FRA LUKA PRCELA

SJEĆATE SE SVEĆENIKA KOJI JE NA MISI KOJU JE PRENOSIO HRT BRANIO NDH? Završio je na sudu, ali nije kažnjen: 'Konzumirao je slobodu govora'

 screenshot HRT

Prior Dominikanskog samostana u Splitu Luka Prcela oslobođen je na Prekršajnom sudu u Splitu optužbe da je veličajući NDH i Antu Pavelića na misi koju je prenosila javna televizija trivijalizirao zločine počinjene za vrijeme ustaškog režima ponizivši tako žrtve čime je povrijedio i omalovažio moralne osjećaje građana, piše Slobodna Dalmacija.

Fra Prcela je propovijed zbog koje je završio na sudu držao 8. svibnja 2016. godine uz direktan prijenos u jutarnjem terminu prvog programa HRT-a. Između ostalog tijekom propovijedi je kazao, osvrćući se na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koju je dala uoči komemoracije u Jasenovcu:

- Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45?... Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici, kazao je tada, između ostalog, don Prcela.

Postupak je pokrenula novinarka Nataša Škaričić koja je podnijela prijavu državnom odvjetništvu. Nakon obrade slučaja državno odvjetništvo je procijenilo kako se ne radi o kaznenom djelu već o prekršaju javnog reda i mira i izdalo prekršajni nalog. Zatražili su najvišu moguću novčanu kaznu od 770 kuna. Spis je raspodijeljen sutkinji Jasenki Pavlović koja je održala nekoliko ročišta na kojima su saslušani svjedoci iz Splita, dok su svjedoci iz Zagreba, među kojima i Nataša Škaričić saslušani zamolbenim putem na prekršajnom sudu.

U svojoj obrani koju je dostavio sudu pisanim putem fra Luka Prcela je kazao kako nije nikoga vrijeđao. Naglasio je kako poštuje predsjednicu koja mu je oprostila. On je samo osudio njenu izjavu, kao što bi u vrijeme NDH poput Alojzija Stepinca dignuo svoj glas protiv rasnih zakona, naveo je.

Nakon svih provedenih dokaza, sutkinja je procijenila kako se radi o slobodi govora, a ne o počinjenom prekršaju. Unatoč činjenici da je propovijed izazvala osudu dijela javnosti, ona predstavlja tek oblik izražavanja pojedinca, zajamčenog člankom 38. Ustava RH prema kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli, smatra sutkinja.

Konkretna propovijed je produkt zaštićenog prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu, što podrazumijeva iznošenje i onih stavova koji nisu opće prihvaćeni, obrazložila je u presudi. Presuda je nepravomoćna te ostaje vidjeti što će odlučiti Viši prekršajni sud nakon žalbe državnog odvjetništva, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:51