FANTASTIČNE VIJESTI

Sjajni rezultati mladih Hrvata: Prvi u Europi po digitalnim vještinama, ispred Finske i Islanda

Odmah iza Hrvatske su mladi Estonci, Litvanci i Nizozemci (93%), a slijede Grci (92%), Česi, Austrijanci i Finci.
Učenici na računalu
 Nina Djurdjevic/Cropix

Ovog proljeća mnogi mladi u dobi između 16 i 24 godine morali su zbog lockdowna uslijed pandemije koronavirusa pohađati nastavu preko interneta. U 2019. godini zabilježeno je kako je 4 od 5 mladih (80 posto) u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji svladalo digitalne vještine na osnovnoj ili naprednoj razini.

Takav način pohađanja nastave zahtijeva određene digitalne vještine. Pohvalna je informacija da je prema istraživanju Eurostata Hrvatska imala najveći udio pojedinaca u toj dobnoj skupini s razvijenim digitalnim vještinama, čak 97 posto. Odmah iza njih su mladi Estonci, Litvanci i Nizozemci (93%), a slijede Grci (92%), Česi, Austrijanci i Finci.

Najslabija razvijenost digitalnih vještina bilježi se u Rumunjskoj, Bugarskoj, Italiji, Mađarskoj te Latviji i Luksemburgu.

image
digitalne vještine

Također, u dobnoj skupini između 25 i 29 godina Hrvatska se nalazi na trećem mjestu s 92 posto osoba s digitalnim vještinama, iza Islanda i Finske, a u dobnoj skupini od 35 do 44 godine nalazimo se na dnu tablice, 64 posto osoba s digitalnim vještinama. U toj skupini je Island prvi s čak 92 posto.

Hrvatski investitor i poduzetnik Nenad Bakić podijelio je fantastične vijesti na svom Facebooku.

- Ako je nešto budućnost, ako je nešto vrijedno -- ovo je vrijedno. Kada smo prije 6 godina pokretali Croatian Makers, znao sam da će se ovakve stvari događati, posadili smo šumu ... samo šumi treba neko vrijeme da nikne, i učinci će se tek vidjeti. Croatian Makers je najveći nedržavni edukativni pokret (program) u EU s dosegom do preko 200.000 djece u Hrvatskoj i nekoliko desetaka tisuća u drugim zemljama (Srbija, BiH, Kosovo, uskoro i Švicarska, te podrška na Sri Lanki) ... besplatno smo obrazovali preko 3.000 učitelja u Hrvatskoj i utjecaj nije samo na tih 200.000 nego kulturu koju šire, sposobnost zainteresiranih učitelja da šire dalje. Sjetite se korone, neke zemlje su imali 100 uvezenih slučajeva i kakvu je to lavinu pokrenulo, promislite kakvu lavinu je pokrenulo ovih 200.000 koji su direktno izloženi. Sad dolaze valovi, prvi val, drugi val ... i nema cjepiva ni imuniteta krda! ? Posebno hvala svim učiteljima koji su se s nama upustili u ovu avanturu, onima koji su svojim đacima htjeli ponuditi više, onima koje se pamti ... Da razumijete što se stvarno događa, pogledajte video o djeci iz Dvora u prilogu - Dvor je jedna od naših najzaostalijih sredina. Ne radi se samo o STEM znanjima, radi se potpunoj transformaciji te djece - stvaranju kulture uspjeha. Naravno da smo upravo zbog ovakvog doprinosa modernosti bili pod teškim napadima podmetanjima i lažima reaktivnih snaga u Hrvatskoj, napisao je između ostalog Nenad Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:37