NAJBOLJI PROJEKT EU

Sisačko-moslavačka županija: u rekonstruiranom kompleksu sada je i dnevna bolnica

Projekt je omogućio potpuniju medicinsku zaštitu i skrb pacijentima, poboljšane su kvaliteta i organizacija rada Opće bolnice Sisak

Projektom Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici ''Dr. Ivo Pedišić" omogućena je potpunija i adekvatnija medicinska zaštita i skrb pacijentima iz područja rada dnevnih bolnica, poboljšana je kvaliteta i organizacija rada Opće bolnice Sisak te je korisnicima iz cijele Sisačko-moslavačke županije omogućena kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga.

Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije prijavila je u izboru za najbolji projekt EU unutar kategorije "Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici" projekt "Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici 'Dr. Ivo Pedišić' Sisak" kroz infrastrukturna ulaganja i opremanje.

Bitno i zbog potresa

Vrijednost projekta bila je 88,820.625 kuna, kroz Europski fond za regionalni razvoj je povučeno 50,000.000 te je projekt trajao od 29. kolovoza 2016. do 30. lipnja 2021. godine.

Projekt je omogućio potpuniju i adekvatniju medicinsku zaštitu i skrb pacijentima iz područja rada dnevnih bolnica, poboljšane su kvaliteta i organizacija rada Opće bolnice Sisak te je korisnicima iz cijele Sisačko-moslavačke županije omogućena kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga. Projekt je posebno značajan i za djelatnike bolnice koji će raditi u puno boljim uvjetima.

Posebno je to bitno u kontekstu velikih oštećenja koja je bolnica pretrpjela u nedavnom katastrofalnom potresu, nakon kojeg je dio odjela iz drugih oštećenih objekata premješten u nove prostore središnjeg paviljona.

Sve to doprinosi velikom značenju ovog projekta za bolnicu u Sisku i općenito Sisačko-moslavačku županiju, a benefiti su postali jasni od prvog dana funkcioniranja objekta.

Doprinos zapošljavanju

Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" pruža usluge polikliničko-konzilijarne i stacionarne zdravstvene zaštite. Prije početka projekta ugovoreni broj kreveta s HZZO-om iznosio je ukupno 426 u Sisku te na lokalitetu Petrinja 33 kreveta. Postojanje bolnice u Sisku vrlo je važno za grad i županiju u kojoj živi 172.439 stanovnika, s obzirom na to da je jedina županijska bolnica, dobro geografski i regionalno pozicionirana te nekim njihovim stanovnicima i jedina dostupna.

Budući da se SMŽ nalazi u prvoj skupini jedinica regionalne samouprave, s indeksom razvijenosti manjim od 75 posto prosjeka RH te vrlo lošom gospodarskom situacijom, dodatni troškovi putovanja i liječenja nekim su stanovnicima neprihvatljivi.

S druge strane, bolnica zapošljava velik broj djelatnika (1000) koji su boravišno vezani za područje županije, čime ona direktno pridonosi zapošljavanju i očuvanju radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:19