STROGI CRKVENI PROPISI

SKANDAL u riječkom sjemeništu: Bogoslov otkrio šest gay kolega pa ih sve istjerali

Msgr. Nikola Uravić: Oni više nisu kod nas na stanu, ali ćemo im zaštititi identitet
 Joško Ponoš/CROPIX

Riječka Bogoslovija ukinula je početkom ove akademske godine status svećeničkih kandidata nekolicini mladića za koje se sumnja da imaju homoseksualne sklonosti. Suspendiran je i njihov kolega koji im je špijunirao računala i privatnu korespondenciju te sve prijavio sjeminišnim poglavarima.

Svi su sudionici tog skandala izbačeni iz Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. koje sada, nakon njihova odlaska, ima ukupno 34 kandidata za svećenički poziv.

U priopćenju koje potpisuje Riječka nadbiskupija izričito stoji da su crkveni propisi po tom pitanju jasni.

Mogu nastaviti studij

Prema njihovu objašnjenju, Kongregacija za katolički odgoj izdala je 2005. uputu u kojoj se, među ostalim, navodi da svećenicima ne mogu postati osobe za koje se utvrde “duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti”.

Glasnogovornik Riječke nadbiskupije, Danijel Delonga, ne želi otkriti o koliko je mladića riječ niti njihov identitet, no neslužbeno doznajemo da je riječ o šestorici sjemeništaraca.

- Ništa još nije konačno. Moramo misliti na te dečke i ne želimo istupati u javnosti - rekao nam je Delonga, objašnjavajući da svatko od suspendiranih, po svojoj slobodnoj volji, može nastaviti studij teologije jer je Teološki fakultet otvorena institucija.

Neslužbeno doznajemo da su trojica trajno suspendirana, dakle za njih je svećenička karijera nedostižna.

Narušio atmosferu

Ostali su raspoređeni po župama i tek se treba utvrditi jesu li doista homoseksualne orijentacije ili su samo bili uvučeni u e-mail korespondenciju. Prema Delonginim riječima, sjemeništarac koji je špijunirao kolege izbačen je jer je narušio atmosferu u sjemeništu.

Na izričito pitanje postoji li mogućnost da se kandidati ipak vrate na bogosloviju, Delonga odgovara da takvu odluku donosi svaki biskup za svog kandidata. Atmosfera na riječkoj Bogosloviji pak ničim ne odaje da tu instituciju trenutno potresa homoseksualni skandal. Rektor Sjemeništa, monsinjor Nikola Uravić potvrdio nam je da sporni kandidati više nisu kod njih “na stanu”, ali ističe da moraju zaštititi identitet mladića, među kojima ima i onih iz manjih sredina.

Zadar, Rijeka i Kvarner

Iz neslužbenih crkvenih izvora doznajemo da to nije prvi slučaj, no to se u pravilu odradi diskretno - po završetku školske godine.

- Ovdje se moralo reagirati odmah jer su se pobunili ostali sjemeništarci koji ne žele dalje dijeliti životni prostor s osobama gay orijentacije. U pitanju je krajnje delikatna situacija jer je riječ o mladićima koji dolaze iz manjih sredina. Nitko ne želi da oni budu trajno obilježeni - rekao je naš izvor.

Šestorica isključenih sjemeništaraca navodno su iz Zadra, okolice Rijeke i s jednog kvarnerskog otoka.

‘Javite nam se u Centar ako ste diskriminirani’

Marko Jurčić, koordinator Centra za LGBT (akronim koji se odnosi na udruge lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba) ravnopravnost, uputio je javni poziv mladim sjemeništarcima homoseksualcima da im se obrate ako smatraju da su diskriminirani po bilo kojoj osnovi.

- Crkva ima pravo uređivati svoja unutarnja pravila u skladu sa svojim uvjerenjima, ali ono što je sporno jest činjenica da se ta institucija financira novcem građana i građanki Republike Hrvatske. Prema tome, trebala bi biti podložna Zakonu o diskriminaciji po rodnoj i spolnoj ravnopravnosti - kaže Jurčić, dodajući da se na ovaj način utjecalo na odabir profesije ili obrazovanja.

- Ovaj slučaj možemo promatrati kao da se dogodio u studentskom domu.Tada bi situacija bila vrlo jasna, no Crkva, zahvaljujući ugovorima s Vatikanom, funkcionira u nekakvom paralelnom svemiru. Međutim, ako je ovdje bilo povrede privatnosti, povrede dostojanstva, mobbinga i prijetnji, vjerujem da postoji prostor za pravnu intervenciju - zaključuje Jurčić. ( L. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:17