UŽIVO: BORBA S POPLAVAMA

Situacija u Petrinji ozbiljna; U Karlovcu stradale 164 kuće, propadaju ceste...

Razvoj situacije s poplavama diljem Hrvatske pratimo iz minute u minutu

Žažina

 Goran Mehkek/Cropix

Ključni događaji:

- vrhunac vodnog vala danas kod Petrinje i Siska

- U Karlovcu izvanredno stanje samo za Koranu, ne i za Kupu​

- raste vodostaj Kupe kod Farkašića

- Žažina na udaru vodnog vala, bujicu Kupe nemoguće je zadržati od prodora u kuće

- DHMZ: Kiša moguća danas i sutra

- vodostaj Une pada u Hrvatskoj Kostajnici



Sava stagnira, Una u opadanju, Kupa još prijeti

Nakon nekoliko dana strepnje i straha, stanovnici naselja u slivu rijeka Save i Une na području Sisačko- moslavačke županije, mirnije će provesti noć, jer je vodostaj rijeka u opadanju ili stagnira.

Najviši vodni val Save bez većih posljedica prolazi kroz Sisak. Iako vodostaj Save u Crncu kraj Siska već satima stagnira na 790 centimetara, uzvodno kod Dubrovčaka, ali i nizvodno kod Jasenovca je u padu.

Porast vodostaja Kupe kod Farkašića je usporen, a uskoro se očekuje i njegov pad. Ipak, opuštanja pripadnika svih dežurnih službi na petrinjskom području još nema, pa se nasipi i nadalje učvršćuju.

Stanje je osjetno bolje u Pounju jer je u cijelom toku vodostaj Une u opadanju.

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj je u petak u 20 sati iznosio 408 centimetara, što znači da je od najvišeg vodostaja prije dva dana, opao za čak 90 centimetara. Voda se povukla s ulica pa su sve službe sada angažirane na ispumpavanju vode iz podruma.

Vodostaj je u opadanju i uzvodno kod Dobratina i Struge Banske, ali i nizvodno kod Hrvatske Dubice.


U Karlovcu stradale 164 kuće, pojavila se ulegnuća na cestama

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u petak je izvijestio da je od poplava stradalo 164 kuće i da su se na tri mjesta ceste ulegnule, a očekuje da će se Kupa do nedjelje povući s prometnica.

Mandić kaže da su se ceste ulegnule zbog proboja vode i da uzrok nije u kvaru odvodnog i vodoopskrbnog sustava.

Ulegnuća su zabilježena u četvrti Rakovac, na Drežniku i u Zvijezdi, a potonje je već sanirano.

Na Rakovcu ulegnuće prijeti statici stambene zgrade s dva poslovna prostora i stanari će dan-dva prenoćiti drugdje dok se ne vidi kako će se ulegnuće ponašati – za dva stanara Grad je osigurao smještaj, a jedan se samostalno snašao.

"Stručnjaci su rezervirani i stava su da prvo treba osigurati zgradu, a onda kopati. Osiguran je alternativni pravac preko Rakovca za osobne automobile, a kamioni moraju na cestu D1", rekao je Mandić.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić je rekla da ispod asfalta nije rupa. "Radovi težim strojevima nisu preporučeni", dodala je te izvijestila da će zagrebačka tvrtka u ponedjeljak osigurati ugroženu građevinu.

Mandić je dodao da će stanovnicima s nebranjenih područja tvrtka "Čistoća" besplatno osigurati kontejnere za krupni otpad kako bi se odvezao uništeni inventar, a tvrtka "Vodovod i kanalizacija" će besplatno prazniti septičke jame koji su unazad godinu dana to već učinili.

Naglasio je da je vodoopskrba osigurana.

"Vatrogasci su i dalje na terenu i dostavljat će potrepštine kome treba", poručio je Mandić.

Vodostaj Korane je u petak u 19 sati iznosio 768 centimetara i na djelu su izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe je u isto vrijeme iznosio 751 centimetara.

Izraze solidarnosti Karlovcu uputili su u petak iz grada-prijatelja, Alessandrie u Italiji.


Petrinja: Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom

Prema pisanju HRT-a, situacija u Petrinji je ozbiljna, ali je pod kontrolom. Pripadnici postrojbe Tigrovi i dalje bacaju vreće s pijeskom kako bi ojačali nasip na lokaciji Krnica na području Petrinje koje je najkritičnija točka na ovom području.

