BOŽINOVIĆ U OBROVCU

‘Situacija je vrlo ozbiljna, moramo naći sveobuhvatnije rješenje za ovo područje‘

Božinović je naveo kako se Zrmanja podigla kao nikad u povijesti, a tome je pridonijelo i jugo

Davor Božinović

 Luka Gerlanc/Cropix

Nakon što je obišao Obrovac, potpredsjednik Vlade Davorin Božinović posjetio je i Gračac. Nakon sudjelovanja na općinskom Stožeru civilne zaštite stigao je u Novo naselje 2, poplavom najpogođeniji dio Gračaca.

- Situacija je vrlo ozbiljna, ovdje nam se dogodilo da se po prvi puta u povijesti izlila Otuča i došla je sve do ovog dijela Novog naselja, koje je poplavljeno dvaput u posljednjih šest mjeseci, prvi puta je to bilo vezano za snijeg. Očito se radi o zasićenju tla. Moramo naći sveobuhvatnije rješenje i što je moguće prije da se ljudima pomogne s određenim infrastrukturnim zahvatima. Dugoročno se cijeli ovaj kompleks podzemnih voda, rijeka, povećanih obilnih kiša, vezanih za klimatske promjene u ovom dijelu Hravtske mora sagledavati sveobuhvatno, jer ono što se dogodilo ovdje je imalo izravan utjecaj na ono što se dogodilo u Obrovcu. Ovdje treba uključiti svu znanost koju imamo - rekao je potpredsjednik Božinović, naglašavajući kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

image

Matej Rudić, Davor Božinović

Luka Gerlanc/Cropix

Upravo u ovom naselju u tijeku je prokopavanje oteretnog kanala kojim voda pomalo otječe iz "bazena".

Mještani smatraju da se o tome trebala voditi briga prije, odnosno nakon prosinačke poplave, te da na poplava sigurno ne bi bila ovakvih razmjera.

Direktorica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Irina Putica naglašava da su poplava iz prosinca i aktualna poplava dvije različite stvari.

image

Ministar Davor Božinovićc obišao poplavljena područja

Luka Gerlanc/Cropix

- U prosincu je problem napravila oborinska odvodnja, a sada je došlo do izlijevanja Otuče, što je prvi takav slučaj u povijesti. Svjedoci smo koliko je u posljednjih 48 sati palo vode na ovom području. Otuča se jednostavno nije mogla kontrolirati, ona je ponornica koja je izašla iz podzemlja. Treba riješiti oborinsku odvodnju, na tome će se raditi, rješenja postoje i tome će se pristupiti - rekla je direktorica Putica.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za izmuljivanje Zrmanje, koja bi smanjila njezin vodostaj, a time i umanjila opasnost od izlijevanja, kaže da je napravljen geodetski snimak riječnog korita rijeke, te sada imaju saznanja koliko i gdje ima mulja.

- No, Zrmanja je dugačka 13 kilometara, to je ogroman posao, a radovi podliježu i svim zakonima zaštite prirode. To nije posao koji se može napraviti ad hoc - rekla je direktorica navodeći kako se radi o skupom zahvatu ne želeći precizirati kada bi se točno moglo pristupiti radovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:56