MUŽ BANDIĆEVE ZAMJENICE

SKANDAL U ZG HOLDINGU 'Ja nisam samo nečiji muž, ja sam stručnjak! I zato dajem otkaz'

Nenad Kukić bivši je pomoćnik ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima. Bruto plaća: 18.200 kuna

ZAGREB - Dao sam otkaz. Radit ću do kraja ovog mjeseca i onda odlazim. Ispada na kraju da ja uopće ne postojim. Da ne postoje ni moje reference, ni moje znanje ni iskustvo, već samo da sam suprug gradonačelnikove zamjenice. A kada je to tako, nema smisla ostati. Vjerujte, ovo mi je velika škola - rekao nam je u ponedjeljak Nenad Kukić, suprug Sandre Švaljek, zamjenice zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Skandal oko imenovanja Nenada Kukića na mjesto pomoćnika ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima, koji je pod upravom zagrebačke Gradske uprave, otkriven je prošlog četvrka, kad je u javnost procurilo da je zaposlen bez javnog natječaja, odnosno da je tome kumovala činjenica da je suprug Bandićeve zamjenice.

Ustanova je do 1. siječnja 2014. godine bila Holdingova podružnica, a kako je Holding trgovačko društvo, nema obvezu raspisivanja javnog natječaja za to radno mjesto. Do Nenada Kukića pokušavali smo doći nekoliko dana. Na pozive na mobitel nije odgovarao. U njegovu, pak, uredu na Trgu Krešimira Ćosića, gdje je sjedište Ustanove, govorili su da je trenutačno nedostupan.

Nova metla bolje mete

U ponedjeljak je ipak odlučio otkriti što se sve događalo oko njegova imenovanja i koji su ga razlozi prisilili da da otkaz. Na dan otkrivanja afere Kukić je izjavljivao kako bi volio misliti da to mjesto nije dobio zbog supruge.

- Tko vam je ponudio to mjesto - pitali smo Kukića.

- Šef Holdinga Slobodan Ljubičić. Znamo se otprije, radili smo na nekim projektima i on je smatrao kako bi mu osoba koja nije iz sustava mogla pomoći. Znate kako se kaže: nova metla bolje mete - objasnio je.

Ambiciozan po prirodi

- Kome ste rekli za otkaz - zanimalo nas je.

- Ravnatelju ustanove Dragutinu Kosiću. Javio sam se i Ljubičiću. Naravno, to zna i moja supruga - uzvratio je.

- Kako su reagirali?

- Ljubičić i Kosić su mi rekli da to ne činim. Da će se prašina koju su mediji digli oko mog imenovanja smiriti i da ništa nije napravljeno protuzakonito. No, nisam želio ostati. Nisam želio da me se gleda kao supruga Sandre Švaljek, a ne kao kvalificiranog stručnjaka - odgovorio je.

- Kako je reagirala supruga - zanimalo nas je još.

- Razumije moju odluku. Znate kako vam se život promijeni nabrzinu i kako se osjećate kada roditeljima, prijateljima, rodbini morate objašnjavati situaciju koju su napuhali mediji. Nije ugodno - kratko je odgovorio.

Na pitanje bi li danas prihvatio Ljubičićevu ponudu, Kukić je odgovorio brzopotezno: Lako je biti general poslije bitke. Moja je životna filozofija da se prihvati ono što ti život pruža. Ambiciozan sam po prirodi. No, život je najteža škola. Prvo polažeš ispite, a tek onda učiš. Da će se ovo dogoditi i da će prozivati moju suprugu, nisam ni pomislio - ustvrdio je.

Transparentnost društva

- Je li sve moglo biti transparentnije - pitali smo.

- Možda je moglo. Svi težimo da stvari budu transparentnije. Da transparentnost bude veća od zakonskog minimuma. U mom slučaju sve je bilo po zakonu. No, kako vjerujem da se svi mi borimo za još veću transparentnost društva, moj otkaz je mali doprinos toj borbi - objasnio je Kukić. Dodao je kako ne zna kolika mu je plaća jer još ni jednu nije dobio. Rekao je samo da radno mjesto pomoćnika ravnatelja ima koeficijent 6,5.

- Kada to pomnožite s osnovnom bruto plaćom od, čini se, 2.800 kuna, to je moja bruto plaća - iskren je.

Ispada da je suprug Sandre Švaljek radio na mjestu za koje je predviđena mjesečna bruto plaća od 18.200 kuna.

U kojem će smjeru krenuti njegova buduća karijera ne zna. Nije siguran hoće li se vratiti u svoju tvrtku Ad valorem, koja se bavi uslugama poslovnog, financijskog i poreznog savjetovanja, zbog situacije na tržištu.

- Čini mi se da ću tražiti novi posao. Bude li u nekom sustavu javne uprave, svakako ću tražiti javni natječaj. Čovjek uči na greškama - zaključio je Kukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 16:18