BITKA

Situacija u KBC Sestre milosrdnice sve izazovnija, doznajemo najnovije detalje nemilosrdnog rata

Polovica predstojnika drugih zavoda je napustila sastanak Stručnog vijeća kad je riječ uzela kontroverzna dr. Dijana Zadravec
 Bruno Konjevic/Cropix

Stanje u KBC-u Sestre milosrdnice sve je izazovnije, a medijska bura se ne stišava. Pokušaj smirivanja situacije nije urodio plodom niti na sastanku Stručnog vijeća u utorak. Iako se nitko nije javno oglasio, jer je intencija novog vršitelja dužnosti dr. Zorana Vatavuka da se problemi riješe unutar bolnice, zbog čega je zabranio javna istupanja bez njegove dozvole, zaposlenici se ipak neslužbeno obraćaju novinarima.

Od više izvora, Jutarnji list je saznao detalje sa sastanka, pa tako i da je usred Stručnog vijeća polovica prisutnih napustila prostoriju.

Sastanak je, dakle, sazvan kako bi se Vatavuk upoznao s radom svih Zavoda i kako bi međusobno, u miru porazgovarali. No, kada je na red došlo predstavljanje predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju dr. Dijane Zadravec, kažu naši izvori, dobar dio kolega napustio je sastanak. Naime, Zadravec je održala power-point prezentaciju u kojoj je detaljno govorila o Zavodu te naglasila kako nije odgovorna za odljev radiologa.

- Ravnatelj je dao priliku Zadravec, kao i svima ostalima, da govore o svom Zavodu, a ona je oko 25 minuta prezentirala stanje na radiologiji. Kada je počela s prezentacijom dio predstojnika je izašao, a ostale je zamolio ravnatelj da ostanu - kaže jedan od sugovornika.

Drugi pak kaže, kako se govorilo i o financijama na Zavodu za radiologiju.

- V.d. ravnatelj Vatavuk iznio je da su službe pregledale dokumentaciju i nisu našli nepravilnosti kod rada intervencijskih radiologa. Predstavio je unutarnju financijsku reviziju Zavoda za radiologiju prema kojoj nije bilo nepravilnosti - kaže još jedan sugovornik.

Valja naglasiti da je Zadravec javno kazala kako je na Zavodu pronašla falsificirane dokumente, krađu više milijuna kuna, za koje odgovornim drži dva liječnika, Vladimira Kalouseka i dr.Čulo. Tijekom proteklih nekoliko dana javno su je prozivali, a Zadravec je sve nazvala orkestriranim napadom na nju jer je otkrila ozbiljnu korupciju. Kazala je da su Kalousek i Čulo potpisivali dokumente za nabavku opreme, bez da je ona kao šefica to potpisala, te kazala kako je to falsifikacija, a i da se radi o više desetaka milijuna kuna.

Na osnovu toga bivša Uprava, na čelu sa Zovakom, je prije desetak dana od Ministarstva zdravstva zatražila Ministarstvo zdravstva da pošalje hitni inspekcijski nadzor, stručnog i financijskog dijela na Zavodu, no to se još nije dogodilo.

Potpis potpore Dijani Zadravec dalo 25 radnika, od kojih dvoje liječnika

Na stolu v.d. ravnatelja Zorana Vatavuka nalaze se tri izvješća vezana za Radiologiju, i to redom Povjerenstva za unutarnji nadzor, Radničkog vijeća i osobe zadužene za mobbing. No, odluke po tom pitanju još nema, a, kako doznajemo, na sastanku Stručnog vijeća to se nije spominjalo.

Što se tiče optužbi za mobbing, njih su upravi poslali zaposlenici Klinike za tumore, a tijekom prošlog tjedna osoba zadužena za takve prijave razgovarala je sa svim potpisnicima, a očitovala se i Zadravec. Iako službeno nije kazano što piše u izvještaju od nekoliko izvora smo neslužbeno doznali da je zaključak da se radi o elementima mobinga u sve tri prijave i da uprava treba postupiti u svrhu zaštite radnika.

U međuvremenu su se počeli skupljati i potpisi podrške Dijani Zadravec. Kako doznajemo, također neslužbeno, u Vinogradskoj je od 74 zaposlenika do ponedjeljka u 12 sati potpis potpore dalo 25 ljudi, od čega su dva liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:41