APEL STOŽERU

‘Sjetite se i nas, od prodaje na sajmovima živi tisuće obitelji. Neki doslovno preživljavaju‘

Udruga hrvatskih sajmova je otvorenim pismom pozvala Stožer da razmotri mogućnost da sajmovi nastave s radom, uz poštivanje svih mjera
Miroslav Filipčić
 Ronald Gorsic/Cropix

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i postojanje sajmova i tvrtki koji se njima bave te zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, kao i da razmotri mogućnost da sajmovi nastave s radom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Udruga hrvatskih sajmova u pismu napominje kako zastupa sajmove iz cijele Hrvatske, kao i tvrtke povezane s djelatnošću sajmova te obrte i OPG-ove koji svoje proizvode prodaju na različitim sajamskim manifestacijama u zemlji.

"Ovi sajmovi zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, a važni su za preživljavanje velikog broja izlagača i članova njihovih obitelji. Sajmovi uz to imaju i socijalni karakter, budući da na njima izlažu i osobe kojima je prodaja robe na tim mjestima jedini izvor prihoda", navode iz Udruge u pismu, koje potpisuje njen predsjednik Miroslav Filipčić.

Udruga ujedno traži odgovor na dopise oko toga zašto im se ne dozvoljava, odnosno kada će im se dozvoliti rad.

Podsjećaju, naime, da su se Stožeru civilne zaštite već nekoliko puta obraćali s upitima oko obustave rada sajmova, njihova otvaranja i početka rada, pri čemu je zadnji bio putem zajedničkog odvjetničkog ureda Škare-Petrović, a uz to su i sami članovi udruge slali upite lokalnim stožerima, ali odgovore još nisu dobili.

"Pitamo se jesu li negdje zalutali, izgubili se ili možda smatrate da uopće nismo bitni i vrijedni razmatranja i mogu li se uzeti u obzir naši argumenti kad je riječ o ublažavanju mjera zbog epidemije covid-19?", stoji u pismu Udruge hrvatskih sajmova.

Pritom poručuju da nemaju ništa protiv da se "najviše govori o radu kafića, restorana, teretana, o tome hoće li se nastava održavati online ili u školama", ali i zamjećuju da se "većina sajmova koje okuplja Udruga odvija na otvorenom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera te držanja socijalne distance".

Uz napomenu da nemaju ništa protiv da rade i auto saloni, iz Udruge hrvatskih sajmova pitaju zašto u isto vrijeme me smiju raditi sajmovi rabljenih automobila na otvorenom, iako se na tako velikim prostorima mogu ispoštivati sve propisane mjere. Istovremeno, dodaju, rade i tržnice, koje su isto na otvorenom, a ne mogu se održavati sajmovi na velikim otvorenim prostorima.

"Od prodaje proizvoda i rabljene robe, kao i zanatskih proizvoda na sajmovima, živi na tisuće obitelji. Neki doslovno preživljavaju, a sada su ostali i bez toga. Dokle, pitamo vas. Možete li barem saslušati naše argumente, kao što smo mi dosljedno poštivali vaše odluke. Kakva mora biti epidemiološka situacija u Hrvatskoj da bi se sjetili nas i dozvolili nam rad? Po čemu višesatni boravak u shopping centrima u zatvorenom prostoru nije rizičan, a boravak na otvorenom na sajmu jest? Imate li možda neke egzaktne podatke da su sajmovi mjesta širenja zaraze", pitanja su koje Udruga hrvatskih sajmova upućuje Stožeru civilne zaštite.

Zaključno poručuju kako se nadaju će Stožer civilne zaštite razmotriti mogu li sajmovi nastaviti s radom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:22