- Zadnja četiri dana radimo sve na preventivi da ne dođe do ugroze Grada. Na području Krnjice ojačavamo box barijere kako ne bi došlo do incidenta, rekao je Željko Tonković, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Petrinje.

Istaknuo je i kako na Petrinčici rade preventivu.

- Stavit ćemo traktorsku pumpu koja je velikog protoka i koja će riješiti sve eventualne probleme, istaknuo je naglasivši kako trenutno nema ugroze, te da je ovo čista preventiva - rekao je Tonković.


Karlovac: Vodostaji opadaju

Smiruje se situacija u Karlovcu. Vodostaji u Karlovcu opadaju, ali sela nizvodno od grada i dalje su okružena vodom. Stanovnici desetak naselja na lijevoj obali Kupe iz svojih kuća mogu tek čamcem, javlja HRT.

Naselje Gradac koje je od središta Karlovca udaljeno manje jednog kilometra još je uvijek poplavljeno. Voda se nalazi i u kućama i na cestama.


Komes: Predviđeni najviši vodni val tijekom prethodnih se sati smanjio

- Pratimo val koji je u tijeku iz Karlovca i danas tijekom dana i noći će pomalo nailaziti ta voda, rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes za HTV-ove Vijesti u 14.

Rekla je da voda nije ušla kroz nasip, već je kanalizacijska cijev očito oštećena u potresu i kroz nju izbija voda.

- Međutim, Hrvatska vojska cijelo je vrijeme s nama na terenu. Pune vreće s pijeskom i ovdje izrađuju jedan zdenac koji će osigurati da se dalje ovaj dio ne puni vodom kako bi se osigurao prilaz do takozvane Krnice, gdje se prati situacija koja je zapravo najkritičnija točka u ovom trenutku u Petrinji, rekla je Komes za HRT.

Upitana nije li neobično da se kanalizacija nalazi ispod nasipa ili tik uz nasip, Komes je rekla da je u Petrinji u tijeku aglomeracija i da se izrađuju novi sustavi.

- I sve ćemo u budućnosti prilagođavati potrebama, odnosno okolnostima, odnosno slučajevima ovakvih visokih vodostaja i nadamo se da ćemo spriječiti ubuduće ovakve situacije, rekla je Komes.

Rekla je da su sve službe na terenu.

- Pripremili smo zaista i same nasipe i pristupe ugroženim kućama za onaj najcrnji scenarij. Međutim, nadamo se da do toga neće doći. Predviđeni najviši vodni val se tijekom prethodnih sati zapravo smanjio. Neće, dakle, doći do onoga najvišeg za što su pripremljeni nasipi i sada se nadamo i vjerujemo da će nasip izdržati taj pritisak, rekla je Komes.

Navela je da je poplavljeno nekoliko podruma, ali da se čini sve da se prevenira ulazak u same kuće.

- Prema visini vodostaja ne bi trebalo poplaviti same stambene objekte. Predviđa se još nekoliko centimetara rasta, rekla je gradonačelnica.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić rekao je da na mjernoj postaji Farkašić "voda na vrhuncu".

- Na nekakvom smo očekivanom maksimalnom vodostaju. Možda će još porasti par centimetara s obzirom na stanje kakvo je bilo na karlovačkom području. Tako da vjerujemo da će tijekom dana vrh vodnog vala proći ovdje kroz Petrinju, rekao je Jurić.

Dodao je da su spremni za vodostaje do 1020 cm, ali da očekuju znatno manje. U 13 sati Kupa je kod Farkašića bila na 978 cm.

- Vjerujem da će sve to danas proći u najboljem redu, poručio je Jurić.


Mjere od poplava u Osijeku

Na području Osječko-baranjske županije poduzete su sve potrebne mjere obrane od poplava u ovlasti Hrvatskih voda i županijskog Stožera Civilne zaštite i ne očekuje se ozbiljniji vodeni val, izvijestio je u petak taj stožer.

Nakon obilaska nasipa u vikend-naselju Karašici, u blizini Osijeka, načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je kako su, u slučaju većeg pogoršanja, spremne operativne snage te oprema i infrastruktura.

Imamo dovoljne količine vreća, pijeska, isušivača i pumpa. Nadamo se da to neće biti potrebno, ali bit ćemo spremni intervenirati pokaže li se potreba. Na mjestima gdje je situacija nešto lošija povremeno se angažiraju lokalni stožeri, ali nadamo se da će sve ostati na toj razini, rekao je Lukić.

