PRIOPĆIO MORH

SITUACIJA SE SMIRUJE Kopnene snage povlače se s požarišta na jugu Dalmacije

Kopnene snage povlače se s požarišta kod Orebića na Pelješcu i Kuli Norinskoj kod Metkovića i upućuju u svoje matične postrojbe.

Pripadnici kopnenih snaga iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) koji su bili angažirani na požarištima kod Orebića na poluotoku Pelješcu i Kuli Norinskoj kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u petak 28. rujna 2018., povlače se s požarišta i upućuju u svoje matične postrojbe, priopćio je MORH.

Sveukupno 50 pripadnika kopnenih snaga sa šest motornih vozila u jutarnjim satima je napustilo požarište na Pelješcu, a njih 52 i sedam motornih vozila oko podneva se povlače s požarišta u Kuli Norinskoj kod Metkovića i upućuju u matične postrojbe.

Trenutno, zračne snage nisu angažirane na požarištima na jugu Dalmacije, a tijekom dana predviđeno je protupožarno izviđanje opožarenih područja te će se, sukladno stanju na požarištima, preusmjeravati na kritična područja.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg dana na požarištima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Kula Norinska, Čilipi, Orebić) bilo je angažirano ukupno šest protupožarnih aviona (po tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802), dok je helikopter Mi-8 MTV prevozio smjenu posada na relaciji Zemunik-Dubrovnik.

Letačke posade jučer su provele cijeli dan na požarištima, a zapovjednik voda Airtractora bojnik Danijel Kos rekao je kako na kraju protupožarne sezone uistinu provode dosta vremena u zraku. „Najvažnije kako su sva požarišta u najvećoj mjeri stavljena pod nadzor, nema plamena, još neki krakovi izdimljavaju, ali bura se smirila pa ne bi trebalo biti problema. U povratku sa požarišta gdje smo ostali skoro do mraka, slika s požarišta je potpuna povoljnija od one koju smo zatekli ujutro i to nas veseli jer olakšavamo posao i zemaljskim snagama, našim kolegama vojnicima i civilnim vatrogascima koji ostaju preko noći pazeći i čuvajući rubne krajeve opožarenog područja“, iznio je bojnik Kos.

Zračne snage su u protekla tri dana na sva tri požarišta na jugu Hrvatske ostvarile oko 90 sati naleta izbacivši oko 450 vodenih bombi, odnosno oko 2200 tona vode na požarišta. Uz zračne snage, na požarištu u Orebiću bilo je angažirano 102 pripadnika sa šest motornih vozila, a u Kuli Norinskoj kod Metkovića 52 pripadnika i sedam motornih vozila.

Uz letačke posade i kopnene snage Hrvatske vojske, veliku ulogu u osiguravanju visokog stupnja ispravnosti tehnika imaju i zrakoplovni tehničari i drugi timovi u opsluživanju letenja koji su sinoć do kasno u noć pripremali avione za nove akcije gašenja požara.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja), zračne snage su, zaključno sa 27. rujna 2018., sudjelovale u gašenju 71 požara (21 u Splitsko-dalmatinskoj, 20 u Zadarskoj. 18 u Šibensko-kninskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu su ostvarile oko 470 sati naleta, izbacile oko 10 000 tona vode te su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 114 vatrogasca i vojnika do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-27.09.2018.) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26-27.09.2018.) s 52 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 66 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:11