KRUNOSLAV CAPAK

Situacija nam se poboljšava, skratit ćemo trajanje izolacije. Advent? Bit će ga, ali pod mjerama

‘Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo 10. po redu od zemalja EU, mi smo tu negdje na sredini EU‘
Krunoslav Capak
 Goran Mehkek/Cropix

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak otkrio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV što će biti sa smanjenjem broja dana izolacije i kada možemo očekivati tu odluku.

- Mi smo jučer imali sastanak na kojem smo pomno diskutirali što se u svijetu događa sa dužinom samoizolacije i izolacije. Odlučeno je da će se smanjiti izolacija. Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana, rekao je.

Komentirao je i brojke novozaraženih zadnjih dana te odgovorio smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu.

- Poboljšava se situacija. Postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, to znači da se građani pridržavaju mjera, istaknuo je.

Govorio je i o smrtnosti od koronavirusa.

- Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo 10. po redu od zemalja EU, mi smo tu negdje na sredini EU po tome, kazao je.

Na pitanje trebaju li u samoizolaciju i oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, Capak je odgovorio:

- Prema dokazima, smatramo da tri mjeseca ne treba, rekao je.

Pitali su ga i o ovogodišnjem Adventu, središnjoj turističkoj ponudi Grada Zagreba.

- U Adventu ćemo uživati, ali pod epidemiološkim mjerama, odgovorio je Capak..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:59