VLADA JE OPTUŽILA ZA EKONOMSKI TERORIZAM

SKANDAL Šefica Zračne luke uzela od države 13 milijuna kuna i isplatila si 195.000 kuna bonusa

Tek kada joj je ministar prometa zaprijetio smjenom odlučila je vratiti novac kojim se nagradila
 Jure Mišković/ CROPIX

Direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač vratit će sav novac koji je uzela kao nagradu za poslovni uspjeh u 2012. Potvrdila je to jučer nakon što joj je ministar Siniša Hajdaš Dončić zaprijetio smjenjivanjem s dužnosti.

- Nema pregovora o tome, jer dao sam naputak da se bonusi ne isplaćuju. To je za mene ekonomski terorizam - komentirao je jučer ministar Hajdaš Dončić. Dogovoreno je da Pupić-Bakrač odmah vrati 100 tisuća kuna, a ostatak do kraja ove godine s obzirom na to da je dio novca već potrošila.

Prema informacijama iz Ministarstva i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, direktorici Pupić-Bakrač isplaćeno je 195.880 kuna bonusa. Ona nije tajila da je uzela nagradu, međutim, očito je zatajila stvarni iznos. Govorila je da se radi o 130.000 kuna i da joj taj novac pripada kao varijabilni dio plaće temeljem dobrog poslovnog rezultata. Njezina je mjesečna neto plaća 17.000 kuna.

U Ministarstvu su smatrali da nije smjela uzeti bonus bez obzira na dobar poslovni rezultat jer je Vlada svim državnim tvrtkama dala naputak da to ne čine.

Niti jedna druga tvrtka iz ovog resora nije isplatila nagradu svojim menadžerima iako ima još uspješnih koje posluju s dobiti. Direktorica Pupić-Bakrač zato je proteklih dana iz Ministarstva nekoliko puta upozorena da vrati bonus kako ne bi bila sankcionirana. No, ni nakon dva razgovora s nadležnim pomoćnikom ministra nije prihvatila takvo rješenje i odbila je vratiti novac.

Zbog toga je ministar Hajdaš Dončić još jučer planirao zatražiti sazivanje Skupštine Zračne luke Zadar na kojoj bi direktorica bila smijenjena. Tek nakon razgovora s ministrom i suočena sa sigurnom smjenom, Pupić-Bakrač je odlučila vratiti bonus.

Zračna luka Zadar uspješno je poslovala u prošloj godini: ostvarila je 43,4 milijuna kuna prihoda i dobit od sedam milijuna kuna. Kroz zadarasku zračnu luku lani je prošlo 371.256 putnika ili 30,3 posto više nego godinu prije. Ali, iz Ministarstva upozoravaju da je Zračna luka Zadar istodobno korisnik državnih subvencija i da je to dodatni razlog zbog kojega njenim menadžerima ne bi trebalo dati bonus. Za ulaganje u infrastrukturu Zračna luka Zadar lani je dobila 5,75 milijuna kuna iz državnog proračuna. Dijelom tog novca plaća se i održavanje piste, koju koristi i MORH s obzirom na to da je u Zemuniku i vojna baza.

Isti iznos osiguran je za tu zračnu luku i u ovogodišnjem proračunu. Lani je Zračna luka Zadar dobila još 7,43 milijuna kuna od Hrvatske turističke zajednice kao poticaj za razvoj turizma. U 2013. godini po toj će osnovi dobiti 10,7 milijuna kuna. Ukupno je u 2012. iz državnog i lokalnih proračuna zadarska zračna luka dobila 13 milijuna kuna. To je i razlog zbog kojeg su isplatu bonusa direktorici Pupić-Bakrač kritizirali i predstavnici lokalnih turističkih zajednica.

Otvaranje baze Ryanaira vidjet će se tek u rezultatima za 2013.

Dobrim poslovnim potezom direktorice Pupić-Bakrač smatra se dovođenje Ryanaira u Zadar, gdje je ta niskobudžetna aviokompanija otvorila svoju 54. bazu u svijetu, a prvu u Hrvatskoj. No, baza je otvorena u travnju ove godine, pa se ne može govoriti da je to pridonijelo poslovom rezultatu za 2012., za koju je direktorica uzela bonus.

Pozitivni efekti dovođenja Ryanaira vidjet će se u rezultatima za 2013. godinu. Do sada je u zadarsku zračnu luku sletjelo 372.000 putnika. To je više nego cijele prošle godine, kada je kroz nju prošlo 371.256 putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:09