OSVJEŠĆUJU ZAJEDNICU

SJAJAN PROJEKT SPLITSKIH GIMNAZIJALACA 'Nas 700 u školi smo prikupljali sitne donacije i prikupljeni novac smo predali reprezentaciji beskućnika'

Učenici IV. gimnazije "Marko Marulić" iz Splita u travnju su na pomoćnom terenu stadiona Poljud odigrali utakmicu protiv Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Projekt "Osvješćivanje zajednice o problemu beskućništva i dugotrajnog siromaštva", koji je u ponedjeljak predstavljen u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, zajednički su osmislili volonterska sekcija splitske IV. gimnazije "Marko Marulić" i voditelji Hrvatske reprezentacije beskućnika.

Projekt se proveo uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Udruge MoSt, Hrvatske mreže za beskućnike, Volonterskog centra Split udruge MI i zaklade "Kajo Dadić", a ocijenjeno je da je to odličan primjer partnerstva više različitih dionika u zajednici kao što je javna ustanova, udruga, sportski klub, te u poticanju mladih na volonterstvo i filantropiju.

Koordinatorica volontera IV. gimnazije "Marko Marulić" Marijana Munitić podsjeća kako je tu prvu školsku sekciju volontera pokrenula knjižničarka njihove škole Tihana Pleić od koje je Munitić preuzela sekciju nastavivši suradnju s Udrugom MoSt koja skrbi o beskućnicima. Objasnila je kako je jedan od ciljeva projekta predstavljanja problematike beskućništva i važnost Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika kao potpore i temelja pri socijalnom uključivanju populacije za koju postoji opasnost od beskućništva.

Munitić je istaknula da su učenici IV. gimnazije prepoznali važnost pružanja potpore toj populaciji te su s tim ciljem pokrenuli projekt koji je dobio potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Večerašnjim predstavljanjem projekta žele okupiti što veći broj koordinatora volontera u školama kako bi razmijenili iskustva i ideje, ali i potaknuti druge obrazovne ustanove na pokretanje volonterskih sekcija.

"S obzirom na to da ljudi nisu čuli da postoji reprezentacija beskućnika, ali i da nisu upoznati s problematikom mladih beskućnika, kao i djece iz Domova za nezbrinutu djecu za koju postoji opasnost beskućništva i dugotrajnog siromaštva, odlučili smo tu našu reprezentaciju sponzorirati. Nas 700 u školi smo prikupljali sitne donacije i tako prikupili više od šest tisuća kuna koje smo predali reprezentaciji beskućnika", kazala je Munitić.

Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika Denis Maslov istaknuo je da su u suradnji s tom gimnazijom započeli s projektom osvješćivanja zajednice za probleme beskućništva, a čak su i na dan škole s učenicima odigrali prijateljsku nogometnu utakmicu.

"Osim toga, svi su učenici te škole prikupljali novčana sredstva kako bi naša reprezentacija mogla kupiti opremu za sudjelovanje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Cardiffu. Od prikupljenog novca smo kupili opremu, te u srpnju otputovali u Cardiff u Walesu. S tom školom surađujemo i preko udruge MoSt. Oni nama redovito doniraju potrebno za socijalnu samoposlugu. Nadamo se nastavku suradnje", rekao je Maslov.

Splitska IV. gimnazija "Marko Marulić" dobila je nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva "Dobrota nas veže i spaja", te priliku za promociju projektnih rezultata. Na samom predstavljanju projekta, osim predstavnika škole, sudjelovali su i voditelji Hrvatske reprezentacije beskućnika, Hrvatska mreža za beskućnike, udruga MoSt, te bivši igrači koji su sudjelovali na Homeless World Cup-u proteklih godina.

Događaj je dio Tjedna filantropije 2019. u organizaciji Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju, a koji se održava od 23. rujna do 1. listopada u većim gradovima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:17