AUTORI POREZNE REFORME NAJAVILI

SJAJNA VIJEST ZA SVE ZAPOSLENE NA 'MINIMALCU' Sljedeće godine osjetno im raste plaća, otkrivamo za koliko

Sindikati smatraju da reforma poreza na dohodak neće donijeti ni lipe povećanja upravo onima s najmanjim plaćama
 Dragan Matić / CROPIX

Minimalna plaća, koja sada iznosi 3120 kuna bruto, odnosno 2496 kuna neto, sljedeće bi godine mogla rasti, potvrđuju neslužbeno u Ministarstvu financija. Koliki će biti porast, ne žele spekulirati: iznos će ovisiti o dogovoru sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima.

Sindikati su, podsjetimo, odmah nakon predstavljanja porezne reforme zatražili da se bruto minimalna plaća od sljedeće godine izjednači s iznosom neoporezivog osobnog odbitka i podigne na 3800 kuna bruto, što bi iznosilo 3040 kuna u neto iznosu. Glavni je razlog inzistiranja na povećanju minimalne plaće, objašnjavaju, činjenica da reforma poreza na dohodak neće donijeti ni lipe povećanja upravo onima s najmanjim plaćama. Predloženim povećanjem zaposlenici koji rade za minimalac dobili bi u neto iznosu oko 550 kuna više nego sada, što je povećanje od 22 posto.

- Upozorili smo predstavnike Vlade da predložena reforma, koja predviđa ukidanje najniže stope poreza na dohodak od 12 posto i istodobno smanjenje najviše stope sa 40 na 36 posto, dovodi do povećanja nejednakosti u društvu, što nije samo socijalni problem, već i ekonomski problem broj jedan u svijetu - kaže Vilim Ribić, predsjednik Matica sindikata.

Predstavnici četiri sindikalne središnjice, koji su se jučer sastali s predstavnicima poslodavaca i Vlade na prvoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u mandatu ove Vlade, bili su jednoglasni u traženju povećanja minimalne plaće na 3800 kuna.

- Ona mora biti minimalno 3800 kuna bruto kako bi i oni s najmanjim primanjima nakon reforme nešto osjetili na svojoj plaći - kaže Mladen Novosel, čelnik SSSH. Sada je, kaže, krajnji čas da se o tome povede rasprava jer, prema Zakonu o minimalnoj plaći, Vlada mora do kraja tekuće godine donijeti Uredbu o visini minimalne plaće za sljedeću godinu. Vlada donosi uredbu na prijedlog ministra rada Tomislava Ćorića, koji prijedlog sastavlja temeljem konzultacija sa socijalnim partnerima.

Hrvatska udruga poslodavaca, kako saznajemo, na ove se prijedloge nije očitovala na samoj sjednici GSV-a, a nisu imali komentara ni nakon sjednice. O tome, rekli su, najprije trebaju obaviti razgovore s ministrom Ćorićem.

Sukladno dosadašnjoj praksi, može se očekivati da će se usprotiviti povećanju kakvo predlažu sindikati, prije svega zbog drvne i tekstilne industrije, koje su u lošem stanju, a u kojima dobar dio radnika radi za minimalac. Tim bi industrijama stoga povećanjem minimalne plaće znatno porasli troškovi poslovanja. Ipak, iz razgovora s pojedinim poslodavcima može se zaključiti kako ne odbacuju unaprijed razgovore o tome. Naime, i poslodavci su svjesni da zbog trenda iseljavanja u Hrvatskoj sve teže pronalaze radnu snagu, a da je glavni motiv iseljavanja upravo plaća.

- Nama je cilj zadržati kvalitetne radnike, a povećanje dohodaka korak je u tom pravcu. Ipak, pitanje je kojom dinamikom i u kojoj mjeri se minimalna plaća može povećavati. Naša tvrtka to može podnijeti, iako bi posljedica bila smanjenje investicija - ističe Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave požeškog Spin Vallisa, u kojem od ukupno oko 500 zaposlenih, trećina radi za minimalac. (A. M., G. P., K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:36