Direktor osječkoga vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević izvijestio je kako je Drava u Osijeku pred proglašenjem redovitih mjera od poplava, koje se očekuje u iduća dva do tri dana s obzirom na to da je trenutačni vodostaj 312 centimetara, a redovite mjere proglašavaju se na razini od 350 centimetara.

"Što se tiče manjih sljevova Karašice i Vučice, imamo izvanrednu obranu od poplava na Vučici, kod mjesta Marjančaci, i taj vodeni val lagano ulazi u Dravu. Na većini manjih vodotoka situacija je pod kontrolom, vodostaji stagniraju ili opadaju, nema značajnijih povećanja pa ne očekujemo neki ozbiljniji vodeni val", dodao je Kovačević.

Rekao je kako je na nekim mjestima u nebranjenom području mogu biti ugrožene vikendice. Ovlaštene službe pripremile su vreće s pijeskom i sve što je potrebno, a s obzirom na to da intenzitet obrane od poplave nije velik, imaju mogućnost pomoći ljudima i na takvim lokacijama.

Zamjenik voditelja osječkoga područnog ureda Civilne zaštite Krešimir Erk rekao je kako je posljednjih tjedan dana Županijski centar 112 imao 60-ak poziva osoba kojima je voda došla u dvorište.

Istaknuo je kako je uglavnom riječ o pojedinačnim slučajevima s našičkog područja i objektima u prirodnim depresijama, gdje jedinice lokalne samouprave sa svojim komunalnim službama i vatrogascima rješavaju probleme.


U Karlovcu preminula jedna žena

Jutros je u Karlovcu preminula jedna žena, potvrdio je za HRT gradonačelnik Damir Mandić.

- Jednoj našoj sugrađanki je, nažalost, pozlilo. Vatrogasci su u tom trenutku bili baš blizu. Hitna pomoć je krenula i rijekom i cestom, stigla je cestom prije, ali, evo, nažalost, nisu uspjeli pomoći, rekao je Mandić.


Vodostaj Mure u Međimurju i dalje u padu, vraćena razina redovne obrane od poplave

Nakon što je Mura u Murskom Središću u četvrtak dosegnula najviši vodostaj od 459 centimetara i protok vode od oko 813 prostornih metara u sekundi, vodostaj je počeo padati te je razina obrane od poplave vraćena na redovnu, priopćila je u petak Međimurska županija.

Napomenula je da se u Gornjem Međimurju aktiviralo klizište u Banfiju.

Sve operativne snage koordinirane Stožerom civilne zaštite Međimurske županije 17. svibnja bile su na terenu te pripremile obranu Murskog Središća od nailazećeg vodenog vala, a dan kasnije stigle su prve dobre vijesti iz Hrvatskih voda. Oborine su prestale i na područjima gornjeg toka Mure te se vodostaj rijeke i u Murskom Središću počeo snižavati od 16 sati, otkada je u konstantnom padu.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da su operativne snage bile u punoj pripravnosti te da su u Murskom Središću, koje je bilo kritična točka, pripremili sve za obranu ljudi i imovine.

Kako je rijeka rasla cijelu noć, već se u kasnijim prijepodnevnim satima 18. svibnja u manjem obimu prelila preko dijela šetnice u Murskom Središću, no srećom na tome je stala. U petak ujutro je vodostaj Mure bio 407 centimetara s tendencijom daljnjeg opadanja.

U Hrvatskim vodama procjenjuju da zbog obećavajuće vremenske prognoze daljnjih ugroza za područje Međimurja više ne bi trebalo biti.

Tijekom jučerašnjeg dana od bujičnih nanosa očišćene su sve prometnice u nadležnosti Županijske uprave za ceste, a većih intervencija više nisu imali ni vatrogasci, ističe se u priopćenju Stožera.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić kaže da je bilo tek sporadičnih ispumpavanja vode iz podruma u Murskom Središću.

Mura je u povlačenju i u Podturnu, a u Goričanu se vodostaj stabilizira pa se u idućim danima očekuje potpuno smirivanje situacije. Drava u Donjem Međimurju usprkos nabujalosti i tek neznatnom prelijevanju nije prouzročila štete, a Grivec ističe da operativne snage još nadgledaju teren.

