ZA AFERU ZNA I PAPA

Skandal u hrvatskom samostanu: Poglavarice zlostavljale svoje mlade redovnice

Doznajemo da su u jednom većem samostanu u Hrvatskoj izbili tako ozbiljni sukobi da su se tim problemom morale baviti i neke kongregacije u Vatikanu
 AP

ZAGREB - Doista dramatična vijest objavljena je ovih dana u nekim slovenskim glasilima: da je u Hrvatskoj, u jednoj velikoj ženskoj redovničkoj zajednici, nedavno došlo do tako teških sukoba da se za to pročulo i izvan samostanskih zidina. Do skandala je došlo, kažu slovenski izvori, zbog sumnje da su vodeće redovnice samostana počinile cijeli niz prekršaja, pa i onih financijske prirode, a došlo je, navodno, i do krivotvorenja službenih dokumenata.

Drama u samostanu

No to je, upozoravaju, tek manji dio drame koja se događa unutar samostana: pravi je problem, kažu, zlostavljanje mladih redovnica. I to od strane poglavarica samostana koje su ih maltretirale, optuživale i postavljale im neprihvatljive zahtjeve sasvim neprimjerene redovničkom životu i moralu.

Na kraju je jedna od mladih redovnica morala zatražiti čak i liječničku pomoć kako bi se obranila od njihovih lažnih optužbi.

Nakon što smo kontaktirali slovenske kolege saznali smo da oni raspolažu, doduše, službeno nepotvrđenim informacijama da je u jednom većem samostanu u Hrvatskoj došlo do tako ozbiljnih sukoba da su se tim problemom morale baviti i neke kongregacije u Vatikanu. Na pitanje kako se ta vijest pojavila u Sloveniji, odgovoreno nam je da je to zbog toga što je u cijeli taj slučaj uvučen i jedan visoki crkveni dužnosnik podrijetlom iz Slovenije.

Tko je nadležan?

Kada smo se kod nekoliko novinarskih izvjestitelja u Vatikanu raspitali jesu li čuli da se jedna od tamošnjih komisija bavila nekim slučajem iz Hrvatske, najprije su odgovorili da za to nisu čuli, ali nakon nekoliko dana ipak smo dobili potvrdan odgovor. Vatikanski insideri ipak su uspjeli saznati da se u jednoj od komisija raspravljalo o sukobu u jednom samostanu u Hrvatskoj. No, to nije sve: saznali su da se čak raspravljalo i o isključenju nekih redovnica upletenih u te sukobe. Doduše, nije im pošlo za rukom čuti kakav je ishod tog slučaja, no potvrđeno im je da se o aferi raspravljalo u nekoliko navrata.

U službenim crkvenim krugovima u Zagrebu nismo uspjeli saznati niti toliko. Na Kaptolu su nas uvjeravali da nitko nije čuo za nekakve sukobe u nekom samostanu naprosto zbog toga što su samostani, muški i ženski, izvan izravne nadležnosti mjesnih biskupa, jer je svaki od njih organizacijski i stegovno podvrgnut upravi svog reda. Stoga se i u Vatikanu njima bavi poseban dikasterij, već spomenuta Kongregacija za posvećeni život, a ne kongregacije za kler, odnosno biskupe.

Kako je sukob riješen

Međutim, u neslužbenim razgovorima potvrđeno nam je da već dulje vrijeme doista postoji problem u jednom ženskom samostanu u odnosima između mladih redovnica i njima pretpostavljenih poglavarica. Iz tih izvora saznali smo da su se mlade redovnice žestoko sukobile sa svojim poglavaricama te da je, prema svemu sudeći, posve neprihvatljivo ponašanje i zahtjevi kojima su bile izvrgnute mlade redovnice. No, nitko nam nije znao odgovoriti na pitanje kako se taj slučaj razvija, je li on okončan nekim kompromisom, je li zataškan ili se pak našao pred nekom vatikanskom komisijom.

Samostan kao starački dom

Nakon dužeg istraživanja ipak smo uspjeli dobiti potvrdu da je riječ o ozbiljnom problemu koji već duže vrijeme potresa ženske redovničke redove u Hrvatskoj. Također, uspjeli smo otkriti o kojemu je samostanu riječ, pa i o tome tko je sve umiješan u sukob. Tako smo, među ostalim, dobili potvrdu da su se u sukob među redovnicama morali uplesti čak i liječnici. Također smo saznali da će se uskoro o tomu slučaju ponovno raspravljati u Vatikanu, pa da će potom, ako mlade redovnice budu nezadovoljne ishodom, prepustiti da cijeli slučaj riješe policijski i pravosudni organi.

Upućeni su nam objašnjavali kako su loši odnosi unutar samostanskih zidina jedan od razloga zašto ženski samostani nisu već godinama dobili niti jednu djevojku u kandidaturu, pa je i to razlogom zašto se oni polako pretvaraju u staračke domove za redovnice. Najnovija istraživanja pokazuju da će, ako se takav trend nastavi, i ako se u sustavu redovničkih zajednica nešto ozbiljno ne promijeni, doći do osipanja te da će ženski samostani izumrijeti već za 20-ak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:52