AFERA HYPO

Skandalozni Austrijanci: Sanadera ismijavali i ponižavali

Otprilike dva sata su istražitelji pokušavali izvući neku novu bitnu informaciju o Hypo banci, no zbog nebitnih pitanja i neukusnih upadica ispitivanje bivšeg premijera nije otkrilo ništa novo
 AP

ZAGREB - Ivo Sanader sjedio je pred kamerom u posebnoj prostoriji zatvora u Salzburgu i trudio se suzdržavati nelagodu i bijes.

Nije mu bilo lako prihvatiti činjenicu da kao bivši hrvatski premijer sjedi iza rešetaka dok ga lokalni političari iz Koruške preko videoveze rešetaju neugodnim pitanjima poput: “Ivice, koje platežno sredstvo najviše volite? Keš, kartice ili kofere pune novčanica?”

Da je snimka bila bolja, vjerojatno bi se u tom trenutku vidjelo crvenilo na Sanaderovu licu. Ali snimka je bila s previše svjetla, pa se ni na licu ni u Sanaderovoj pozadini nije vidjelo ništa osim bjeline. Tek na kraju ispitivanja, kad su se neka svjetla očito pogasila, vidjelo se da su u toj bjelini iza Sanaderovih leđa bile zatvorske rešetke.

SVE O UHIĆENJU IVE SANADERA PRATITE NA SPECIJALU JUTARNJEG.HR!

Ivo, a ne Ivica

“Molim vas, ne zovite me Ivica. Zovem se Ivo”, rekao je na početku Sanader, koji je odbio usluge prevoditeljice i odgovarao na njemačkom jeziku. A na pitanje o koferima novca, koje mu je postavio predsjednik povjerenstva koruškog parlamenta Rolf Holub: “Ne želim na to odgovoriti. To je pitanje ispod pojasa. Morate znati da razgovarate s bivšim premijerom koji je vodio jednu državu!”

- Kako iz ove perspektive vidite svoju političku budućnost - pitao ga je član povjerenstva dr. Johan Gallo, član povjerenstva iz redova desničarske stranke BZÖ. - Što nam budućnost nosi, to zna samo dragi Bog - odgovorio mu je dr. Ivo Sanader .

Osim tih nekoliko odgovora, u kojima se trudio ostaviti dojam zatvorenog, ali još uvijek snažnog čovjeka, većina njegovih odgovora svodila se na “nisam”, “ne znam” i “to morate pitati nekoga drugog”.

Opći smijeh

- S obzirom na toliko toga čega se ne sjećate, gospodine Sanader, očito je da ste predugo bili u tami - rekao mu je u jednom trenutku dr. Johan Gallo.

- Pokazao je premijersko držanje, ali ne i premijersko pamćenje - komentirao je pred novinarima predsjednik povjerenstva Rolf Holub nakon što je svjedočenje završilo. - Odgovarao je na naša pitanja, ali nije puno rekao... Jedan drugi član povjerenstva pitao je Sanadera može li reći neka imena ljudi za koje smatra da bi ih povjerenstvo također trebalo ispitati.

- Mogu vam reći ako me imenujete za člana ovog istražnog povjerenstva - odgovorio je Sanader i izazvao opći smijeh, kojem se i sam pridružio. Kao i u nedavnom svjedočenju u Zagrebu pred saborskim povjerenstvom oko Ine, trudio se pošalicama ostaviti dojam da ga ovakva saslušanja ne opterećuju, što je vjerojatno upravo suprotno od stvarnog stanja.

Dio transkripta svjedočenja Ive Sanadera

Holub: Austrijski su mediji puno pisali o tome da su iz Hrvatske privatnim avionima koferi s novcem stizali na aerodrom Klagenfurt. Znate li nešto o tome?

Sanader: O tome ne znam ništa osim onoga što sam pročitao u austrijskim medijima.

Holub: Kao premijer, sigurno ste često koristili privatne zrakoplove. Je li moguće u Hrvatskoj u privatni avion unijeti kofer s novcem bez kontrole?

Sanader: Kao premijer, koristio sam Vladin zrakoplov, a za njega vrijede drukčija pravila nego za privatne avione. Kod nas, kao i kod vas u Austriji, postoji specijalni dio zračne luke na kojem je Vladin zrakoplov i tu vrijede drukčija pravila. U privatne avione ništa se ne može unijeti bez kontrole.

Holub: Poznajete li Waltera Wolfa?

Sanader: Ne.

Holub: Wolfganga Kulterera?

Sanader: Često sam se čuo s generalnim direktorima stranih banaka, s Kultererom najmanje.

Holub: Generala Zagorca?

Sanader: On je devedesetih bio u Ministarstvu obrane, poznajem ga, ali nismo imali nikakvih kontakata.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:33