Jedinice lokalne samouprave procijenit će u sljedećim danima štete izazvane bujicama od obilnih padavina tijekom 16. i 17. svibnja, nakon čega će se u Međimurskoj županiji donijeti odluka o eventualnom proglašenju elementarne nepogode.


U Karlovcu izvanredno stanje samo za Koranu, ne i za Kupu

Vodostaji rijeka Korane i Kupe u Karlovcu su u opadanju, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo Civilne zaštite, navodeći da je situacija na terenu pod kontrolom te da je izvanredno stanje još na snazi za Koranu dok za rijeku Kupu vrijede izvanredne mjere obrane od poplave.

Korana je s razine od 849 centimetara pala u petak u 11 sati za 55 centimetara, sada iznosi 794, što je četiri centimetra manje nego sat ranije. Još je na razini izvanrednog stanja, što će trajati dok ne padne ispod 780 cm.

Kupa je od 852 centimetara danas u 11 sati pala za 74 centimetra na 778, što je tri centimetra manje nego sat ranije. Kupa je izašla iz izvanrednog stanja kod razine kod 830 centimetara.

Mrežnica je na mjernom mjestu u Juzbašićima sa rekordnih 318 cntimtara u srijedu pala za 51 cm i sada iznosi 267, te i dalje pada.

Prema izvješću Ravnateljstva Civilne zaštite još je veliki broj stambenih i gospodarskih objekata poplavljen kao i velika poljoprivredna površina.

Prema sinoćnjim podacima županijskog stožera Civilne zaštite voda je ušla u više od 300 kuća.

Zbog vode su još zatvorene brojne ceste, pogotovo na širem području grada Karlovca i nizvodno od Karlovca te operativne snage i Hrvatska vojska i dalje rade na ispumpavanjima.


U Petrinji Kupa probila kroz kanalizacijski sustav

U Petrinji je došlo do probijanja rijeke Kupe kroz kanalizacijski sustav u Ulici Antuna Mihanovića, javlja HRT i dodaje da je poslana vojska koja će osigurati mjesto gdje je probila voda.


Đuroković: Iduća dva do tri dana su presudna

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je na današnjoj sjednici Vlade da su iduća dva do tri dana ključna kada je riječ o poplavama u Hrvatskoj.

- Idućih dva do tri dana su nam presudni i traže iznimne mjere budnosti, rekao je Đuroković na sjednici Vlade.


Fotografije Žažine i Letovanića

Pogledajte fotografije koje su reporteri Jutarnjeg lista snimili u Žažini i Letovaniću.

image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Poplavljene kuće u Letovaniću.

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Mještanin Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Mještanin Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Mještanin Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Mještanin Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Mještanin Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Josip Kolarić

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina, Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Letovanić, Josip Kolarić

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina, Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina, Mira Brtonjak

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina, Mira Brtonjak

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Mira Brtonjak

Goran Mehkek/Cropix
image

Mira Brtonjak

Goran Mehkek/Cropix
image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix
image

Novinar Tomislav Kukec u Žažini

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Kukec, Mira Brtonjak

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Kukec, Mira Brtonjak.

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Kukec, Mira Brtonjak.

Goran Mehkek/Cropix
image

Mira Brtonjak.

Goran Mehkek/Cropix
image

Mira Brtonjak.

Goran Mehkek/Cropix
image

Mira Brtonjak.

Goran Mehkek/Cropix

Plenković: ‘Najvažnije je da nema žrtava‘

O poplavama je na sjednici Vlade govorio i premijer Andrej Plenković, koji je najavio pomoć stradalim županijama.

- Mi smo uslijed obilnih oborina posljednjih dana suočeni s rekordnim vodnim valom i vodostajima diljem zemlje. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava u nizu hrvatskih županija. Zahvaljujem svim službama na maksimalnom angažmanu i brzoj reakciji, rekao je Plenković i istaknuo da je trenutno najvažnije da nema žrtava.


12 klizišta i 20 odrona u Ivancu

Gradonačelnik Ivanca u Varaždinskoj županiji, Milorad Batinić, rekao je da je evidentirano 12 klizišta i više od 20 odrona.

- Ovo je osiguranje prohoda puta, a sanacija će uslijediti nakon. Morat ćemo napraviti sondiranje i sve pripreme da vidimo gdje je klizni teren i na koji način ga sanirati. Najveće klizište je u ulici Ivanuševec u Ivancu. Jednu obitelj smo iselili zbog opasnosti od urušavanja kuće. Imamo dosta klizišta koja su aktivna, ali trenutno ne prijete. Gdje god imamo određene odrone tu su potencijalna klizišta, rekao je Batinić za N1.


