SASTANAK MINISTRICA

Sjajne vijesti uoči sezone: Austrijanci više ne moraju u karantenu nakon povratka iz Hrvatske

Austrija će, kao i Njemačka, pratiti epidemiološku sliku Hrvatske prema podacima Instituta Robert Koch
Nikolina Brnjac
 Zeljko Puhovski/Cropix

Od sutra Austrijanci mogu doći u Hrvatsku, a da na povratku ne moraju u karantenu. Odlična je to vijest nakon današnjeg sastanka ministrice turizma Nikoline Brnjac s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger u Beču. Ujedno, Austrija će, kao i Njemačka, pratiti epidemiološku sliku Hrvatske prema podacima Instituta Robert Koch, što znači da će se regionalno pratiti situacija od županije do županije što je odlična vijest na samom početku glavne sezone.

Jeste li zatražiti od austrijske vlasti da epidemiološki Hrvatsku gleda po regijama kako što to radi Njemačka?

- U Hrvatskoj je posljednjih tjedana značajno poboljšana epidemiološka situacija te je incidencija pala na 140,69 na 100.000 stanovnika, a neke županije, poput Istarske su već u zelenom. Upravo iz tog razloga zalažemo se za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU s epidemiološkim prikazom Europe, kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama - umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3, što je u Hrvatskoj razina županija, bila bi jasno vidljiva područja s malom učestalošću virusa u kojima se turizam i druge gospodarske aktivnosti mogu odvijati. U subotu smo o tome postigli bilateralni dogovor s Češkom, a danas sam o primjeni županijskog pristupa kod gledanja epidemiološke situacije razgovarala i s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger. Odlična je vijest i da od sutra austrijski gosti mogu doći u Hrvatsku i vratiti se kućama bez karantene.

Hoće li doći do dogovora kako spriječiti da se ne ponovi prošlogodišnji scenarij kada su Austrijanci otišli zbog odluke svoje Vlade kućama u špici sezone?

- Ove godine bogatiji smo za iskustvo iz one prethodne. Zato ostajemo vrlo ozbiljni kada se radi o pridržavanju mjera. Sigurnosne protokole razradili smo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kroz projekt Safe Stay in Croatia kojim smo definirali načine postupanja u turističkim i s turizmom povezanih djelatnostima. Mjere se donose promišljeno i služe prvenstveno zaštiti zdravlja građana. Turisti znaju da se u objektima s nacionalnom oznakom sigurnosti primjenjuju najviši standardi. Zato svi moramo nastaviti biti odgovorni. Važno je naglasiti kako Hrvatska nije imala zabilježen niti jedan slučaj zaraze u komercijalnom smještaju što govori o odgovornosti našeg turističkog sektora. Danas smo razgovarali i o toj temi te sam ministricu upoznala sa svime što je Hrvatska učinila za sigurnost turista. Do sada smo uspostavili više od 300 punktova za testiranje turista te sufinanciramo antigenske testove kako bismo smanjili troškove za turiste, dok uz projekt Safe stay in Croatia turistima nastavljamo pružati najviše zdravstvene standarde.

Kako trenutno stojimo na tržištu Austrije? Koji su izgledi za sezonu i što oni traže?

- Austrijanci su u Hrvatskoj tradicionalni gosti. Prema podacima iz sustava eVisitor gosti iz Austrije su od početka ove godine ostvarili 171.000 noćenja, odnosno gotovo 60 posto više nego li protekle godine. Austrija je tijekom posljednjih godina bila jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta za hrvatski turizam, čineći udio od 7 posto svih noćenja ostvarenih u 2019. godini. Hrvatska je prema studijama na tržištu za Austrijance pozicionirana kao jedna od najatraktivnijih i najtraženijih destinacija, a gosti iz Austrije najčešće posjećuju Istru i Kvarner dok su najpopularnije destinacije Rovinj, Poreč i Medulin. Spomenute brojke najbolje svjedoče kako je Hrvatska austrijskim turistima i ove godine visoko na listi prioriteta prilikom odabira destinacije za odmor.

