PERKOVIĆU NIJE NASTUPILA ZASTARA, MUSTAČU JE?

SKANDAL HRVATSKOG SUDSTVA Zašto su dva županijska suda donijela različite presude?

 Ranko Šuvar / CROPIX

Županijski sud u Velikoj Gorici poslijepodne je odbio izručenje bivšeg šefa jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravka Mustača, zaključivši da je u tom slučaju nastupila zastara.

Ujedno sud je Mustaču ukinuo i mjere opreza koje su mu određene u zamjenu za puštanje iz istražnog zatvora.

HRVATIN NAKON PISANJA JUTARNJEG 'Vlada nezakonito želi utjecati na proces protiv Perkovića'

Mustačevo izručenje traži Njemačka koja ga sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Za isto nedjelo Njemačka traži i Josipa Perkovića čije je izručenje jučer odobrio zagrebački Županijski sud koji je suprotno današnjoj odluci velikogoričkog suda zaključio da u tom slučaju nije nastupila zastara.

Mustačev odvjetnik Anto Nobilo, koji je preuzeo zastupanje od odvjetnika po službenoj dužnosti Tomislava Antolina, novinarima je prije objavljivanja odluke kazao da su Državno odvjetništvo i obrana iznijeli svoje argumente te da obje strane tvrde da je nastupila zastara.

Velikogorički Županijski sud odlučivao je o njemačkom zahtjevu za izručenje na temelju europskog uhidbenog naloga, a Mustač se, kao i Perković protivio izručenju, odbacujući bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Mustačeva obrana: Bit će zanimljivo pratiti razvoj događaja na Vrhovnom sudu

Nakon što je velikogorički sud poslijepodne odbio izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača njegova obrana istaknula je da će biti zanimljivo pratiti razvoj događaja na Vrhovnom sudu s obzirom da je u istom slučaju zagrebački sud jučer odobrio izručenje Josipa Perkovića.

Odvjetnica Sanja Ormuž, iz ureda Ante Nobila koji je nakon Perkovićeve preuzeo i Mustačevu obranu, kazala je da je zadovoljna odlukom, ali da se pravna bitka nastavlja.

"Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odbilo je izručenje Zdravka Mustača prema europskom uhidbenom nalogu njemačkog saveznog odvjetništva zbog apsolutne zastare kaznenog progona prema zakonu zemlje izvršiteljice", pojasnila je Ormuž.

Upitana kako će se to odraziti na slučaj Perković Ormuž je rekla da svako vijeće može zauzeti svoj stav i da o tome ne može davati komentare.

Odluku izvanraspravnog vijeća kojom su mu ukinute i tzv. mjere opreza nije želio komentirati ni Mustač.

Glasnogovornik suda Ante Zeljko pojasnio je da je izvanraspravno vijeće zauzelo stav da je nastupila zastara po kaznenom zakonu iz 1990. odnosno 1991. što je zapreka izručenju prema domicilnom zakonodavstvu. "Odluka je drugačija nego jučerašnja i to je stav vijeća", istaknuo je Zeljko.

Ustvrdio je da je sud bio obvezan provjeriti postoje li zapreke za izručenje bez obzira na odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU.

Upitan kakva je daljnja procedura Zeljko je odgovorio da se nezadovoljna strana u roku od tri dana može žaliti Vrhovnom sudu koji od zaprimanja spisa treba odlučiti u roku od tri dana. Najavio je i da će cijela odluka s obrazloženjem biti objavljena i na web stranici suda.

Mustač je po europskom uhidbenom nalogu uhićen na Novu godinu u svom domu u Svetoj Nedjelji. U Županijskom državnom odvjetništvu se usprotivio izručenju ističući, kao i Perković, da s Đurekovićevim ubojstvom nema veze te da su žrtve lažnog svjedočenja Udbinog izvršitelja Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Iz Remetinca gdje je odveden nakon uhićenja je pušten 7. siječnja, a sudu je kao "mjere opreza", odnosno zalog da neće napustiti Hrvatsku morao predati osobne dokumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 08:06