočepali nečeg što im ne pripada. Sisačku djecu nikada nećemo micati s leda zbog ostarjelih veterana iz Zagreba, Rijeke i Koprivnice”, tvrdi Ikić Baniček.

Ističe kako se osobno protivi bilo kakvoj politizaciji sporta u Sisku.

“Činjenica da su u vodstvu KHL-a Sisak ljudi iz HDZ-a, a u HK Siscia nema članova HDZ-a, ne utječe na procjenu gradske uprave što je ispravno, a što nije. Djeca koja se bave hokejom i bilo kojim drugim sportom, u Sisku će uvijek i zauvijek biti zaštićena od ljudi koji bi ih koristili kao sredstvo politizacije”, tvrdi. Poručuje i da će Grad Sisak zaštititi djecu i sportaše od “oportunista i kriminalaca te lažne propagande”.

U konačnici, glavno pitanje koje se nakon svih razgovora nameće je ima li u Sisku dovoljno mjesta za dva hokejska kluba? Predsjednica KHL-a Sisak to ne želi komentirati. Sve je već previše puta rečeno, tvrdi. Istraživačko novinarstvo i računanje broja stanovnika i djece u Sisku dat će odgovor na to pitanje, tvrdi.

Vorkapić iz HK Siscia govori da u Sisku ima dovoljno mjesta za dva hokejska kluba. Pokazuje i studiju isplativosti gradnje Ledene dvorane te skreće pozornost na to da je dvorana građena tako da u njoj bude mjesta za dva hokejska kluba.

Iz Zajednice na to pitanje odgovaraju da ne postoje dva sisačka hokejska kluba. “Postoji samo KHL Sisak i postoji fiktivna udruga građana HK Siscia, koja nastupa na Prvenstvu s veteranima koji nemaju veze sa Siskom”, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:10