Austrijski turisti uz sigurnost destinacije traže i aktivni odmor kao i odmor od svakodnevice uz sunce i more. Poduzeli smo sve kako bi njihov boravak u RH bio siguran, a dolazak i povratak jednostavan i brz. Sukladno novim kriterijima, Austrijanci se iz Hrvatske mogu vratiti uz predočenje potvrde o cijepljenju jednom dozom ili potvrde o postojanju antitijela. S druge strane, granice Hrvatske su otvorene za turistička kretanja uz potvrdu o cijepljenju, ili potvrdu o preboljenom COVID-u ne stariju od 180 dana, ili negativni PCR ili antigenski test s liste testova EU.

Kada bi trebao krenuti turistički promet iz te zemlje prema Hrvatskoj?

- Hrvatska je učinila sve kako bi spremno dočekala sezonu i to potvrđuju i sve najave koje imamo do sada. Vjerujem kako će ubrzo krenuti veći turistički promet kako iz Austrije prema Hrvatskoj tako i iz drugih emitivnih tržišta. Dodatni optimizam za upravo takva očekivanja nudi nam i sve bolja epidemiološka situacija. U tijeku je intenzivno cijepljenje naših turističkih djelatnika od kojih je u nekim županijama cijepljeno više od 60%.

Zračni most Rusija - Hrvatska

Dobre vijesti stižu i iz Rusije. Ljetni turistički zračni most Rusija – Hrvatska u razdoblju od lipnja do rujna, četiri mjeseca, programiran je na više od 500 letova, dakle otprilike 130 letova u jednom mjesecu.

Ove brojke najbolje govore o interesu ruskih turista, turoperatora i avio-agencija. Hrvatska je od 1. travnja otvorila i prema trećim zemljama tako da turisti iz Rusije mogu ući uz predočenje negativnog PCR ili antigenskog testa, ili dokaza o preboljenoj bolesti ili cijepljenju. Ruski nacionalni prijevoznik Aeroflot od početka lipnja do kraja rujna svakodnevnim će letovima povezivati Moskvu s Pulom, Dubrovnikom i Splitom.

Aeroflot trenutno jednom tjedno prometuje između Moskve i Zagreba, a od svibnja je dostupan i drugi tjedni let, dok će usred ljetne sezone ta linija prometovati tri puta tjedno. Među najavljenima su i letovi kompanije S7 iz Moskve za Pulu i Dubrovnik te aviokompanije Nordwind za Zagreb.

U Hrvatskoj 110.000 turista

Na današnji dan u Hrvatskoj boravi oko 110.000 turista, od kojih su najbrojniji Nijemci 52.000, Austrijanci 8.000, Poljaci 7.000 i Slovenci 6.500.

Najveći dio turista trenutno boravi u kampovima 37.000, privatnom smještaju 25.000.

Na današnji dan u Hrvatskoj je čak 10.000 noćenja u charteru (nautika) u kojoj se od početka godine bilježi plus od 1700%.

I Veljko Ostojić u Beču: Već sutra očekujemo skok bukinga

Uz ministricu Brnjac, u Beču je bila i Hrvatska udruga turizma, točnije njezin predsjednik Veljko Ostojić koji se sastao s austrijskim poduzetnicima, od hotelijera do turističkih agencija i drugih. Iznimno je zadovoljan postignutim susretom i sastankom ministrice koji će već idućih dana uroditi plodom.

- To je sjajna vijest koja je vezana uz ministričin posjet Austriji i tu je njena velika zasluga da od sutra ne vrijedi karantena za goste iz Austrije koji se vraćaju kućama, a preboljeli su COVID, ili su cijepljeni ili su napravili brzi test. Tim više što nam predstoji dugi vikend i Tjelovo i već sutra očekujemo značajno povećanje bukinga za Hrvatsku, kazao je Ostojić.

Što se tiče sastanka s poduzetnicima, istaknuo je da je bilo puno pitanja vezano za COVID, mjere i mogućnost investiranja u Hrvatskoj te da takvi susreti stvaraju međusobno povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:49