MINISTROVO OBEĆANJE

SJEDNICA VLADE: MRSIĆ 'Nitko u Hrvatskoj neće moći početi raditi bez prijavljenog mirovinskog'

 Davor Pongračić / CROPIX

Vlada je na današnjoj sjednici uredbom odgodila primjenu članka o mirovinskom osiguranju kojim se braniteljske mirovine razdvajaju na dio vezan za braniteljski i radni staž, prenosi HRT.

Time se udovoljilo jednom od zahtjeva branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Uredbu je ministrima predstavio ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić.

'Samo razdvajanje mirovina neće dovesti do nikakvih promjena u visini mirovine, već ćemo samo priznati ljudima njihov radni staž koji su imali prije nego što su sudjelovali u Domovinskome ratu', poručio je Mrsić te dodao kako u Hrvatskoj nijedan radnik neće moći početi raditi bez da ima prijavljeno mirovinsko osiguranje. Povećana je i minimalna plaća koja će 2015. godine iznositi 3.029,55 bruto i bit će neoporeziva, kazao je ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić.

Vlada je na dnevnom redu Vladine sjednice donijela odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom će se ta osnovica smanjiti kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak. Od 1.1.2015. građanima će porasti plaće, a dužnosnicima neće.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 171214.Vlada.Sjednica Vlade na cijem je dnevnom redu, medju ostalim, odluka o visini osnovice za obracun place drzavnih duznosnika kojom ce se ta osnovica smanjiti kako se duznosnicke place ne bi povecale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak.Na fotografiji: Ranko Ostojic, Nikola Jelic, Arsen Bauk.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

'Primjena tog zakona imala bi za posljedicu porast plaća državnih dužnosnika u prosjeku za otprilike tisuću kuna. S obzirom na javno izraženi politički stav da novi porezni sustav ne bi trebao imati takava utjecaj na plaće državnih dužnosnika - predlažemo smanjenje osnovice na 3.890 kuna, kako bi plaće ostale na otprilike istoj razini kao i prije stupanja na snagu novog Zakona o porezu na dohodak', kazao je ministar uprave Arsen Bauk. Od početka krize osnovica plaće državnih dužnosnika smanjena je za 28,9 posto, dodao je.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 171214.Vlada.Sjednica Vlade na cijem je dnevnom redu, medju ostalim, odluka o visini osnovice za obracun place drzavnih duznosnika kojom ce se ta osnovica smanjiti kako se duznosnicke place ne bi povecale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak.Na fotografiji: Branko Grcic, Orsat Miljenic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga stečajnog zakona kojega je ministrima prestavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon, i za njih je nedležan Trgovački sud (ne kao i do sada Trgovački i Upravni sud). Fina ostaje u postupku, ali kao agent suda. Za odluku o pokretanju postupka stečaja sud ima rok od 8 dana, svaka odluka ide na internet. Stečaj i predstečaj će ići brže, troškovi će biti manji, a stečajna masa dobit će 'OIB'. Stečajni upravitelji birat će se automatski, prema listi, kazao je Miljenić.

Vlada je usvojila i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima bi se uveo promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Tako bi Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina, kazao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:40