ODGOVOR NOVINARA

SISAK POTRESA SKANDAL 'Gradonačelnica nam je rekla: Ni trudnoća vas neće spasiti otkaza!'

Novinar Jutarnjeg Mate Piškor poslao je odgovor na nedavni demantij sisačke gradonačelnice koji prenosimo u cijelosti
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Kaže, u svojem reagiranju, gospođa Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, kako dvoje sada bivših zaposlenika gradske tvrtke Sisak projekti, Ksenija Vrebac i Darko Weiss, nisu u nikakvoj direktnoj ili indirektnoj vezi s njom.

Osim što je ona kao gradonačelnica šefica direktoru gradske tvrtke Sisak projekti, kojeg je ona dovela i predstavila javnosti, osim što je ona predsjednica Skupštine tog gradskog trgovačkog društva, osim što je ona već odobrila zaposlenje troje novih djelatnika u tu istu tvrtku, iz koje je dvoje navedenih otpušteno.

Otpušteni su jer su stari (imaju 57 godina), jer su HDZ-ovci, jer jedan od njih, kako mu je rečeno, ne zna dobro engleski. S druge pak strane, neki među novozaposlenima u Trgovačkom društvu Sisak projekti, gradski su vijećnici iz njezine vladajuće koalicije, neki su njezini prijatelji i suradnici iz HCR-a, centra za razminiranje u kojem je gradonačelnica radila prije izbora za gradonačelnicu, neke je zaposlila kao protuslugu.

Istina, tužbu za diskriminaciju na Općinskom sudu u Sisku Ksenija Vrebac i Darko Weiss podignuli su protiv direktora tvrtke, a ne direktno protiv gradonačelnice, jer su takvi formalno-pravni razlozi, ali, kako kaže otpušteni Darko Weiss: “Meni je direktor Sisak projekata Sandro Čavrak samo formalno dao otkaz, nalog je stigao iz gradske vijećnice”.

Što se tiče tvrdnje gospođe gradonačelnice da ne otkazuje ugovore o radu službenicima samo zato jer si nisu „kliknuli“, pozivam je da o tome upita između ostalog i direktoricu gradske turističke zajednice.

Veli kako je u gradskoj upravi zaposlila samo dvoje ljudi, a što je s pročelnicima? Sve je stare smijenila i dovela nove. Što je s novim direktorima, ravnateljima, sve odreda stranačkim kadrovima.

Dovodi svoje odane ljude baš po receptu bivše vlasti koju je toliko optuživala za baš takve poteze. Nekl od gradskih ravnatelja čak je rodbinski povezano s njezinim najbližim političkim saveznicima i suradnicima.

U uređenim sredinama to bi se okarakterizialo kao pogodovanje i nepotizam, u Sisku je to na žalost - praksa.

Naime, zaposlenici gradske uprave upozorili su me i na jedan primjer zapošljavanja po načelu ja tebi ti meni, spominju nečiju sestru i nečiju kćer, jedna je osoba zaposlena u jednoj sisačkoj osiguravajućoj tvrtki, druga je za uzvrat dobila posao, gle slučaja, baš u tvrtki Sisak projekti, no o tome drugom prilikom.

Veli gradonačelnica kako nitko u Komunalcu nije dobio otkaz, što naprosto nije istina, no, najviše zaobilazi istinu kada kaže da ne prijeti trudnicama, da ih ne šikanira.

Kako drukčije protumačiti njihovo stavljanje na popis za otkaze, njihovo raspoređivanje na najslabije plaćena radna mjesta? Novine su prenijele njezinu izjavu, koju nije demanatirala, kako su se četiri zaposlenice gradske uprave spasile otkaza jer su zatrudnjele. Jedna od njih završila je u bolnici zbog, kako je rekla, neizdrživog pritiska i mobinga.

Same su mi trudnice rekle da je gradonačelnica izjavila kako ih neće ni trudnoća spasiti od otkaza, kada se vrate s porodiljnog.

Tvrde to ne samo rečene trudnice nego i neki drugi zaposlenici, ogorčeni takvim pristupom u situaciji bijele kuge u Hrvatskoj.

Gradonačelničine navode da dovršava vrtić u Sisku, da je udvostručila (s 500 na tisuću kuna) naknade za novorođenčad, što bi trebali biti argumenti kako ona nikada ne bi maltretirala svoje zaposlenice trudnice, opovrgavaju, na žalost, konkretni primjeri mobinga na koje smo ukazali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24