STIŽE VELIKA PROMJENA

‘Situacija nad Europom uskoro će se sasvim promijeniti, meteoalarm će biti na iskušenju!‘

Vremenska idila koju je na naše prostore donijela anticiklona Valentino uskoro završava

Ivan Šolić

 Paun Paunovic/CROPIX

Temperature koje je za vikend donijela anticiklona Valentino nimalo nas nisu iznenadile, dapače, bile su „u decimalu“ kako smo predvidjeli pa su tako sve meteorološke postaje u Dalmaciji redom bilježile proljetne vrijednosti temperatura pri čemu je „pehar“ ponijela meteorološka postaja DHMZ-a Metković u kojoj je motritelj zabilježio čak 20.1 C. Napomenimo kako je to temperatura u strogo kontroliranim uvjetima, u hladu. Na suncu, mogli su Metkovčanke i Metkovčani komadno u kratke gaće. Dvadesetici se opako približio i Knin (19.4 C), Šibenik je mjerio 19.2 C, Ploče 18.8 C, a toliko se mjerilo i na Hvaru.

Ove zime, kao rijetko kada do sada, bilježimo pojave izraženih anticiklona s geografskog područja Afrike, a „Valentino“ je tek jedna od njih, kaže Ivan Šolić poznat kao Mali Vakula za Slobodnu Dalmaciju. Ovakvo vrijeme najviše se „pripisuje“ prirodnom fenomenu „El Nino“, čije su vrijednosti ove zime baš izražene, ali teško je baš sve „dječačiću“ prišiti, jer bilo je i do sada zima pod utjecajem „El Nina“ i malo koja da je bila ovako bezlična. Iz Zagore nam pristižu vijesti o propadanju svinjskog mesa koje, nažalost, u dimnim kužinama na ovakvim temperaturama ne može normalno završiti proces sušenja. Sve češće, na kavama, čujemo: „Ljudi moji, pa šta se ovo događa s vremenom!?"

image

Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme

Meteoadriatic-net/

Promjena vremena, meteoalarm na iskušenju

Sinoptička situacija nad Europom uskoro će se u potpunosti promijeniti. Vremenska idila koju je na naše prostore donijela anticiklona „Valentino“ se završila, dok će nepovoljne vremenske prilike u idućim danima biti prouzročene dubokom ciklonom (960 hPa) koja će se s Islanda premjestiti nad Skandinaviju, a na naše područje će pritjecati topao i vlažan zrak, a jugo će ponovno na iskušenje staviti servis za upozorenja DHMZ-a meteoalarm.

Preporučujemo da iskoristite srijedu, koja će zasigurno biti najpovoljniji dan u Dalmaciji ovoga tjedna po pitanju naoblake, ali i vjetra. Maksimalne temperature zraka će u srijedu ponovno prelaziti 15 C. Od četvrtka osjetan porast naoblake i jugo u jačanju, naročito prema večeri, kada bi se mogao uključiti i meteoalarm. Prema prognozama američkog modela GFS, vrhunac neugodno juga nas očekuje u drugom dijelu petka, stoga preporučujemo da redovito pratite ažuriranja upozorenja na opasne vremenske prilike od strane DHMZ-a.

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, jugo bi se za vikend smirilo, a sa zadnjim danima veljače „podivljalo“, što znači da zimu u veljači u Dalmaciji možemo definitivno, sada i s velikom sigurnošću, otpisati. Uz neugodnu južinu, noćnu dvoznamenkastu temperaturu i maksimalne dnevne temperature zraka između 12-15 C, biometeorološke prilike u Dalmaciji će biti izrazito nepovoljne, a nadolazeći vikend, u odnosu na protekli, nimalo meteo-simpatičan.

Kada je o oborinama riječ, poslije srijede, najpovoljniji će biti četvrtak, koji će biti poprilično sterilan pa bi one mogle mjestimice i u potpunosti izostati, a gdje ih bude bit će povremene i u tragovima.

image

Olujni udari juga u petak navečer

Meteoadriatic-net/

Petak nepovoljniji, povremeno uz oborine, ali one neće biti odveć obilne. Vrhunac oborina očekujemo u noći na subotu. Iako vrijednosti juga u idućim danima neće biti ekstremne, ako ste osjetljivi na južinu, ako ste u prilici, bilo bi najbolje da prespavate drugu polovicu tjedna, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:48