POSLOVNI POTHVAT

SISAK NA METI MOĆNIH INVESTITORA IZ ARAPSKOG I ISLAMSKOG SVIJETA Planiraju projekt kakvog nema u ovom dijelu svijeta, zaposlili bi do 500 ljudi

 Miroslav Kiš/Cropix

Muslimanski vjernici u Sisku će kroz dvije do tri godine svoje vjerske obrede i okupljanja obavljati u 'Islamskom kulturnom centru', koji bi trebao zamijeniti dosadašnje prostorije u maloj prizemnoj zgradi na periferiji grada, piše Aljazeera Balkans.

Ove subote se polaže kamen temeljac na parceli od gotovo 24.000 kvadratnih metara, na kojoj bi trebalo niknuti novo zdanje.

To će biti treći islamski centar u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu i Rijeci, kao i četvrta džamija, računajući onu najstariju u Hrvatskoj, koja se nalazi u Gunji.

Na području Sisačko-moslavačke županije živi oko 4.000 muslimanskih vjernika, a u samom Sisku oko 2.500.

Prvi konkretan korak u realizaciji projekta, kojeg je investitor Islamska zajednica u Hrvatskoj, bila je kupnja zemljišta 2006. godine od Željezare Sisak, koja je tada bila u stečaju, a kasnije je i propala. Idućih osam godina rješavani su imovinsko-pravni odnosi s državom, koja je imala udjela u zemljištu, a do vlasništva 1/1 došlo je 2014. godine.

Ove godine je ishodovana pravomoćna građevinska dozvola i time je riješena posljednja pretpostavka za početak gradnje.

U islamskoj zajednici u Sisku ističu iznimnu suradnju s Katoličkom crkvom te naglašavaju da je biskup Vlado Košić prvi obaviješten o terminu polaganja kamena temeljca, a muftija Aziz Hasanović osobno ga je posjetio i obavijestio te ga pozvao da bude jedan od domaćina događaja.

Islamska zajednica u Sisku je angažirana na privlačenju investitora, uz suradnju i razmatranje projekata na korist tom kraju i državi s, primjerice, turskom razvojnom agencijom Tika, nadaju se da će zaživjeti veliki projekt 'Terme Siscia', za koji se traži strateški partner, piše Aljazeera Balkans.

Radi se, kako kaže predsjednik Izvršnog odbora medžlisa Sisak Edin Safić, o razrađenom projektu grupe entuzijasta uz suradnju stručnjaka, koji je na državnoj razini prošao niz ministarstava te je spreman za poticaje iz fondova EU i za koji je već pokušao zainteresirati investitore iz arapskog i islamskog svijeta.

- Baziran je na termalnoj jodnoj vodi, koje nema nigdje u ovom dijelu Europe i svijeta. To je i jedan humani projekt gdje bi se ljudi liječili, pružila bi im se maksimalna skrb, moglo bi se pružati šest vrsta terapija, a ne samo klasična fizikalna terapija kao što ima većina toplica, nego i ostale stvari za ljude s endokrinim bolestima, određen ginekološke bolesti, dermatološke itd. Naravno, taj projekt sadržava jedan liječilišno-rehabilitacijski centar sa hotelom, jednu tvornicu za preradu jodne vode u farmakološke i biokemijske svrhe.

Projekt se sastoji od četiri cjeline, od kojih bi u samo dvije od njih posao moglo naći 250, a u cijelom projektu i do 500 osoba.

- Ja se nadam da ćemo nešto uspjeti. Sisak je nekad bio veliki industrijski grad s puno radnih mjesta. To se sve, nažalost, s ovim promjenama i tranzicijom dosta ugasilo i sada da pokušamo barem na ovom dijelu priče - i turizma i humanosti, medicine - nešto napraviti pa zaposliti ljude, zaključuje Safić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27