AFERA PLAGIRANI PROGRAM

Škare Ožbolt tvrdi da je žrtva hakera! Evo kako je njezin stožer uklanjao tragove prepisivanja

Iz stožera su iznijeli više kontradiktornih verzija događaja, stručnjak kaže da je to već viđena praksa
Vesna Škare Ožbolt
 Ranko Šuvar/Cropix, Screenshot Volimzagreb.hr

Nakon što je Jutarnji list objavio da se na web-stranici kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Vesne Škare Ožbolt nalazi i sadržaj koji je plagijat, točnije da se u rubrici #rješenja ispod naslova “Kultura”, “Zdravstvo”, “Gospodarstvo, poduzetništvo”, “Plan gospodarenja otpadom”... nalaze tekstovi koji su u cijelosti ili u mnogim dijelovima doslovno kopirani iz dokumenta Mosta i njihova tadašnjeg gradonačelničkog kandidata Marka Sladoljeva, dakle iz tuđeg izbornog programa, objavljenog uoči lokalnih izbora u proljeće 2017. godine, danas je u redakciju Jutarnjeg lista stiglo priopćenje suradnice Vesne Škare Ožbolt u kojem tvrde da nisu plagijatori, nego žrtve hakerskog napada.

“Vezano za jučerašnji tekst objavljen u Jutarnjem listu, o plagiranju Programa Mosta iz 2017. godine, ovim putem vas obavještavamo da je prvotnom forenzičkom istragom utvrđeno da je naša službena web stranica hakirana. 'Neovlaštenim pristupom pojedini dijelovi naših rješenja su mijenjani tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši', ističe Škare Ožbolt … Forenzička istraga se, prateći proces digitalne forenzike, nastavlja, a nakon njezinog završetka svi će se dokazni materijali uputiti Državnom odvjetništvu. Pristupilo se i procesu dodatne zaštite web stranice kako se ovakve stvari ne bi više ponavljale”, poručuju suradnici gradonačelničke kandidatkinje Vesne Škare Ožbolt. Na koncu poručuju da će se “zaštita od ovog i sličnih napada zatražit i sudskim putem”.

U njihove tvrdnje da su (bili) žrtve hakerskog napada koji im je napakostio tako što je na njihovu web stranicu zločesto "lijepio" rečenice, pa čak i cijele pasuse, Mostova izbornog programa za Zagreb iz 2017., nitko razuman, vjerujemo, ne bi niti sumnjao da su to suradnici Vesne Škare Ožbolt rekli odmah nakon što smo im jučer, u subotu, u 14:01 sati poslali upit u kojim smo im u privitku poslali analizu tekstova Mostova programa iz 2017. i tekstova koji stoje na njihovoj web stranici (https://volimzagreb.hr/) te ih zatražili da nam, nakon što prouče dokument iz privitka, odgovore na iduća pitanja: “Komentirajte nam činjenicu da su mnoge rečenice doslovno prekopirane, objasnite nam zašto ste se odlučili kopirati tuđi program, te tko je to učinio?” i “Hoćete li se možda ovim putem ispričati kolegama iz Mosta ili ukloniti prekopirane dijelove #rješenja s Vaše web stranice”?

U subotu u 15:41 sati od Lea von Breithena Thurna, voditelja ureda nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Vesne Škare Ožbolt, stigao je sljedeći odgovor: “Poštovani, od početka kampanje naš se program nalazi na službenoj stranici www.volimzagreb.hr u PDF formatu te je svakome vidljiv i dostupan. U privitku ovog emaila dostavljam naš službeni Program. Jedini izvor koji je korišten u izradi našeg Programa bio je Program razvojne strategije Grada Zagreba u razdoblju 2017.-2020. godine. Sve ostale insinuacije glede vjerodostojnosti sadržaja našeg Programa ne smatramo potrebnim komentirati. Ovakve pokušaje diskreditacije smatramo nedostojnim naše pažnje”.

Ni slova o napadu

Dakle, o tome da su žrtve hakerskog napada nisu napisali niti slova.

Pošto smo jučer oko 15 sati opazili kako sporni, plagirani, sadržaj velikom brzinom uklanjaju sa svoje web stranice i zamjenjuju ga novim, u 15:47 sati uputili smo im još jedan upit: “Imamo novo pitanje; hoćete li nam odgovoriti zašto ste počeli uklanjati s weba - a nakon našeg današnjeg upita - jedan po jedan tekst iz rubrike #rješenja? I još jedno: pošto smo na vrijeme napravili screenshotove, ostajete li i dalje pri tvrdnjama?"

