NEZADOVOLJSTVO

Sisak: Organizirali prosvjed protiv smeća u središtu grada i vlastima poslali zahtjeve

Od nadležnih institucija Građanska inicijativa traži hitnu i neodgodivu promjenu prostornog plana.
 /Mup

Nakon višednevnog požara odlagališta otpada u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni u Novom Pračnu, članovi Građanske inicijative "Siščani ne žele biti smetliščani" organizirali su u subotu prosvjed u središtu grada i vlastima poslali zahtjeve.

Nezadovoljni reakcijom vlasti, odnosno problemima uzrokovanim, kako kažu, stihijskim izdavanjem dozvola za rad tvrtkama koje se bave prikupljanjem, skladištenjem i obradom otpada na području grada, iznijeli su i više svojih zahtjeva.

Skup je, podsjećajući na nedavni ekološki incident, u ime Građanske inicijative otvorila dr. Katarina Miškulin, koja je apelirala na građane da im se pridruže u njihovim zahtjevima. Više je govornika iznijelo osobni doživljaj nedavnog požara, izražavajući sumnju u službena priopćenja HZJZ-a kako je kvaliteta zraka zadovoljavajuća. Postavili su i pitanje zbog čega je onda građanima savjetovano da bez potrebe ne izlaze van, te zatvore vrata i prozore.

Budući da se požarište nalazi uz poljoprivredne površine više OPG-ova, postavili su i pitanje utjecaja požara na poljoprivredne kulture.

Kako je rečeno, za sisačko je područje izdano pet dozvola za odlaganje opasnog otpada i čak 38 dozvola za neopasni otpad, po čemu Sisak prednjači u zemlji. Očito je, tvrde prosvjednici, riječ o uvozu otpada iz Zagreba i drugih gradova.

Od nadležnih institucija Građanska inicijativa traži hitnu i neodgodivu promjenu prostornog plana, kako bi se ograničilo područje postupanja s otpadom, kao i strože reguliranje postupka izdavanja dozvola za skladištenje i obradu otpada. S tim u vezi, traži se hitno ukidanje dozvole za rad tvrtki Royal Medija iz Zagreba na području grada Siska, kao i mogućim sestrinskim ili firmama sljednicama.

Također se traži hitna sanacija opožarenog područja.

Uz reviziju već izdanih dozvola, tvrtkama koje se na području grada rade s opasnim i neopasnim otpadom, zahtjeva se smanjenje njihovog broja. Uz detaljni izvještaj o mogućim posljedicama požara na ljude i okoliš, od gradskih i županijskih institucija se očekuje organiziranje besplatne pravne pomoći za građane pogođenim nedavnim požarom, koji su pretrpjeli materijalnu štetu i strah.

Nakon skupa u središtu grada, koji je prošao bez incidenata, prosvjednici su s transparentima u povorci prošli gradskim ulicama, te najavili novi, veći prosvjed u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 20:05