ZLOČIN BEZ KAZNE

Skandalozna odluka Vrhovnog suda šokirala Županju: Ubojicama Miroslava Tunjića sada će se suditi samo za premlaćivanje

Antuna Matkovića (20) i Gorana Evića (22) Županijski sud u Vukovaru osudio je za ubojstvo na 5,5 godina zatvora. Vrhovni sud prekvalificirao je djelo i vratio ga Županijskom sudu koji će im suditi za nanošenje teške ozljede iz nehaja sa smrtnom posljedicom
 Damir Glibušić/CROPIX

Prijatelji su ga zvali dobrim duhom. Nikad se nije svađao.

- U tebi je 120 kilograma čiste ljubavi - zafrkavali su ga zbog punašnije građe.

Miroslav Tunjić (17) živio je u Županji. Pohađao je obrtničku školu i planirao studij informatike. Imao je djevojku i učio svirati bas gitaru. Izbjegavao je tučnjave i htio oživjeti subkulturnu scenu kako se mladi u njegovu malom gradu ne bi dosađivali.

U studenome 2010. na njega su iz čistog mira na ulici u obližnjem mjestu Gradištu nasrnuli Antun Matković (20) i Goran Ević (22). Bili su pijani. Živciralo ih je što je popularan i što nosi irokez frizuru. Kada je te večeri zabunom sa stola u kafiću uzeo njihovu kutiju cigareta, poludjeli su i krenuli za njim u noć.

Istukli su ga šakama i nogama i ostavili da leži na mračnoj prometnici. Na njega je u mrklom mraku ubrzo naletio automobil koji je vozio Ivan Stapić. Matković i Ević osuđeni su na pet i pol godina zatvora. Stapić je oslobođen jer nije mogao vidjeti tijelo koje je ležalo u mraku.

Pušteni na slobodu

Međutim, taman kad su Tunjićeva obitelj i njegovi prijatelji utjehu pronašli u činjenici da su Tunjićevi ubojice primjereno i razmjerno brzo kažnjeni, u Županji se dogodio novi šok.

Matković i Ević sada su pušteni na slobodu, a nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Vukovaru poništio je Vrhovni sud koji je usvojio žalbu obrane za prekvalifikaciju kaznenog djela. Predmet je vraćen na Županijski sud na novo suđenje .

Umjesto za ubojstvo, za što im se sudilo i za što je predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora, agresivnom dvojcu sada će se suditi za nanošenje teške ozljede iz nehaja sa smrtnom posljedicom. Kazna za to iznosi od jedne do osam godina zatvora. Postoji mogućnost da će im novo suđenje, tijekom kojega će biti na slobodi, donijeti puno manju kaznu.

To je sramota

- To je sramota. Mi se sada njih moramo bojati jer napadači slobodno šeću gradom - kaže jedan od nekad najboljih Tunjićevih prijatelja. Prema tvrdnjama drugog prijatelja, napadači šeću gradom kao da se ništa nije dogodilo.

Odluka Vrhovnog suda koja ga je šokirala stigla je nedugo nakon obljetnice Mirine smrti na koju je održana tužna misa zadušnica. Mirina obitelj također je šokirana odlukom Vrhovnog suda. Njihov je sin bio samo jedna od žrtava uličnog nasilja među mladima, a baš kao i roditelji ostalih, poput Luke Ritza, Frane Despića i Josipa Klasnića, danas smatraju da pravda nije zadovoljena. Činjenica da bi mogli dobiti još manju kaznu nakon ponovljenog suđenja nije im prihvatljiva. Vijest stiže nakon najave da će i jedan od napadača na Luku Ritza iz zatvora na uvjetnu kaznu izaći nakon dvije trećine odslužene kazne.

- To nije normalno i ne smije se događati u državi koja za sebe tvrdi da je pravedna - požalili su se roditelji svojim poznanicima.

Napali bez razloga

U prvoj presudi od 5,5 godina zatvora otegotna je okolnost napadačima bilo to što su Tunjića napali bez razloga.

- To je poruka svima kako će proći ako napadnu nekoga bez ikakva razloga i povoda - rekao je tada sudac Županijskog suda, koji je kaznu smatrao itekako primjerenom.

Tunjića su udarali bez milosti i nanijeli mu veći broj teških ozljeda opasnih po život. Napad je inicirao Antun Matković, a Ević ga nije spriječio nego mu se pridružio. Kada je pod kišom udaraca Miro pao na cestu, Matković ga je nastavio udarati šakama po glavi i tijelu, a Ević ga je udarao nogama.

Obrana tvrdi da dvojac nije imao namjeru ubiti Tunjića te da je on preminuo zbog nesretnog spleta okolnosti i kasnijeg naleta automobila na njegovo tijelo.

Nesretne okolnosti

Obdukcija je otkrila strašne ozljede - slomljene ruke i noge, nos prelomljen na nekoliko mjesta, lice izobličeno od podljeva. Rebra su mu bila polomljena, a mozak nagnječen. Njegova grupa na Facebooku, gdje su se prijatelji i poznanici opraštali od njega, imala je 17 tisuća članova. Majka Gorana Evića novinarima je odmah nakon incidenta priznala da joj je sin imao problema s pićem i da su ga zbog toga tri mjeseca zadržavali u kući. Pustili su ga van jer je obećao da neće piti. Prijatelji Miroslava Tunjića 4. veljače njemu u sjećanje organizirat će koncert u Županji. Nažalost, koncertom će upozoriti na, po njihovu sudu, nefunkcioniranje pravne države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:57