BIVŠI MINISTAR

Škegro: Korijen sadašnje krize seže još od 1996.

 Davor Krajač/Cropix

ZAGREB - Nema nikakvog sukoba između premijerkinih savjetnika i ministara. Program gospodarskog oproravka usuglašen je s ministrima, posebno s ministrom financija Ivanom Šukerom - rekao je danas u intervjuu tjedna Radija 101 Borislav Škegro, član četveročlanog savjetničkog tima predsjednice Vlade koji je kreirao nove gospodarske mjere.

Populizam 90-ih

Škegro je zadovoljan reakcijom koje su mjere izazvale u javnosti, ali je priznao da nas je tek gospodarska kriza natjerala da probleme više ne skrivamo pod tepih. Škegro očito ne bježi ni od svoje odgovornosti iz vremena dok je bio u Vladi od 1993. do 2000. Tvrdi, naime, da korijen današnje situacije seže od 1996.

“Čim je prošao rat, opustili smo se, mislili smo da se preko noći može stvoriti med i mijeko, obećavali smo ad hoc rješenja. Potkraj 90-ih počeo je populizam u kojem su se vlast i oporba natjecali u tome tko će obećati veća prava braniteljima, umirovljenicima...”, dodao je.

Budući da su neke mjere dočekane uz velike kritike, Škegro ne isključuje mogućnost da Vlada od provođenja nekih odustane zbog pritiska interesnih skupina.

Protiv poreza na dividendu

Tvrdi da boravak ministra financija Šukera na godišnjoj skupštini MMF-a ne znači i novo zaduženje države kojim bi se riješila nelikvidnost državnih poduzeća, što je također jedna od mjera.

Nekadašnji ministar financija ne slaže se s onima koji smatraju da je umjesto ukidanja poreznih olakšica trebalo uvesti nove poreze za bogatije poput poreza na dividendu.

Privatizacija Ine

“Porez na kapitalnu dobit bio bi neučinkovit, nepravedan i suprotan našem cilju, a to je ostvarenje gospodarskog rasta”, tvrdi Škegro

Potvrdio je kako bi se moglo dogoditi da država ponovno postane većinski vlasnik Ine prema kojoj ima velika potraživanja. “Nema ništa prirodnije nego potraživanja pretvarati u udjele i ponovno ih prodati”, objašnjava Škegro.

‘Odmah trebamo privatizirati HPB’

Premijerkin savjetnik smatra da odmah treba privatizirati Hrvatsku poštansku banku te da bi se to moglo domaćim kapitalom jer, otkriva, postoji veliki interes hrvatskih mirovinskih fondova da uđu u vlasničku strukturu. “I ja ću to zdušno podržavati”, najavljuje Škegro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:30