HT će otpisati račune za usluge u fiksnoj mreži u poplavom pogođenim područjima

Iz Hrvatskog Telekoma (HT) u petak su izvijestili da će otpisati račune za usluge HT-a u fiksnoj mreži za svibanj za sve privatne korisnike u poplavom pogođenim područjima, te omogućiti sedam dana neograničenog interneta za sve korisnike postpaid mobilnih tarifa.

Kako bi olakšao situaciju u kojoj su se našli stanovnici poplavom pogođenih općina Gračac, Čačinci, Obrovac i Kostajnica, HT će otpisati račune za usluge HT-a u fiksnoj mreži za svibanj 2023. za sve privatne korisnike u pogođenim područjima za koje je HT ustanovio prekid ili degradacija u radu usluge.

HT će te omogućiti i aktivaciju opcije sedam dana neograničenog interneta bez dodatne naknade za sve korisnike HT postpaid mobilnih tarifa, priopćili su iz HT-a. Aktivacija te opcije nastupila je 18. svibnja.


Reporteri Jutarnjeg u čamcu, Kupa ne prestaje rasti

Reporteri Jutarnjeg trenutno se nalaze u motornom čamcu nasred Kupe prolazeći kroz mjesto Letovanić. Ceste su potpuno poplavljene. Nekad prekrasne vikendice sada su gotovo potpuno pod vodom. Na balkonima nam mašu ljudi koji su postavili pumpe kako bi izvlačili vodu iz svojih kuća i vikendica. Ono što su nekad bili voćnjaci i vinogradi, sada je samo voda.

Stanje je i dalje vrlo teško u petrinjskim naseljima Žažina i Farkašići, a ono što sve zabrinjava je da Kupa na ovom području ne prestaje rasti.


U Lici su sve ceste prohodne osim kosinjskih gdje Lika i dalje polako raste

Na području Kosinja u općini Perušić zbog poplave su i u petak zatvorene ceste za Bakovac, Sušanj i Rudinku, vodostaj rijeke Like u Selištu i dalje lagano raste po jedan cm na sat, a u ostalom dijelu Like sve ceste su prohodne jer su vodostaji u opadanju, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Kako je Hini rekla voditeljica ličko-senjske ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar tijekom dana se očekuje daljnji pad dotoka rijeke Like što će dodatno usporiti porast vodostaja u Kosinju. Po prognozama je tijekom dana određena količina novih oborina moguća u višim predjelima sliva, dok se u nižim predjelima ne očekuju nove oborine.

“Ako na Velebitu ovih dana više ne bude obilnih oborina doći će do daljnjeg pada dotoka rijeke Like u akumulaciju Kruščica, a samim time i do smanjenja prelijevanja prema Lipovom polju pa i do stagnacije vodostaja na Selištu, odnosno u Kosinju, gdje se taj vodomjer nalazi” rekla je Pernar i s podatkom o protoku vode ilustrirala koliko se stanje primirilo.

Naime, dotok je jučer bio toliko velik da je protok na Selištu bio 350 kubičnih metara u sekundi, a jutros je on 182 m3/s.

Vodostaji su inače svuda u Lici znatno pali i voda se povukla sa svih ostalih prometnica, te su prohodne sve prometnice osim kosinjskih. Promet se potpuno normalizirao.


HVZ: Više od 5200 vatrogasaca obavilo 1829 intervencija

Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je od nedjelje 1.829 različitih vatrogasnih intervencija u kojima su ukupno angažirana 5224 vatrogasca s 1761 vatrogasnim vozilom, izvijestila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na području Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave, a rijeka Una u Kostajnici je u postupnom opadanju vodostaja, stoji u priopćenju HVZ-a.

Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska čijom se pumpom velikog kapaciteta rade ispumpavanja.

Najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Siska, Volodera i Gornje Gračenice.

Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno 112 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabala, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te su angažirana 406 vatrogasaca sa 116 vatrogasnih vozila te jedno plovilo.

Područje Jasenovca je u pripravnosti zbog nadolazećeg vodenog vala. I područje Petrinje je također spremno za vodeni val koji se očekuje tijekom dana i predvečer, a vatrogasci konstantno ispumpavaju vodu te same kuće nisu ugrožene.

