MARATONSKA RASPRAVA

Sjednica Sabora trajala do dugo u noć. Većina branila, oporba kritizirala proračun: ‘Lažan je i ziheraški!‘

Za HDZ je proračun realan i uravnotežen, održiv i odgovoran, za oporbu promašen, ziheraški, lažan, dobar samo za državu i Vladu

Oporbeni zastupnici

 Goran Mehkek/Cropix

U trećem satu četvrtka, Hrvatski sabor zaključio je maratonsku raspravu o državnom proračunu za 2023., trajala je više od deset sati i u njoj zastupnici većine i oporbe nisu približili svoja stajališta o tom dokumentu.

Za HDZ je proračun realan i uravnotežen, održiv i odgovoran, za oporbu promašen, ziheraški, lažan, dobar samo za državu i Vladu.

Proračun štiti najranjivije, ukupan trošak mjera od 2023. do 20225.. za pomoć građanima i gospodarstvu je preko 643 milijuna eura, kazala je Grozdana Perić (HDZ).

Kaže da se ogromna sredstva ulažu u ljude, u povećanje plaća, u ribarstvo, poljoprivredu, subvenciju cijene plina i struje, povećanje mirovina, stipendija.

Sandra Benčić (ZLB) kaže da je struktura proračuna na prihodnoj strani gotovo ista iz godine u godinu, jer se u Hrvatskoj već 30 godina vodi politika porezne nepravde i ekonomske nejednakosti. Čitav sustav poreza i doprinosa temelji se na oporezivanju neke niže i srednje klase, kaže zastupnica i dodaje da najmanje poreza plaćaju iznajmljivači apartmana.

Samo sto milijuna kuna predviđeno je za dobrovoljno spajanje općina kojih je, sa gradovima 555 i brojne služe samo sebi, ističe Marijan Pavliček (HS).

Vlada je donijela okvir za to, postoje zemlje koje su imale prisilna spajanja i ta se praksa pokazala izrazito lošom, rekao je ministar financija Marko Primorac, koji se zahvalio zastupnicima na konstruktivnoj raspravi.

Oporba proračun nastoji promijeniti brojnim amandmanima, samo IDS podnio ih je 54, no desetke amandmana podnijeli su i Most, SDP, Socijaldemokrati….

Nekoliko amandmana podnijeli su i zastupnici većine, odnosno HDZ-a, konkretno Damir Habijan i Magdalena Komes.

Jedan su zajednički podnijeli HDZ-ovi Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, Hrvoje Zekanović (HDS) te Franko Vidović (Socijaldemokrati), traže da država osigura 500.000 eura za izradu dokumentacije za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije, pored Šibenika i Drniša.

Vladini predstavnici o njima će se izjašnjavati u ponedjeljak, 28. studenoga, a glasovati dan kasnije, u utorak, kada bi Sabor trebao donijeti proračun za 2023. godinu, sedmi proračun premijera Andreja Plenkovića.

Sve izmjene koje Sabor prihvati putem amandmana, ne smiju mijenjati predviđeni manjak odnosno višak utvrđen u prijedlogu državnog proračuna.

Podneseni amandmani ne smiju biti na teret proračunske zalihe, dodatnog zaduživanja ili već prije preuzetih obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:25