TEŠKE OPTUŽBE

Skandal najveće Milanovićeve donatorice i zastupnice, prijeti joj izbacivanje iz SDP-a?

Marina Opačak Bilić u travnju 2020. potpisala je fiktivnu prodaju pet radnih strojeva tvrtki Brod iz Podcrkavlja u Brodsko-posavskoj županiji
Marina Opačak Bilić
 Damjan Tadic/Cropix

- U članku na portalu Telegram iznesene su vrlo ozbiljne optužbe na račun saborske zastupnice Marine Opačak Bilić i one u SDP-u sigurno neće biti olako shvaćene. Dolaskom na čelo SDP-a uveo sam nultu stopu tolerancije na nezakonitosti, posebno one s elementima korupcije, sukoba interesa i zloupotreba u gospodarskom poslovanju. To znači da ćemo ispitati sve informacije i okolnosti o tome slučaju koje su nam dostupne i nakon toga donijeti odluku o budućnosti zastupnice Opačak Bilić u stranci.

Kazao nam je to predsjednik SDP-a Peđa Grbin na molbu da prokomentira informacije objavljene na navedenom portalu koje neugodno terete najmlađu zastupnicu njegove stranke, 31-godišnju Marinu Opačak Bilić iz Slavonskog Broda. Ona je u Sabor izabrana na posljednjim parlamentarnim izborima održanim u srpnju prošle godine, a do ulaska u Sabor bila je direktorica obiteljske tvrtke Feliks regulacija d.o.o koja se bavi eksploatacijom riječnog šljunka. Ono što priči daje dodatnu težinu je činjenica da je ta tvrtka 2019. bila najveći donator predsjedničke kampanje Zorana Milanovića - poklonila mu je 150.000 kuna, tek nešto manje od ukupne dobiti za tu godinu.

image
Marina Opačak Bilić
Damjan Tadic/Cropix

A u Telegramovu tekstu se tvrdi da je donedavna predsjednica županijske organizacije SDP-a Marina Opačak Bilić u travnju 2020., samo tri mjeseca prije nego će biti izabrana u Sabor, kao direktorica obiteljske tvrtke Feliks regulacija potpisala fiktivnu prodaju pet radnih strojeva tvrtki Brod iz Podcrkavlja u Brodsko-posavskoj županiji. Prodaju strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna, Marina Opačak Bilić je, tvrdi Telegram, potpisala 9. travnja 2020. u trenutku kad je tvrtka Brod koja je "kupila" te strojeve već bila u blokadi. U fakturama isporučenih radnih strojeva, ističe Telegram, nema brojeva karoserija ni godine proizvodnje što je uobičajeni dio takvih faktura.

image
Marina Opačak Bilić
Goran Mehkek/Cropix

Sve račune o prodaji pet radnih strojeva tvrtka kojoj je na čelu bila Marina Opačak Bilić izdala je ujutro, prije početka radnog vremena prijavljenog Poreznoj upravi. Direktor tvrtke Brod koja je navodno kupila pet radnih strojeva nije novinaru Telegrama omogućio da vidi te strojeve kao bi se uvjerio da ih je ta tvrtka doista i kupila. Jedan od dobro upućenih slavonsko-brodskih poduzetnika, Željko Garić, Telegramu je izjavio da se radio o klasičnoj prevari, fiktivnoj prodaji, što znači da strojevi iz Feliks regulacije nikada nisu ni otišli u posrnulu tvrtku Brod, niti je ta tvrtka ikad platila 5,5 milijuna kuna za njih. Cilj ove fiktivne transakcije je, tvrdi Telegram, bio taj da se obiteljska tvrtka zastupnice Opačak Bilić fiktivnim potraživanjem od 5,5 milijuna kuna u postupku predstečajne nagodbe koji je nešto kasnije otvoren nad tvrtkom Brod pojavi kao njezin najveći vjerovnik. Upravo se to i dogodilo, a krak ove priče koji vodi prema pravosuđu čini ovu priču još zloćudnijom. Sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku Vesna Vukelić koja je odlučivala o pokretanju predstečajne nagodbe je, unatoč upozorenjima, prodaju radnih strojeva priznala kao stvarnu, a istoj je sutkinji dodijeljen i sudski postupak vođenja predstečajne nagodbe. Tako je obiteljska tvrtka zastupnice Opačak Bilić u predstečajnoj nagodbi postala najveći vjerovnik tvrtke Brod. Tvrtka Brod je poduzeću Feliks regulacije u vlasništvu Opačak Bilić i zanimljiva jer se obje tvrtke bave istom djelatnošću - eksploatacijom mineralnih sirovina.

Marina Opačak Bilić nije odgovarala na naše pozive, niti na pitanja koja smo joj uputili pisanim putem. Ona nije više na čelu županijske brodsko-posavske organizacije SDP-a od prosinca prošle godine kad su raspušteni županijski i gradski odbor stranke. Glavni Odbor SDP-a je 12. lipnja ove godine donio odluku i o raspuštanju čitave tamošnje županijske organizacije. "Tamo imamo problem ne samo s funkcioniranjem organizacije već i s pojedinim ljudima", kazao nam je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:21