NEZAPAMĆENI INTERES

Sjećate se pomame za bungalovima čiji su kvadrati koštali pravo bogatstvo? Evo koliko ih je prodano...

Najskuplji bungalov u naselju Stara Gavza od četrdeset četvornih metara prodan je za 270 tisuća eura

Bungalovi na Cresu

 N1 Screenshot

Od 38 bungalova u naselju Stara Gavza na otoku Cresu, koji su tijekom protekla dva mjeseca prodavani na dražbama u Sloveniji, samo je jedan ostao neprodan, prenose slovenski mediji nakon što je prošli tjedan održan zadnji, sedmi krug dražbi ovih kućica za odmor koje se prodaju u sklopu stečajnog postupka nad građevinskim poduzećem Primorje iz Ajdovščine.

Sudeći prema nezapamćenom interesu koji je vladao na licitacijama za bungalove, ne treba sumnjati da će i taj jedan neprodani brzo naći svog novog vlasnika čim se raspiše nova licitacija, s obzirom na to da je prethodni kupac na koncu odustao od plaćanja kupoprodajne cijene, piše Novi list.

O pomami u Sloveniji koju je izazvala prodaja creskih bungalova zorno su svjedočile postignute cijene. Nije se štedjelo za svoj komadić morskog raja, pa se 'kvadrate' u prvom redu do mora nudilo i plaćalo po pet, šest i više tisuća eura. Apsolutni rekord bilo je ponuđenih 360.000 eura za bungalov od 40 četvornih metara s pripadajućom terasom na rubnom dijelu naselja, smješteno tik uz more.

Ipak, prema pisanju slovenskih medija koji se pozivaju na navode suradnika stečajnog upravitelja GP Primorja Rudolfa Hrameca, čini se da je taj kupac ipak na kraju odustao od kupovine. Za tu kućicu, podsjetimo, koncem studenog prošle godine licitirala su čak 232 zainteresirana ponuđača. U tom paketu prodana su još četiri bungalova i svi su postigli zapanjujuće iznose – od 270 tisuća eura, za koliko je primjerice prodan drugi bungalov od 40 »kvadrata«, dok je jedan manji od 33 četvorna metra otišao za 180.000 eura, a sve licitacije potrajale su manje od sat vremena.

Slična je pomama vladala i za sve ostale kućice koje su se, podsjetimo, prodavale u paketu po pet-šest, svake srijede do zaključno prošlog tjedna. I na idućoj dražbi početkom prosinca kvadrat stambenog prostora prosječno se plaćao oko 5.500 eura, bez obzira što se nije radilo o samostalnim kućicama, već o apartmanima u dvojnim i trojnim objektima. Taj trend zadržan je do samoga kraja.

Za svaki od pet bungalova koji su se prodavali po početnoj cijeni od 70.816 eura, prošle srijede utržilo se od 156.000 do 205.000 eura, odnosno sveukupno 913.000 eura. Tako bi se, kad se podvuče konačna crta, u stečajnu masu slovenskog Primorja, od prodaje bungalov-kućica na otoku Cresu slilo gotovo 7,7 milijuna eura.

Građevinsko poduzeće Primorje u stečaju je od 2012. godine, a kao dio stečajne mase tog poduzeća našlo se i 38 kućica u Staroj Gavzi, izgrađenih u razdoblju od 1978. do 1981. godine. Tvrtka Primorje iz Ajdovščine svojevremeno je, sada već davnih godina, bila povoljno kupila veliko zemljište uz more u uvali Gavza, svega nekoliko kilometara udaljeno od naselja Cres. Na tom su zemljištu izgradili 194 kućice i bilo je to odmaralište koje je bilo namijenjeno radnicima tog poduzeća. Dio tih kućica s vremenom je prodan drugim slovenskim tvrtkama, a tijekom privatizacije devedesetih godina, u vlasništvo dijela tih atraktivnih mjesta za odmor došle su i privatne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 06:11