SMRTONOSNI PRIJENOSNIK

Sjever Europe u strahu od tropskih bolesti: Tigrasti komarac kreće iz Hrvatske na Britaniju!

ZAGREB - Velika Britanija strahuje od invazije opasnog tigrastog komarca, porijeklom iz jugoistočne Azije, koji se u posljednjih 40 godina zbog promjene klime udomaćio u većini država na jugu Europe.

U istraživanju koje su proveli engleski znanstvenici, a koje prenosi The Independent, upozorava se da bi taj agresivan komarac, koji prenosi mnoge tropske smrtonosne bolesti, zbog zatopljenja uskoro mogao naseliti južni dio Britanije.

Stigli brodovima

Azijski tigrasti komarac, Aedes albopictus, već je naselio velike dijelove Italije, Španjolske, Francuske i Balkana, a postoji velika mogućnost da bi se mogao prilagoditi te preživjeti u Nizozemskoj i kod nas, tvrde znanstvenici. Vrsta je kojoj je za razmnožavanje dovoljna lokvica vode, a u svojoj postojbini su to šuplji panjevi. No, posljednjih nekoliko godina brodovima je prenesen u druge dijelove svijeta i to najčešće u automobilskim gumama u kojima uvijek ostane malo vode.

- Računalne simulacije pokazale su kako se klima u Europi promijenila u proteklih 50 godina i kako postoji velika vjerojatnost da će na sjeveru Europe biti sve toplije, što je preduvjet za širenenje tigrastog komarca i bolesti koje prenose svojim ubodom - kaže studija.

Oboljeli turist

Prvu paniku izazvalo je izbijanje chikungunya groznice u talijanskoj Raveni, gdje je više od 200 ljudi zaraženo u ljeto 2007., a jedna je žena umrla. Tigrasti komarac u Hrvatskoj je otkriven 2004. te se od tada se razmnožava ogromnom brzinom.

Od 2007. do 2011. registriralo šest slučajeva denga groznice u Hrvatskoj.

- Slučaj autohtone infekcije na Pelješcu prvi je put zabilježen 2010. Nijemci su nam javili da ju je dobio jedan njihov turist tijekom boravka u Hrvatskoj. Nasreću, svi su ostali pacijenti oboljeli od blagih oblika denga groznice - rekao je dr. Ante Beus, bivši ravnatelj Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:34