REAKCIJA IVE ŽINIĆA

Sisački župan o državnoj kući u kojoj živi besplatno: Već 15 godina čekam rješenje o darovnici...

‘Nalazimo se u situaciji kao i mnoge druge obitelji sa ovog područja koje nisu uspjele riješiti darovanje kuće‘, rekao je župan
Ivo Žinić
 Marko Todorov/Cropix

Nakon medijskih napisa da sisačko-moslavački župan Ivo Žinić već 26 godina živi u državnoj kući te da je najam od 100 kuna mjesečno za nju plaćao samo osam godina, Žinić je reagirao priopćenjem za medije u kojem tvrdi da njegova obitelj ove godine nije uspjela riješiti darovanje spomenute kuće zbog čestih izmjena zakona i propisa, ali i izmjena životnih prilika, javlja RTL.

- U kući živimo, plaćamo sve režije i ostale troškove u skladu sa svim propisima. Napominjem da smo na obnovu i održavanje ove kuće u proteklih 25 godina utrošili znatna materijalna sredstva - tvrdi župan, inače član HDZ-a.

- Radi informiranja javnosti oko napisa u medijima, a vezano za vlasništvo i pravo korištenja kuće u kojoj živim zajedno sa svojom obitelji želim iznijeti nekoliko činjenica koje su krivo ili neistinito prezentirane - navodi Žinić.

- Kao i tisuće obitelji s područja Gline, Banovine te okupiranih dijelova Hrvatske i moja obitelj 90-ih godina prolazila je kroz progonstvo, rat i neizvjesnost dok sam ja kao dragovoljac bio na ratištu. Nakon oslobođenja Gline, vratili smo se u grad i dobili smo na privremeno korištenje napuštenu kuću u koju smo se uselili odmah nakon VRO Oluja u kolovozu 1995. godine. Prošli smo isti proces i ostvarili ista prava kao i tisuće prognanika. Odmah smo se aktivirali u stvaranje novog života na ovim područjima - nastavlja župan.

- Kuća je kasnije otkupljena od strane APN-a te smo u skladu s time, prema važećim propisima plaćali propisani najam za kuću. U međuvremenu se mijenjaju Zakonske regulative i nadležnosti za rješavanje stambenog zbrinjavanja. Vlada Republike Hrvatske 2005. donosi Uredbu o darovanju kuće ili stana hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Tada, kao hrvatski branitelj, podnosim zahtjev za darovanje navedene kuće koji do danas nije riješen - dodaje.

- Nalazimo se u situaciji kao i mnoge druge obitelji sa ovog područja koje nisu uspjele riješiti darovanje kuće zbog čestih izmjena zakona i propisa, ali i izmjena životnih prilika. U kući živimo, plaćamo sve režije i ostale troškove u skladu sa svim propisima. Napominjem da smo na obnovu i održavanje ove kuće u proteklih 25 godina utrošili znatna materijalna sredstva - tvrdi Žinić.

- Također ističem kako ni u jednom trenutku nisam bio u sukobu interesa i nikad nisam koristio svoje pozicije kako bih riješio svoje stambeno pitanje. Dokaz tome je i činjenica da rješenje zahtjeva za darovanje spomenute kuće čekamo već 15 godina. Točno je da su Uredi državne uprave od 01.01.2020. pripojeni županijama i sada imaju u nadležnosti izdavanje rješenja o stambenom zbrinjavanju, pa i rješavanje predmetnog slučaja. Vjerujem da će službe svoj posao odraditi potpuno korektno sukladno svim važećim propisima i zakonskoj regulativi - zaključno stoji u županovom priopćenju.

Podsjećamo, Žinić je u u imovinskoj kartici naveo da je vlasnik kuće od 100 četvornih metara u Runjaninovoj ulici u Glini koju je dobio darovnim ugovorom. No, država tu kuću nikad nije darovala, a kako bi se utvrdilo ima li njegova obitelj pravo na tu kuću, pokrenuta je revizija. Žinićeva obitelj je 1995. dobila pravo na korištenje te kuće, a državna agencija APN otkupila kuću od prijašnjeg vlasnika 1999. godine te je sa Žinićima 2000. sklopila ugovor o najmu od 100 kuna mjesečno. Taj je najam aktualni sisačko-moslavački župan plaćao tek osam godina. Žinić je 2008. godine bio ravnatelj uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, a APN je tom ministarstvu 2008. godine prepustio, među ostalim, i tu kuću u kojoj već 26 godina živi Žinićeva obitelj. Ugovor o najmu tada je raskinut pa obitelj sisačko-moslavačkog župana od tada u kući živi - besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 20:04