'MOLIŠ BOGA DA NE OSTANEŠ U KVARU'

SKANDAL U HITNOJ 'Vozimo krntije, a na parkingu već tjednima stoji 18 potpuno novih vozila'

Jutarnji traži odgovor na vaš problem. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Split, 150414.Audi centar Split.Vozila hitne pomoci i sanitetskog prijevoza na parkingu Auto kuce kovacic u Splitu.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec / CROPIX

Iako je vozni park Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u potpunom rasulu - vozila su stara oko 14 godina a neka od njih prešla su više od 400.000 kilometara - 18 potpuno novih, kupljenih vozila čeka na parkiralištu splitske autokuće Kovačić. Nova, moderna i udobna vozila za prijevoz pacijenata na parkingu čekaju već dvadesetak dana. Za to vrijeme najteži bolesnici prevoze se u kombijima koji, blago rečeno, ne zadovoljavaju osnovne standarde.

Platili pet i pol milijuna

- Novi auti leže nam na parkingu, a na Hitnoj se krpamo sa starim. Voziš se i moliš Boga da ne ostaneš gdje s pacijentom u kvaru - informirao nas je zabrinuti čitatelj, zaposlenik splitske Hitne.

Informaciju nam je potvrdio i još jedan sugovornik, blizak upravi splitskog KBC-a.

- To su vozila koja su 24 sata u pogonu, normalno je da se troše i normalno je da treba nabaviti nova - rekao nam je.

Splitsko-dalmatinska županija Hitnoj je dala pet i pol milijuna kuna za nabavu 18 novih vozila, od toga devet za timove Hitne pomoći i devet za sanitetski transport. Pitanje je zašto ta vozila još uvijek nisu u funkciji.

Razlog neisporuke

Zavod za hitnu medicinu raspisao je natječaj na kojem je, kao najpovoljnija, izabrana zajednica ponuditelja koju je predstavljala zagrebačka tvrtka Mini Major, kompanija s dvadeset godina iskustva opremanja medicinskih ustanova po Hrvatskoj i svijetu.

Iako je tvrtka trenutno, zbog nenaplaćenih potraživanja, ušla u postupak predstečajne nagodbe, kažu kako njihove trenutne poslovne teškoće nisu ni na koji način utjecale na isporuku vozila splitsko-dalmatinskoj Hitnoj pomoći.

Naš izvor informirao nas je i kako je jedan od ključnih razloga neisporuke vozila sukob slovenskog Pro Avta i Mini Majora, no u zagrebačkoj tvrtki to su energično demantirali.

ZATO ŠTO: Tek danas dogovor oko preuzimanja vozila za hitnu

- Ne postoje nikakvi sporovi. Jedini razlog zašto ta vozila nisu preuzeta jest što je potrebno učiniti neke tehničke preinake. Stolice za prijevoz tehničara moraju imati rukohvate - izjavio je Luetić.

- Što se nas tiče, mi smo sve svoje izvršili i Zavod može početi koristiti vozila. Danas imamo sastanak s gospodinom Luetićem na kojem ćemo, nadamo se, shvatiti u čemu je problem - poručuju iz Mini Majora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:12