ODLAZAK SLAVENA LETICE

Škare Ožbolt: ‘Pridonio je demokratizaciji društva‘; Hebrang: ‘Bio je vrhunski intelektualac‘

Njegove riječi i dijela ostati će uvijek aktulana i poučna, poručio je Andrija Hebrang
Slaven Letica
 Luka Gerlanc/Cropix

Istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar Slaven Letica umro je u nedjelju u Zagrebu u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

Ljudi iz javnog i političkog života koji su Leticu osobno poznavali istkanuli su njegov doprinos hrvatskom društvu.

- Letica je bio savjetnika predsjednika RH Franje Tuđmana jedno kraće vrijeme i moram priznati da je svojim komentarima, analizama i uopće analizom društvenog života u RH pridonio demokratizaciji društva. S predsjednikom Tuđmanom se brzo razišao, i to je bilo na samom početku 90-tih, ali Letica svoj osebujan stil zadržao je sve do danas, rekla je za Jutarnji Vesna Škare Ožbolt.

Na suradnju s Leticom se osvrnuo i Mate Granić.

- Slavena Leticu sam poznavao još iz 80-ih dok je bio asistent, a kasnije i profesor na Medicinskom fakultetu, čiji sam bio prvi postkomunistički dekan. Naša najintenzivnija suradnja je bila u procesu stvaranja moderne hrvatske države, bili smo članovi takozvane alternativne komisije za izradu ustava RH i mnogi članovi te komisije su kasnije postali članovi Vlade, predsjednici, potpredsjednici, ministri, a Slaven Letica je postao savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđman. To je razdoblje stvaranja države i najvažnije doba i u karijeri, i u političkom djelovanju Slavena Letice. I u tom procesu je Letica imao izuzetno pozitivnu ulogu, rekao je Granić.

Iz studentskih dana ga je poznavao i Andrija Hebrang.

- Profesora Leticu poznajem još iz mojih studentskih dana i kasnije smo imali bezbroj druženja i polemika kroz protekla desetljeća. I kad se nismo slagali uvijek sam morao priznati da je vrhunski intelektualac i da je poučan njegov stav da intelektualac mora javno djelovati i promicati svoje stavove, ali uvijek u funkciji boljitka cijele zajednice. Oštrog uma i briljantnog zaključivanja uvijek je iz aktualnih događaja izvlačio ono što društvo treba koristiti. Nažalost teška bolest pojavila se prije nekoliko godina, ali ni to ga nije spriječilo da punim intenzitetom sudjeluje u kreiranju hrvatske javnosti. Nikada nećemo zaboraviti našeg Slavena, a njegove riječi i dijela ostat će uvijek aktualna i poučna, poručio je Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:21