ALEMKA MARKOTIĆ

‘Situacija s brojem oboljelih od korone je stabilna, ali vjerojatno će se preporučiti i dodatno cijepljenje‘

U posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba

Alemka Markotić

 Ranko Suvar/CROPIX

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u srijedu da je trenutna situacija s brojem oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj stabilna, bilježi se malo povećanje broja oboljelih, ali ne i broja hospitaliziranih i umrlih.

"Situacija s brojem oboljelih od korone trenutno je stabilna, a takva je i u većini europskih zemalja", rekla je Markotić nakon otvaranja obnovljene zgrade Patologije u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Sad se prati jedna nova varijanta omikrona, koja ima nešto više mutacija nego dosadašnje. Zasad nema relevantnih podataka o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim testovima te da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju", dodala je.

U Hrvatskoj nema nove varijante omikrona

Prema izvješću sa službene stranice koronavirus.hr, u posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba. U Hrvatskoj novi sojevi virusa nisu zabilježeni.

Markotić naglašava da se situacija prati te da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje.

Procjenjuje da će se nastaviti situacija kao u posljednje dvije godine - da će kod velike većine djelovati postojeći lijekovi, da će cjepiva, uključujući i novu generaciju istih, štititi jedan dio ljudi od oboljenja, a najveći dio od težih oblika bolesti, iako ne i sto posto od infekcije.

"Trenutno su ugroženi oni koji su i uvijek bili najugroženiji, imunosuprimirani bolesnici, starije osobe, osobito one iznad 80 godina s brojnim kroničnim bolestima", zaključila je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:08