NAPETA SITUACIJA

SKANDAL U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA: VODITELJICA KURIKULARNE REFORME POD ISTRAGOM! Nova ministrica odmah digla uzbunu: 'Zašto nije došla na posao?'

 
Blaženka Divjak i Jasminka Buljan Culej
 CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje zaposlenice Jasminke Buljan Culej jer u utorak nije bila na radnom mjestu, niti je prisustvovala sastanku Stručnoga povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjene na ispitima državne mature, čija je predsjednica.

Buljan Culej bivša je savjetnica Pave Barišića, za čijega je ministarskog mandata izabrana predsjednicom Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Zbog sumnji u regularnost javnog natječaja, a na koje su upozoravali pojedini članovi Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, nova ministrica Blaženka Divjak najavila je provjeru transparentnosti natječajnog procesa. Do konačne odluke je li natječaj kojim je Culej stala na čelo Ekspertne skupine proveden regularno, provjerava se i iz kojeg je višeg razloga Culej izostala s posla i sjednice Povjerenstva 11. srpnja.

Bez obrazloženja

Povjerenstvo se sastalo dan uoči objave privremenih rezultata državne mature, a umjesto devet članova, sastanku je prisustvovalo njih šest. Prema potvrdi prisutnih članova, osim Culej, nedostajali su članovi Momir Karin i Ljiljana Klinger.

O izbivanju predstavnika Ministarstva sa sjednice je alarmirana ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je hitno poslala zamjene za izostale predstavnike Ministarstva, pa je vođenje Povjerenstva preuzeo državni tajnik Hrvoje Šlezak. Naknadnom provjerom pokazalo se da Buljan Culej tog dana (utorak) nije bila ni na radnom mjestu.

- S obzirom na to da u vrijeme održavanja sjednice Povjerenstva za državnu maturu zaposlenica nije bila na radnom mjestu, a ni na sjednici Povjerenstva, o razlozima njenog izostanka zatraženo je očitovanje - kažu u MZO-u.

Navodno je Jasminka Buljan Culej svojim najbližim suradnicima povjerila kako je sastanak propustila zbog hitnog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem. Glavna tema je, pretpostavljaju oni, bila njezina budućnost unutar ključnog tijela za provođenje kurikularne reforme.

Naime, dolaskom nove ministrice Buljan Culej automatizmom je razriješena savjetničke uloge, a njezin ostanak na čelu skupine za kurikularnu reformu upitan je od starta. Razlog su upozorenja i sumnje u nepravilnosti koje iznose članovi Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, Vedran Mornar, Pero Lučin, Slobodan Uzelac i (bivši član) Josip Milat.

Upozorili su, među ostalim, na nepoštivanje dogovorenih kriterija za izbor predsjednika ERS-a, za kojega je dogovoreno da ne dolazi iz redova Ministarstva, međutim, upravo se to dogodilo. Osim toga, iznijeli su niz razloga zbog kojih treba ispitati je li natječaj proveden u skladu sa zakonom. Blaženka Divjak je pak prije četiri tjedna za HRT izjavila: “Naravno da treba novi natječaj, ali prije toga treba još dosta toga provjeriti”. Od tada se čeka rezultat provjere.

Ne odgovora na pozive

Potekla dva dana nismo uspjeli doći u kontakt s Jasminkom Buljan Culej, koja je u nedavnom intervjuu Globusu, na pitanje planira li se povući s vrha ERS-a ako naiđe na probleme, odgovorila: “Dosad u životu nisam ni od čega odustala. Unatoč brojnim poteškoćama. S poteškoćama se suočavam i odlučno ih rješavam”.

Paralelno s ovim očitovanjem, očekuje se i provjera je li članica istoga Povjerenstva Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u sukobu interesa, s obzirom na to da je član njezine uže obitelji pristupnik na državnoj maturi.

- Točna je informacija da je moje dijete ovogodišnji pristupnik na državnoj maturi, što sam u utorak jasno i otvoreno rekla pred svim članovima Povjerenstva. Pitala sam ih je li to potencijalni sukob interesa, a odgovorili su da nije - objašnjava Žarković Pečenković, koja je isto pitanje postavila i pravnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sukob interesa

- Pravnica mi je potvrdila da to nije sukob interesa. Ipak je riječ o Povjerenstvu koje odlučuje o pragovima za ocjene, a ne nekom tijelu koje ima uvid u ispitne materijale ili tijelu koje kreira ispitne materijale. Zato je moja savjest mirna - poručuje Pečenković.

O ovome pak slučaju u Ministarstvu kažu:

- Ako postoje osnovane sumnje u neregularnost, Ministarstvo će po primitku prijave te navode dodatno provjeriti. Dodaju da je Stručno povjerenstvo za odlučivanje o pragovima za ocjene na ispitima državne mature za školsku godinu 2016./2017. imenovao tadašnji ministar Barišić, a ministrica Divjak po stupanju na dužnost nije revidirala tu odluku.

- Pretpostavka je da je prethodno napravljena provjera - kažu u Ministarstvu - upravo zbog izbjegavanja mogućnosti sukoba interesa ili bilo kakvih nepravilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2022 23:28