SASTANAK U VLADI

Sjednica VNS-a trajala gotovo 4 sata, iz Banskih dvora i s Pantovčaka otkrili detalje i zaključke

Nakon sastanka je i iz Vlade i iz Ureda predsjednika stiglo identično priopćenje
Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost
 Dario Andrisek

U ponedjeljak poslijepodne u Banskim dvorima je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sastanak u zgradi Vlade počeo je u 14 sati, a okončan je nekoliko minuta prije 18 sati. Bio je to prvi sastanak na kojem su zajedno bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović nakon duljeg vremena.

Iz Vlade i Ureda predsjednika su o sastanku izdali dva u riječ ista priopćenja koja u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

image
Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost
Dario Andrisek

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

image
Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost
Dario Andrisek

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u priopćenju.

Nedugo nakon sastanka, premijer Plenković je dao i izjavu za medije u kojoj je komentirao svoj prvi susret s predsjednikom Milanovićem nakon niza teških riječi koje su javno razmjenjivali proteklih tjedana. Više o tome donosimo OVDJE.

Prozračeni Banski dvori

Kao što je prije nekoliko dana najavio glasnogovornik Vlade Marko Milić, domaćini sastanka su se pobrinuli da prozori u Banskim dvorima budu širom otvoreni te da u dvorani ima dovoljno svježeg zraka.

image
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost
Bruno Konjevic/Cropix
image
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost
Bruno Konjevic/Cropix
image
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost
Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je u subotu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica VNS-a održi u Vladi, a iz Ureda predsjednika poručili su da im je, osim Ureda predsjednika RH, Vlade RH i eventualno Hrvatskog sabora, svaka druga lokacija neprihvatljiva.

Ured predsjednika dodao je i da će predsjednik Milanović sa zadovoljstvom prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude "dobar domaćin" i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH.

image
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost
Bruno Konjevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 06:19