NAGLE PROMJENE

Skandal u Splitu: HDZ i Kerum sklopili koaliciju ISTI DAN kada je Fani Horvat omogućena gradnja restorana

Koalicija je čudotvorno djelovala na poslovne prilike Kerumove supruge
Split, 041211.Parlamentarni izbori 2011.Pracenje izbornih rezultata u izbornom stozer Hrvatske gradjanske stranke (HGS).Na slici: Nevenka Becic i Zeljko Kerum su po prvi put u povijesti Sabora brat i sestra zastupniciFoto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Bašić / CROPIX

ZAGREB - Koalicija HDZ-a i Željka Keruma, sklopljena u studenome ove godine, čudotvorno je djelovala na poslovne prilike nevjenčane supruge splitskog gradonačelnika Fani Horvat. Slučajno ili ne, doslovce istog dana kada su Kerum i Jadranka Kosor u Zadru dogovorili suradnju Ministarstvo prostornog uređenja omogućilo je izgradnju Faninog restorana na Marjanu, piše T-portal.

Dozvola je stigla iz ministarstva Branka Bačića, koji se zajedno s Kerumom nalazio na koalicijskoj listi HDZ-a i HGS-a u Desetoj izbornoj jedinici, a kao da to nije dovoljno - dopis iz studenoga potpuno je suprotan dopisu iz lipnja, kada je Ministarstvo prostornog uređenja zaključilo da se na Marjanu ne smije graditi do donošenja novog prostornog plana splitske park šume.

Tportal posjeduje oba mišljenja Ministarstva prostornog uređenja i situacija je vrlo jasna: prvo, negativno, potpisala je državna tajnica Josipa Blažević Perušić i u njemu su pojašnjeni rezultati inspekcijskog nadzora po kojima 'ne proizlazi da je na Prvoj vodi omogućena gradnja'.

Formulacija je prilično nejasna, pa je novinar Slobodne Dalmacije Sandi Vidulić tada zatražio dodatno pojašnjenje i dobio odgovor da se ništa ne smije graditi do donošenja Prostornog plana Marjana, dokumenta kojeg splitske vlasti odbijaju napraviti puna dva desetljeća.

Društvo Marjan i Građanska inicijativa 'ZA Marjan' tada su bučno slavili jer su uspjeli spriječiti devastaciju par šume, a i zato što je konačno pokrenuta procedura izrada Prostornog plana Marjana.

No, potom su uslijedili problemi: Županija i Grad Split mjesecima su odugovlačili s početkom rada, potom su i splitski konzervatori ukinuli zaštitu park šume i prebacili je iz 'zone A' u 'zonu B', a onda su se Kerum i HDZ dogovorili. Kao da su slutili što će se dogoditi, splitski aktivisti tada su se javno zapitali 'gradi li se koalicija na Marjanu'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:54