HTIO IZIGRATI MINISTRA

Skandal u Karlovcu: Ravnatelj škole vještim manevrima opet izabran na to mjesto!

Karlovac, 071211.Odrzana je press konferencija u Sumarskoj skoli u Karlovcu gdje je ravnatelj skole Robert Erdeljac dao svoje vidjenje zlostavljanja ucenika.Na slici: tiskovna konferencija Robert Erdeljac (ravnatelj) i Mirna Korkut (pedagoginja).Foto: Robert Fajt / Cropix
 Robert Fajt / CROPIX

NOVO 11:42 - Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović neće Roberta Erdeljca potvrditi ravnateljem Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac.

- Vodeći računa o ranijim postupcima i jalovom pokušaju izigravanja zakona, gospodinu Robertu Erdeljcu ministar neće dati suglasnost za novi mandat. Naime, ministar je nekoliko puta javno dao do znanja da gospodin Erdeljac neće imati njegovu potporu, ako se ponovno kandidira na mjesto ravnatelja, jer je njegov slučaj tipičan primjer izigravanja propisa - izvjestili su iz Ministarstva.

Dodaju da smatraju "kako ravnatelj škole mora biti primjer svima, prije svega učenicima, a osim stručnih kompetencija, mora posjedovati i visoko moralne vrijednosti, upravo su one u slučaju gospodina Erdeljca dovedene u pitanje".

-------------------------------------------

KARLOVAC - Robert Erdeljac jučer je izabran za ravnatelja Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, iako je "iz osobnih razloga" sam s te funkcije otišao prije nepuna dva mjeseca. No, sada se potvrdilo ono o čemu se tada moglo samo nagađati, bio je to njegov manevar kako bi izbjegao smjenu koju mu je već bio "kovertirao" resorni ministar Željko Jovanović.

Podsjetimo, Erdeljec se našao na listi ravnatelja koji su upisivali učenike u četverogodišnja zanimanja, iako za tako nešto nisu ostvarili dovoljan broj bodova. Ipak, slučaj karlovačke Šumarske škole postao je poseban jer je ravnatelj Erdeljac odlučio izigrati ministra Željka Jovanovića, i u tome pokazao popriličnu upornost.

On je, unatoč zabrani prosvjetne inspekcije, u jesenskom roku prvo upisao devet, a potom još 22 učenika s nedovoljnim brojem bodova u četverogodišnja zanimanja. Viša prosvjetna inspektorica potom je Školskom odboru uputila prijedlog za razrješenje ravnatelja, no on je tome doskočio tako što je sam podnio ostavku, odnosno zatražio razrješenje Školskog odbora, što je i usvojeno početkom listopada.

Da je Erdeljac bio razriješen dužnosti po nalogu inspektorata ne bi mogao biti izabran za ravnatelja sljedećih deset godina, a takva zapreka ne postoji ukoliko se sam povuče, što je on promućurno iskoristio.

Od izvora u školi doznajemo da su se za mjesto ravnatelja natjecala tri kandidata, a od kolega iz zbornice Erdeljac je dobio najmanji broj glasova, dvostruko manje od kolege s najvećim brojem glasova.

Presudili su članovi Školskog odbora iz Karlovačke županije, HDZ-ovci, koji su mu dali podršku, iako je svjesno izigrao propise. Konačno, izabran je omjerom glasova 4:3, pri čemu je presudan glas stigao od strane predstavnika roditelja, navodno nakon silnih pritisaka.

Nakon svega, Erdeljac je sretan što je opet dobio podršku Školskog odbora tvrdeći da je postupio moralno.

- Moja ostavka bila je moralan čin, a opet sam se kandidirao jer nisam ništa zgriješio, samo sam htio pomoći toj djeci - rekao je Erdeljac za Jutarnji list.

- Na pitanje nije li svjesno izigrao ministra Jovanovića rekao je da "nije nikoga izigrao", već da je "vodio brigu o djeci".

Djeca koju je nelegalno upisivao u četvrogodišnja zanimanja na kraju su završila u razredu u kojem se školuju stolari, a razrednik im je postao - Robert Erdeljac.

No, da bi Erdeljac postao ravnateljem, suglasnost, odnosno potvrdu odluke Školskog odbora, mora dati ministar Željko Jovanović.

- Stvarno mislite da će vam ministar Jovanović dati zeleno svjetlo? - upitali smo.

- Uskoro ćemo doznati - odgovorio je ravnatelj Erdeljac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2022 08:38