Munjevito, nakon samo četiri minute, stigla je nova poruka iz kampanje Vesne Škare Ožbolt, koju potpisuje Leo von Breithen Thurn: “Poštovani, poslan Vam je naš službeni program u pdf formatu, koji nije moguće naknadno korigirati. Lijep pozdrav”.

Dakle, o tome da su žrtve hakerskog napada opet niti slova.

Nezadovoljni njihovim izbjegavanjem jasnih i preciznih odgovora na naše upite - jer nismo ih pitali za sadržaj iz rubrike "program", nego iz rubrike #rješenja - jučer u 15:54 sati poslali smo im još jedan upit: “Poštovani, nemojte nas praviti budalama. Program smo vidjeli i snimili, baš kao i sve tekstove vaših #rješenja. Tekstove koje ste sada izmijenili. Molimo Vas da nam komentirate/pojasnite zašto ste to učinili?”.

Na ovaj upit odgovor nismo dobili. Dakle, opet ništa o tome da su žrtve hakerskog napada.

Hakere su prvi put spomenuli tak danas prijepodne u već ranije citiranom priopćenju koje potpisuje stručna suradnica gradonačelničke kandidatkinje Vesne Škare Ožbolt.

Rakar: Demantiraj, ukloni tragove pa spomeni hakere

Za stručno mišljanje o svim dosad poznatim aspektima ovog slučaja zamolili smo informatičkog i komunikacijskog stručnjaka Marka Rakara.

- Jednostavni pregled Google cachea pokazao je kako se plagirani sadržaj doista i bez sumnje nalazio na internet stranici volimzagreb.hr. Promatrajući reakciju kampanje, jasno se vide uobičajeni uzorci ponašanja u takvim situacijama. Prvo se pokuša žestoko demantirati da je tako nešto istina, a istovremeno se sa interneta pokušavaju skinuti svi tragovi da je iknriminirani tekst postojao. Potom, kada ste zadovoljni uklanjanjem dokaza, tvrdite da vam se podmeće i da je sve zajedno dio prljave kampanje protiv navodno jako uspješnog kandidata. A kada se u konačnici pokaže da ima više nego dovoljno svjedoka te da je priču nemoguće zaustaviti, uvijek završavamo s "hakerskim napadima", neovlaštenim upadima na stranicu i mijenjanju sadržaja (i to eto, jako selektivno i baš tih nekoliko stranica a ne svega ostalog). Istina je naravno, poput Ockhamove britve, puno jednostavnija i svodi se na to da je netko jednostavno prepisao dijelove sadržaja koji su mu se učinili dobrima (a plagiranje je po definiciji forma komplimenta).

Kampanja Vesne Škare Ožbolt trebala je odmah priznati da su prepisali dijelove programa, umjesto da se osim očiglednog plagiranja sada moraju baviti i objašnjavanjem nekoliko međusobno dijametralno različitih objašnjenja što se dogodilo a što ukupnu vjerodostojnost kandidatkinje, nažalost, svodi na nulu - smatra Rakar.

Pojasnio je zašto je skeptičan na tvrdnje da je Vesna Škare Ožbolt žrtva hakerskog napada, odnosno kako bi, vjeruje, izgledao odgovor njezine kampanje u slučaju da su bili žrtve hakera.

- U času kada je kampanja shvatila da je sadržaj "sporan", a to je bilo subota popodne i puno prije prvih tekstova na portalima, trebali su odmah obustaviti sve aktivnosti, javno priznati proboj sigurnosti i pozvati stručnjake, a ne uklanjati dokaze i pravdati se na načine koje su se pravdali - kaže.

Kako su uklanjali tragove

U nastavku donosimo screenshotove spornih dijelova programa po modelu "prije i poslije", na kojima je vidljiv sadržaj pojedinih programskih cjelina koji je na službenoj stranici volimzagreb.hr stajao prije našeg upita stožeru Škare Ožbolt, a koji su se nakon našeg upita iznenada počeli mijenjati.

image
Programska cjelina 'Gospodarstvo, poduzetništvo' prepisana od Mosta prije upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Gospodarstvo, poduzetništvo' nakon upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Kultura' prepisana od Mosta prije upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Kultura' nakon upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Plan gospodarenja otpadom' prepisana od Mosta prije upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Plan gospodarenja otpadom' nakon upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Promet' prepisana od Mosta prije upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Promet' nakon upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Zdravstvo' prepisana od Mosta prije upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Zdravstvo' nakon upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Društvene djelatnosti' prepisana od Mosta prije upita novinara Jutarnjeg
image
Programska cjelina 'Društvene djelatnosti' nakon upita novinara Jutarnjeg
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:05