Na području Karlovačke županije zabilježeno je do sada 350 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava, a koje uključuju ispumpavanja vode, uklanjanje stabala te postupke obrane od poplava: izradu zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom i prijevoz ljudi.

Angažirano je 796 vatrogasca s 277 vatrogasnih vozila te šest čamaca iz postrojbi sa područja županije, a najviše intervencija je zabilježeno na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.

Provedena je i izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene, u kojima je sudjelovao 131 vatrogasac sa 44 vatrogasnih vozila te dva plovila koji su upućeni na pogođeno područje. Dostavljeno je 28 pumpi, sedam agregata i pet motornih pila te ostala oprema za rad.

U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaj Korane dok su za Kupu sada na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.


U Hrvatskoj Kostajnici voda nije za piće

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une više ne raste, no izvanredne mjere obrane od poplave i dalje su na snazi. Voda nije za piće u tri općine: Majuru, Donjim Kukuruzarima i gradu Hrvatska Kostajnica, a Crveni križ zbog toga ima pune ruke posla, javlja HRT.

Iz Crvenog križa poručuju da je prokuhavanje vode obavezno ako građani ne mogu piti vodu iz boce.


‘Ovo je treći najveći vodni val u posljednjih sto godina‘

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda govorio je u emisiji N1 televizije ‘Novi dan‘.

- Kad se dogodio vrh vodnog vala u Karlovcu, treba nekih 36 do 48 sati da se on spusti nizvodno do petrinjskog i sisačkog područja. Vodostaji su opali za više od pola metra na području Karlovca, a do kraja dana očekujemo još pola metra. Past će ispod razine koja je potrebna za proglašavanje izvanrednih mjera, rekao je Novosel i dodao da je ovo treći po veličini vodni val u posljednjih sto godina otkad se bilježe vodostaji.


Trut: Aktivna obrana od poplava vodi se u dvije županije, stanje pod kontrolom

Borba s poplavama u Hrvatskoj traje već peti dan, predstojeća 24 sata bit će kritični za Sisak i Petrinju, a ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u petak ujutro kako se aktivna obrana od poplava trenutno vodi u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te da je stanje pod kontrolom.

"Aktivna obrana od poplava trenutno se vodi u dvije županije - Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj. Rijeka Korana je u padu, ona je trenutno na 808 centimetara, pada oko 3 centimetra po satu. Kupa Farkašić, to je u Sisačko-moslavačkoj županiji, je 972 centimetra i lagano raste. U Karlovačkoj županiji ona je u laganom padu. U izvanrednim mjerama su Kupa Karlovac 793 centimetra, Sava Jasenovac 869 centimetra i stagnira, Una u Hrvatskoj Kostajnici 444 centimetra i opada", rekao je Trut u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Trenutno se, kaže, prati stanje i infrastrukturni objekti te se ispumpava voda iz prostora u koja ulazi i pomaže stanovništvu.

"Možemo reći da je stanje kontrolirano, tijekom noći nije bili nikakvih problema osim toga što se redovito samo nadzire", ustvrdio je ravnatelj Civilne zaštite Trut.

Upitan o današnjoj sjednici Vlade, Trut je rekao kako će biti riječi o stanju na terenu jer, kako ističe, za konkretnu pomoć trebaju konkretne cifre, a popis šteta će se napraviti tek kada se voda povuče.

"To se radi već u Zadarskoj županiji, no Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija su još u aktivnoj obrani od poplava. Vojska je trenutačno u Petrinji i spremna ako bi trebalo reagirati u određenim segmentima nasipa. Danas ćemo vjerojatno povući vojsku iz Karlovca. Velika većina snaga se iz Karlovca već povlači, tu su vatrogasci koji prepumpavaju vodu, tvrtke Hrvatskih voda koje isto tako aktivno rade, Crveni križ koji prevozi vodu i hranu gdje je to potrebno", naveo je Trut.

Novosel: Evakuacija poplavnih voda potrajat će još par dana

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava u Hrvatskim vodama za Hrvatski radio je rekao da, iako su na karlovačkom području vodostaji opali za pola metra s tendencijom daljeg pada od tri centimetra na sat, no povlačenje i evakuacija poplavnih voda potrajat će još sigurno par dana.

Vodni val se seli nizvodno prema Farkašiću, Petrinji i Sisku, a do kraja dana na području Farkašića očekuje se, kaže, porast za još nekih 10-tak centimetara.

