NOVI DETALJI

SKANDALOZNO PONAŠANJE POLICIJE Ženi uhićenog inspektora uzeli laptop i naredili da šuti

I Crkva je uz Josipa Vrbića, uhićenog stručnjaka za umjetnine: To je dobar čovjek, da ne može biti bolji!
 Tea Cimas / CROPIX

Putena “Bogorodica s djetetom Ivanom Krstiteljem i sv. Jurajom s anđelom” napokon se trebala vratiti u krčki samostan. Ukradena je i godinama nisu znali što je s njom. Jedini u zemlji koji joj je uspio ući u trag je inspektor za umjetnine, školovan na FBI-u i Scotland Yardu, Josip Vrbić.

Policija mu na tome nije zahvalila: nisu ga stavili na listu uzvanika na svečanu primopredaju u krčkom samostanu nego su ga nekoliko dana poslije uhapsili jer je razotkrio pravu istinu o korupciji Nadana Vidoševića i bahatosti vlasti.

Crkva je, međutim, bila u šoku. Kada su časne sestre krčkog samostana uvidjele da je na listi ravnatelj policije Vlado Dominić koji nema baš nikakve veze s važnom akcijom pronalaženja slike, a nema imena čovjeka koji je pronašao sliku i samostanu priskrbio duševni mir, časne su se u čudu zapitale što se događa.

- Dobar čovjek da ne može biti bolji! Pun vjere! Kako je samo ponosno i pun pažnje u bijelim rukavicama držao tu sliku za koju smo molili dva desetljeća da nam je pronađe - govori nam uzbuđena zbog “Bogorodice” jedna od časnih sestara koja je načula da inspektorova imena nema nigdje na papiru. Moli i dalje, kaže, pogotovo otkad je čula javnu izjavu krčkog biskupa Valtera Župana. On je rekao da je od “prvog momenta bilo naznaka da se moglo doznati više o tome kako je slika odnesena, ali to se nije dogodilo te su se, umjesto da se rješavaju te stvari, sumnje samo produbljavale”.

Iz Ravnateljstva policije jučer su nam pokušali objasniti zašto nisu pozvali Vrbića na svečanost

- U slučajevima gdje postoji službeni protokol dostavlja se popis osoba s obzirom na njihovu funkciju i obveze u protokolu, a taj popis ne uključuje policijske službenike (operativce) i tehničko osoblje - objasnili su iz Ravnateljstva policije. Tako su dali do znanja koliko podcjenjuju jedinog inspektora za umjetnine: za Hrvatsku je Vrbić policajac heroj, a za šefove u policiji samo operativac kojeg su bacili u ćeliju i optužili ga za isto kazneno djelo kao i Nadana Vidoševića!

Tijekom hapšenja povukli su nekoliko skandaloznih poteza. Prvo, Vrbićeva supruga više od 24 sata nije znala gdje joj je muž.

Iz sata u sat cijeli je petak tog 15. studenoga zvala njegove kolege i dobivala isti odgovor: “Ma tu je, ne brini. U podrumu dolje gdje radi nema signala.” Lagali su joj svi u policiji. Ona nije ni slutila da je on zapravo uhapšen pod optužbom da je medijima dao fotografije na kojima je bilo vidljivo impozantno mrtvo životinjsko carstvo Nadana Vidoševića.

Tek sljedeći dan, kada su kriminalisti ishodili nalog za pretres njegova stana te kuće njegovih roditelja, Vrbićeva obitelj ga je vidjela. Na obje lokacije ništa nije pronađeno jer, kako kažu Vrbićevi bližnji, “on je čovjek koji posao nije nosio sa sobom kući”.

Supruzi su oduzeli laptop, i to službeni, i rekli joj da šuti o svemu. Detalje o slučajevima na kojima je danonoćno radio nikada nije dijelio s ukućanima. Prije uhićenja u aferi Remorker iz obiteljskog je doma odlazio u zoru i vraćao se u ponoć.

- Noć prije odlaska na Krk, kad se vraćala slika ‘Bogorodice’, Josip oka nije sklopio od uzbuđenja. Ostvario je svoj životni san. Čak je znao reći da u mirovinu neće sve dok ne nađe tu sliku. A danas? U zatvoru je, s ljudima koje je hvatao, istraživao... - pričaju nam Vrbićevi bližnji.

Zanijemio u Vidoševićevu bunkeru

Nakon ulaska u Vidoševićevo carstvo umjetnina pod zemljom Vrbić je zanijemio, a čuđenje je izrazio riječima: “Koliko toga tu ima?!” Kako dani prolaze, otkako se i javnost preko fotografija upoznala s gramzivosti bivšeg šefa HGK, jasno je da će se on morati vraški namučiti da opravda sve do zadnjeg komada svoje imovine.

Medijima se javljaju kolekcionari poput Ognjena Vučetića koji je sliku “Divlji mak” Gabriela Jurkića, a za kojom traga već desetljeće, prepoznao kao svoju! Čini se da je i inspektor Vrbić ostao bez daha vidjevši pojedine umjetnine za kojima je tragao godinama, a koje su “nestale s lica zemlje”. No to ne znači i da ih je Vidošević ukrao; najvjerojatnije ih je bez zanimanja za porijeklo kao pasionirani kolekcionar otkupio.

A može se naslutiti da je Vrbić godinama, istražujući crno tržište umjetnina, pokušavao ući u HGK, pa tako i u Vidoševićev dom, no uvijek je nailazio na prepreke. Njegov iznimno profesionalan i predan rad u kriminalističkom istraživanju na međunarodnoj razini prepoznat je i 2010. godine, kada mu je tadašnji ministar unutarnjih poslova uručio godišnju nagradu za odlično odrađen posao u razotkrivanju namještanja rezultata nogometnih utakmica i klađenja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:15