NEZAKONIT CRTEŽ

SKANDALOZAN GRAFIT: USTAŠLUK NA OSNOVNOJ ŠKOLI 'To vam je nešto što se zove umjetnička sloboda'

 Šibenik IN

Na grafitu na pročelju područne škole Bilice, koja pripada šibenskoj Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca, osvanula je i šahovnica s početnim bijelim poljem. Uz vukovarski vodotoranj, simbol stradanja u Domovinskom ratu, koji je nacrtan među bojama hrvatske zastave, nalazi se i spomenuta šahovnica koja ima i vitičasti završetak što, kako navodi portal Šibenik IN , nedvojbeno upućuje na to da je riječ o ustaškom grbu koji se koristio kao službeni simbol zločinačke Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Ravnatelj Osnovne škole Juraj Dalmatinac Natko Duvnjak kazao je da nema ništa protiv vukovarskog tornja, ali potvrdio je da je zatražio od biličkog načelnika Josipa Ćalete da se postojeći grb zamijeni s regularnim hrvatskim grbom.

- Zgrada škole je općinska pa sam zamolio načelnika Ćaletu da ukloni sporni grb. Po meni, mora se poštovati službeno hrvatsko znakovlje, a Ćaleta mi je rekao da će grb skinuti. Činjenica je da je bilička škola pod OŠ Jurja Dalmatinca, ali zgrada je općinska – naglasio je Duvnjak koji ne zna tko je nacrtao grafit sa spornim grbom.

Da postoji problem s prvim bijelim poljem i oblikom spornog grba na zgradi škole, priznao je i načelnik Ćaleta koji kaže da je riječ o osjetljivoj priči u osjetljivom mjestu.

- Imamo nešto što se zove umjetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na našoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske povijesti. Ali, i crkva sv. Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje pa ga nitko ne želi skinuti. Ja želim da mi netko napismeno kaže da grb treba skinuti i ja ću odmah naložiti da ga se skine – kaže Ćaleta za Šibenik IN .

Bilički načelnik kaže da ga je grupa mlađih mještana prije mjesec dana pitala mogu li nacrtati mural za Vukovar na biličkoj školi. Odmah se s time složio i dao im dozvolu za crtanje.

- Općina Bilice nije investitor. Mi jesmo dozvolili da se izgradi mural, ali neka institucije rade svoj posao i riješe ovaj problem. Neka nam zapovijede, kao što je bio slučaj u Splitu, da se skine 'Za dom spremni' sa spomenika HOS-a. Ja samo tražim papir pa ću odmah pozvati umjetnike da preprave grafit ili ću naći neke druge jer ako je netko nešto nacrtao nemam pravo dirati grafit bez službenog papira – poručio je Ćaleta.

U Gradu Šibeniku, koji je osnivač osnovnih škola, za Šibenik IN kažu da osuđuju svaki neprimjereni sadržaj na školama. Tvrde kako je zgrada u vlasništvu Općine Bilice koja se mora pobrinuti da se grafit sa zločinačkom ikonografijom skine s fasade škole.

Inače, zanimljivo je i to da se ustaški grb, koji je protuzakonit, nalazi baš pokraj jugoslavenskog spomenika biličkim ženama i omladinkama koje su dale život u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:56