"To su izuzetno visoki vodostaji Kupe na petrinjskom i sisačkom području, na tom je dijelu veliki pritisak nasipa te će iduća dva dana stalno trebati biti na oprezu i u hodu rješavati eventualne interventne situacije", naglasio je Novosel.

Sisačko- moslavački župan Ivan Celjak ustvrdio je pak kako je ovo već šesta obrana od poplava od 9. mjeseca.


Civilna zaštita: ‘Smatramo da nema ugroze‘

U Petrinji je Željko Tonković iz Civilne zaštite za N1 rekao da možemo biti zadovoljni jer boks barijere obavljaju svoju funkciju.

- Vodostaj je puno manji nego što je bilo predvidivo. Boks barijere brane do 1020 cm, a voda je na 974 centimetra. Smatramo da nema ugroze. Boks barijere se stalno dodatno utvrđuju. Ovdje je i sada Hrvatska vojska, rekao je Tonković, a odgovorio je i na pitanje kada će se vodni val zaustaviti.

- S obzirom na to da imamo smiraj vremena, tijekom 24 sata će proći taj val koji neće biti značajan. Vodostaj raste umjereno, to je 1 cm, ali i stagnira. Naša poruka je umirujuća. Sve što možemo učiniti ćemo učiniti preventivno da bismo spriječili sve probleme i ugroze, rekao je za N1.


Voda potpuno prodrla u kuće

Voda je u potpunosti prodrla u kuće. Pumpe pokušavamo osposobiti, strujne instalacije stavljamo na povišena mjesta da ne dođe do kratkog spoja. Dnevni boravak je pod nekoliko centimetara vode koja sve više nadire, a iz kuće se ne može izaći osim čamcem, javlja reporter Jutarnjeg lista Tomislav Kukec.


Žažina na udaru vodnog vala, bujicu Kupe nemoguće je zadržati od prodora u kuće

Naselje Žažina udaljeno svega nekoliko kilometara od Petrinje na udaru je vrhunca vodnog vala Kupe.

Reporteri Jutarnjeg proveli su noć s mještanima koji su u nevjerici gledali kako bujica guta sve pred sobom.

Oko dva ujutro posjetili smo gospođu Miru Brtonjak. Jedna mala električna pumpa ispumpavala je vodu iz njezinog dnevnog boravka i hodnika. No trud je bio uzaludan jer pumpa nije dovoljno jaka da ‘proguta‘ onoliko vode koliko Kupa navire u Žažinu u ovom trenutku. Više pročitajte ovdje.


Vodostaj Kupe i Korane kod Karlovca pada

Vodostaji Kupe i Korane kod Karlovca su u opadanju i do kraja dana se očekuje da će pasti ispod razine izvanrednih mjera. Vodostaj Kupe kod Karlovca je u 6 sati bio 790 centimetara, a Korane 805 cdentimetara.


Raste vodostaj Kupe kod Farkašića

Vodostaj Kupe kod Farkašića raste. U 5 sati jutros je bio 972 centimetra, dok je prema podacima iz Hrvatskih voda u sat vremena narastao za jedan centimetar. U 7 sati je izmjeren vodostaj od 974 centimetra. Kupa je od ponoći narasla tri centimetra. Na snazi je izvanredno stanje. Očekuje se da bi vodostaj Kupe mogao narasti i do 1000 centimetara. Za Sisak i Petrinju su ključna iduća 24 sata, javlja HRT.


DHMZ: Kiša moguća i danas i sutra

U unutrašnjosti Hrvatske u petak će prevladavati pretežno oblačno s mjestimice malo kiše, od sredine dana izgledno je smanjenje naoblake s istoka, a lokalno su mogući pljuskovi, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Na Jadranu će biti djelomice, prema jugu i pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeveroistočni, duž obale slaba i umjerena bura, u početku podno Velebita još i jaka, a u Dalmaciji popodne vjetar s mora.

Najviša dnevna temperatura zraka u kopnenim krajevima kretat će se od 15 do 20, na moru od 20 do 24 Celzijeva stupnja.

Sutra se očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, a na istoku sunčanije. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u zapadnim kopnenim krajevima, te na sjevernom i srednjem Jadranu. Ujutro u unutrašnjosti lokalno moguća magla. Vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni, na Jadranu i jugo, a podno Velebita bura može biti i jaka. Najniža jutarnja temperatura od 8 do 13, na Jadranu od 13 do 18, a najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C, prognoza je DHMZ-a za subotu.


