DOZNAJEMO DETALJE

Sjednica užeg kabineta Vlade: Na stolu i prijedlog da se ne zatvaraju svi restorani i kafići

Još nije posve sigurno hoće li se ugostiteljski objekti zatvoriti u cijeloj zemlji do Badnjaka
Arhiva
 Ronald Gorsic/Cropix

U Banskim dvorima upravo traje sastanak užeg kabineta Vlade na kojem se definiraju najrestriktivnije mjere za suzbijanje pandemije još od proljetnog lockdowna, a kako doznajemo, još nije posve sigurno hoće li se ugostiteljski objekti zatvoriti u cijeloj zemlji do Badnjaka.

Naime, postoji prijedlog da se kafići i restorani zatvore samo u onim županijama gdje postoji porast broja novozaraženih od koronavirusa, a o tome sada raspravljaju ministri s premijerom Andrejem Plenkovićem i tek se treba odlučiti hoće li se ići na ovu blažu varijantu ili će se kafići i restorani zatvoriti u cijeloj zemlji ovaj tjedan.

Jer u nekim županijama broj zaraženih na 100.000 stanovnika puno je manji nego u ostalim dijelovima Hrvatske, pa se postavlja pitanje zašto u cijeloj Hrvatskoj zatvarati ugostiteljske objekte.

Sličan prijedlog poslali su i epidemiolozi iz Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva u ponedjeljak u dokumentu do kojeg smo jučer došli. Epidemiolozi su u tom dokumentu predložili da se kafići i restorani zatvaraju u onim županijama i jedinicama lokalne samouprave koje imaju veću 14-dnevnu incidenciju od prosjeka Hrvatske i u onim sredinama gdje škole prelaze na online nastavu.

Za ostale sredine predložili su da ugostitelji mogu raditi do 22 sata, da se dopušta jedan posjetitelj na četiri metra četvorna, da se postrože nadzori, a ako se krše mjere da se objekt privremeno zatvori. U tim mjerama stajalo je i da se zabranjuje ulazak maloljetnim osobama u kafiće.

Također, predložili su da se ugostiteljski objekti zatvaraju u onim lokalnim jedinicama gdje se ne može adekvatno provoditi nadzor.

Postavlja se i pitanje nadoknade troškova ugostiteljima. Udruge smatraju kako nije dovoljno da im se samo sufinancira plaća za zaposlenike u iznosu od 4000 kuna ako ih se zatvori, već traže da kao u Njemačkoj dobiju 75 posto od prihoda koji su imali u istom mjesecu prošle godine kako bi pokrili troškove hladnog pogona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 22:27