‘RAZLOG JE JASAN‘

Skandal u udžbeniku iz prirode za 6. razred: ‘Pa pogledajte samo kako je prikazan muški vanjski spolni organ, a kako ženski!‘

"Razlog je jasan. Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati. Djevojčice moramo naučiti da se stide vulve", piše u prijavi Zlata Đurđević

Ženski spolni organi

 Screenshot/

Udžbenik iz prirode za 6. razred osnovne škole Priroda 6, koji izdaje Školska knjiga, u lekciji o spolnim organima ljudi cjelovito opisuje muške spolne organe, navodeći penis kao vanjski dio spolnih organa, dok je kod opisa ženskih spolnih organa vulva potpuno prešućena, i na crtežu i u tekstu.

- Razlog je jasan. Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati ni crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, naučiti nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni te da „žene imaju samo unutarnje spolne organe“, kako je odgovorio moj sin - stoji u prijavi za diskriminaciju i mizoginiju koju je na adrese triju pravobraniteljstava - pučkom te onom za djecu i za ravnopravnost spolova - uputila prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

image

Muški spolni organi

Screenshot/
image

Ženski spolni organ

Screenshot/

U udžbeniku iz prirode u šestom razredu kojem su autori jedan muškarac i šest žena, navodi Đurđević, stoji kako ženske spolne organe čine jajnici, jajovodi, maternica i rodnica, dok muške spolne organe čine dva sjemenika, dva sjemeno-voda, mokraćno-spolna cijev i spolni ud ili penis. Pri tome je, nastavlja, za spolni ud u radnoj bilježnici izričito navedeno da se radi o vanjskom organu muškog spolnog sustava.

- Na slici 5.13 na stranici 79. udžbenika, na kojoj su nacrtani ženski spolni organi, na mjestu vulve je praznina. Vulva je izbrisana iz gradiva i negira se ne samo da je dio ženskog spolnog sustava i vanjski ženski spolni organ, već je i vizualno izbrisana. Riječ vagina se također ne spominje. Mogu samo zamisliti kako se osjećaju ustrašene djevojčice gledajući dvije slike "muške piše" u svoj svojoj veličanstvenosti, dok se pitaju "a gdje je moja piša?" - piše u prijavi prof. Đurđević te nastavlja kako je u šestom razredu mizoginija kroz prezir, ponižavanje i spolnu diskriminaciju djevojčica totalna i postavlja čvrste temelje za njihovu rodnu ulogu i buduću rodnu diskriminaciju i rodno nasilje.

image

Ženski spolni organ

Screenshot/
image

Ženski spolni organi

Screenshot/

- U osmom, pak, razredu tako velikoj djeci ipak više ne možemo negirati postojanje ženske „piše“, i učimo ih da iako je ona sramna i trebaju se je stidjeti, ipak postoji, što naravno ne umanjuje stid žena. Dapače, seksistička edukacija se nastavlja i tada se već internalizirani osjećaj stida djevojčica zbog toga što imaju vulvu utjelovljuje i eksternalizira kroz učenje i crtanje "stidnice". Da, stidnice! To je naziv kako se vulva, ženski spolni organ, naziva u drugim nastavnim materijalima ili u biologiji za 8. razred. Nema drugog objašnjenja za negiranje postojanja vanjskog ženskog spolnog organa vulve ili njezino nazivanje sramotnim, patrijarhalnim i mizoginim izrazom u 21. stoljeću - piše prof. Đurđević u zahtjevu pravobraniteljstvima da pregledaju nastavne materijale za osnovnu i srednju školu te da uklone ovaj teški oblik diskriminacije i degradacije žena kroz oblikovanje njihovih rodnih uloga u duhu stida što su žene.

image

Spolno sazrijevanje čovjeka

Screenshot/

- Radi se o teškom napadu na ljudsko dostojanstvo koji se provodi sustavno i institucionalizirano - zaključuje.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da je danas popodne primila prijavu prof. Đurđević te da će se o njoj očitovati čim je prouči. Sličnu poruku primili smo i iz Ureda pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter.

image

Udžbenik iz Prirode

Screenshot/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:00