HAK: Zbog vode na kolniku zatvorene ceste

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju te duž Jadranske magistrale (DC8)mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog magle, vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Zbog vode na kolniku za sav su promet zatvorene mnoge ceste, a zbog vode ili odrona se na nekim cestama vozi uz ograničenja.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

DC24 Leskovec Toplički-Ludbreg;

DC36 Karlovac-Šišljavić (raskrižje Orlovačke i Rečićke ulice u Karlovcu, dionica Karlovac-Selce te u mjestima Karasi i Koritinja), Žažina-Pokupsko, Stari Farkašić, Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko te u Skender Brdu i Gladovcu Pokupskom;

DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica i Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica na dionici Rosulje-Slabinja;

ŽC2136 Novi Marof-Ključ;

ŽC2221 Marija Bistrica – Globočec (klizište);

ŽC2245 Sveti Martin na Muri;

ŽC3034 Luka-čvor Vrbovec;

ŽC3149 Husje-Kobilić Pokupski;

ŽC3156 Žažina-Mala Gorica;

ŽC3185 u Belajskim Poljicama;

ŽC3195 Gračenica Šišinečka i Donje Jame-Brikševina;

ŽC3275 u mjestu Stankovac;

ŽC3195 u mjestu Prekopa;

ŽC3223 u mjestu Dvorišće;

ŽC3229 Topusko-Maljevac u mjestu Bjeljavina;

ŽC3253 Košutarica-Mlaka;

ŽC3275 Stankovac-Slana;

ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac;

ŽC5203 Dobroselo-Srb-Otrić;

ŽC6026 Medviđa-Parčić;

ŽC6027 u mjestu Krupa;

ŽC6052 Bjelina-Modrino Selo

LC25112 Gačice-Stažnjevec;

LC25020 Jelovec Voćanski;

LC25154 u mjestu Gabrinovec,

LC33086 u mjestu Skela;

LC33175 Matijević-Donji Dobretin;

LC34078 u Mrežničkoj Varoši;

LC63032 u mjestu Kijani;

LC63134 Bjelina-Nunić;

LC67203 Kotezi-Dusina;

LC67207 Vrgorac-Orah;

LC67209 Draževitići-Veliki Prolog

NZ590790 Smiljan-Novoselo.

Zbog vode na kolniku ili odrona vozi se uz ograničenja na cestama:

DC27 u Obrovcu zbog sanacije odrona vozi se jednim trakom, uz regulaciju semaforima;

DC217 GP Ličko Petrovo Selo- Ličko Petrovo Selo vozi se usporeno;

DC227 u mjestu Banfi zbog klizišta vozi se jednim trakom, uz privremenu regulaciju;

DC47 između Jasenovca i Hrvatske Dubice zabranjen je promet za vozila čija masa prelazi 7,5t te se vozi uz ograničenje brzine od 40 km/h;

DC60 u mjestu Čaporice (zbog odrona);

ŽC2219 Pila-Sljeme (zbog odrona);

ŽC3034 Vrbovec-Križevci između mjesta Vrbovečki Pavlovac i i Gornji Tkalec (zbog vode na kolniku), izvijestio je HAK.


Vrhunac vodnog vala kod Petrinje i Siska

U protekla 24 sata pale su dodatne manje količine oborina od 5 do 20 mm, osobito na području slivova rijeka Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une, koje nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Dijelovi zemlje su pod vodom nekoliko dana, a vrhunac vodnog vala očekuje se danas na području Petrinje i Siska. Tamo su zbog potresa oštećeni i nasipi. Vodostaj Kupe kod Farkašića je u 5 sati bio 972 centimetra, a HRT javlja da su noćas vojnici punili vreće s pijeskom koje su dovezene iz Hravtske Kostajnice jer tamo više nisu potrebne.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici stagnira i polako pada, no situacija je i dalje kritična zbog prodiranja podzemnih voda.

U okolici Gračaca je nekoliko sela i dalje poplavljeno, a u Obrovcu se ispumpava voda. U Zadru je vodu za ljudsku potrošnju potrebno prokuhati, izvijestio je tamošnji vodovod, prenosi N1.

Vodostaji karlovačkih rijeka padaju, ali je krajnja budnost potrebna i dalje zbog najave novih oborina.

Djelatnici spasilačkih službi i dalje su na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:15