OTKRIVAMO

SKANDALOZNO PUTOVANJE Dekan i supruga pet dana bili u Londonu za 60.000 studentskih kuna

Supružnici Mladen i Srebrenka Žurić-Havelka spavali su u hotelu za 904 eura

Iako su iza sebe već imali čitav niz prijava zbog sumnjivog poslovanja i trošenja novca koji im na račun državne visokoškolske institucije stiže iz dva glavna izvora - državnog proračuna i studentskih školarina, supružnici Mladen i Srebrenka Žurić-Havelka odlučili su se u jesen 2011. za luksuzni londonski Hotel Connaught.

Cijena noćenja iznosila je tada 904 eura. Kao svrhu putovanja u London na putnim nalozima naveden je stručni skup u organizaciji Capita Conferences, uz poseban dodatak za Srebrenku Žurić-Havelku. Ona je, naime, kako je se tereti u jučer podignutoj kaznenoj prijavi, na račun Zdravstvenog veleučilišta kao tadašnja viša predavačica na Katedri za jezike (dvije godine do mirovine) trebala usavršiti engleski jezik u prestižnoj privatnoj školi Frances King School of England.

Cijena One-to-One specijalističkog tečaja engleskog na Frances Kingu krajem rujna 2011.? Ravno 15.957 kuna za 30 sati. Osim bizarne skupoće, pogotovo ako se zna da je navodno dijelom plaćena novcem studenata čiji roditelji mahom dižu kredite da bi djecu školovali na Zdravstvenom veleučilištu, problematičnim se ispostavio podatak da profesorica Havelka uopće nije pohađala tečaj.

Potvrdu za to dala je ovih dana Michelle Mounce iz Ureda za upise prestižne londonske škole. “Nemam podataka da je student po imenu Srebrenka Žurić Havelka polazila našu školu”, navela je M. Mounce.

Bivši dekan Zdravstvenog veleučilišta i njegova supruga o trošku Veleučilišta, kojemu je iz proračuna Ministarstva znanosti u primjerice 2012. godini transferirano 14 milijuna kuna (10,5 milijuna otišlo je na plaće uposlenih), u pet dana Londona uspjeli su - stoji u kaznenoj prijavi - napraviti trošak od 33.900 kuna samo za noćenje u Hotelu Connaught.

- Točno je da sam podnio kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv supružnika Havelka - rekao nam je v.d. dekan Zdravstvenog veleučilišta Aleksandar Racz. Osim sumnje da su Zdravstveno veleučilište u ovome slučaju oštetili za 60.435 kuna, sumnjiči ih se za krivotvorenje putnih naloga unošenjem neistinitog podatka da se radilo o službenom putu. Organizator skupa Capita Conferences potvrdio je mailom kako Mladen Havelka nije na listi sudionika, delegata konferencije.

Da nije riječ o usamljenom obrascu rastrošnog ponašanja, pokazuju i računi iz jedne IT trgovine u središtu Zagreba. U njoj je Mladen Havelka opremu za IPhone i IPad platio više od 18 tisuća kuna. Plaćao je službenom karticom državnog veleučilišta.

Državno odvjetništvo do kraja tjedna trebalo bi primiti još dvije kaznene prijave protiv supružnika Havelka. Jedna će se baviti spornim putom Srebrenke Havelke u New York (ovaj put studijski posjet) te zajedničkim putem supružnika u Barcelonu.

Komentar Mladena Havelke nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovoga broja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:24