ROK KUŠNJE 4 GODINE

SKANDALOZNO Bivši šef zatvora osuđen na godinu dana uvjetno jer je prerano oslobodio zatvorenika

 Klarić/CROPIX

Na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine osuđen je Zoran Raguzin (49), bivši v.d. upravitelja splitskog zatvora na Bilicama jer je dan ranije pustio zatvorenika s odsluženja kazne, piše Slobodna Dlamacija .

Raguzin je udaljen s dužnosti u veljači ove godine kada je otkriven propust te je tadašnji upravitelj protiv njega pokrenuo stegovni postupak. U vrijeme propusta za koji je procesuiran Raguzin je bio na radnom mjestu dežurnog u zatvoru, a optužnicu na temelju koje je osuđen podignulo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Kako stoji u presudi Općinskog suda u Splitu, Zoran Raguzin je polovicom prosinca 2013. godine oko 10,35 sati u Zatvoru u Splitu kao dežurni pravosudni policajac s izdržavanja kazne kazne otpustio kažnjenika J.J.-a. Zatvorenik je trebao biti otpušten dan kasnije, a Raguzin je kako bi prikrio svoj propust, navodi presuda, bez ovlasti izmijenio i izbrisao podatke u svezi otpusta.

U Matičnoj knjizi zatvorenika je prepravio podatak o datumu otpusta J.J.-a tako što je broj iz datuma 14 ručno prepravio u broj 15, stoji u presudi. Optužni akt nadalje navodi kako je počinio niz nelegalnih radnji: isti datum je prepravio i u primjerku Matične knjige koji se vodi u elektroničkom obliku, u Prijavku o brojnom stanju je izbrisao podatak otpusta imenovanog zatvorenika i ispravio datum s tablice supletorno kažnjenih na prijavku, uništio Potvrdu o otpustu zatvorenika te iz bloka Potvrda o privremeno oduzetim stvarima istrgnuo i uništio potvrdu koju je zatvorenik potpisao prilikom izlaska.

Svim opisanim radnjama Raguzin je počinio računalno krivotvorenje, krivotvorenje službene i poslovne isprave i oduzimanje ili uništenje službenog pečata, stoji u presudi.

Za svako pojedino kazneno djelo kažnjen je sa po 6 mjeseci zatvora te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana. Zatim mu je izrečena uvjetna osuda tako da se zatvorska kazna neće izvršiti ukoliko u roku od 4 godine Raguzin ne počini novo kazneno djelo.

Raguzin je tijekom svog napredovanja u splitskom zatvoru bio šef osiguranja, zatim je tijekom 2006. godine v.d. upravitelja nakon čega je do ožujka 2011. godine bio načelnik Odjela pravosude policije. Za vrijeme njegovog mandata upravitelja u lipnju 2006. godine pritvorenici Marijan B. i Igor A. iskoristili su nepažnju zatvorskih čuvara za vrijeme šetnje u zatvorskom dvorištu, prerezali žicu, preskočili ogradu i pobjegli.

Također je za vrijeme njegovog vođenja zatvora u veljači 2006. godine izbila pobuna kada je šest pritvorenika u ćeliju broj 17 blokiralo vrata metalnim ormarima sprječavajući čuvare da uđu. Raguzin je u roku od pet sati uspio ugušiti pobunu. Poznatiji sudionici te pobune bili su Marino Vukšić koji je u veljači 2007. godine ubijen iz kalašnjikova zajedno s Lovelom Matkovićem u Splitu, piše Slobodna Dlamacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:07