ISTRAGA USKOK-a

SKANDAL U OSIJEKU Bivši pročelnik mešetario gradskim lokalima, završio u pritvoru

Trojici osumnjičenih određen je jednomjesečni istražni zatvor na prijedlog USKOK-a
Osijek, 020813.Privodjenje policajaca iz PU Vukovarsko-srijemske i PU Osjecko-baranjske i civila osumnjicenih za mito.Na fotografiji: privodjenje osumnjicenih u osjecki USKOK.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Zbog sumnji u mešetarenje poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Osijeka, USKOK je pokrenuo istragu protiv bivšeg v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Z. P. (40) te još tri osobe, među kojima su dva poduzetnika te viši savjetnik u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorima Grada Osijeka.

Oni su, prema priopćenju USKOK-a, u periodu od početka kolovoza do kraja prosinca 2012. godine, kada je Osijekom upravljao HDSSB i njihov gradonačelnik Krešimir Bubalo, dogovarali dodjelu gradskih poslovnih prostora.

Tako se bivšeg pročelnika sumnjiči da je drugookrivljenom 39-godišnjem poduzetniku omogućio zakup gradskog prostora prema prethodnom dogovoru s njime, a ovaj mu je zauzvrat obećao podjelu dobiti koja će biti ostvarena u tom prostoru. Isto tako, v.d. pročelnika dogovorio je i s četvrtookrivljenim 44-godišnjim poduzetnikom dodjelu gradskog prostora u zakup, za što mu je poduzetnik obećao zaposlenje dviju osoba po njegovom izboru. U tom slučaju 42-godišnji savjetnik u Odsjeku za poslovne prostore je, prema sumnji USKOK-a, prilagodio uvjete natječaja kako bi prostor dobio 44-godišnjak.

Prvoj trojici osumnjičenih određen je jednomjesečni istražni zatvor na prijedlog USKOK-a, a zbog bojazni od ponavljanja djela, odnosno utjecaja na svjedoke koji još trebaju biti ispitani.

Bivši gradonačelnik Bubalo rekao je da je iznenađen uhićenjima, dodavši i kako su oba zaposlenika Gradske uprave u njoj zaposlena duži niz godina, odnosno i prije nego što je on izabran za gradonačelnika, a ostali su u njoj raditi i nakon njegova odlaska.

- Znam samo da su natječaji provođeni u skladu sa zakonom i da nikada nismo imali ni žalbe ni primjedbe na odabir zakupaca, kao što nije bilo niti kuloarskih priča o tome da se nekome nešto namještalo - rekao je Bubalo.

U Gradskoj upravi potvrdili su nam kako ih je odvjetnik trećeokrivljenog u ovom slučaju izvijestio o prijavi i zadržavanju njegova klijenta u zatvoru, nakon čega je on suspendiran na radnom mjestu, dok za prvookrivljenog još nemaju službenu obavijest o uhićenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:19