SKUP U SPLITU

Skejo uz poklič ‘Za dom spremni‘ slavio osnutak 9. bojne HOS-a, spominjao ‘crvene fašiste‘

"Ono što je za Crkvu ‘Hvaljen Isus i Marija‘, to je poklič ‘Za dom spremni‘ hrvatskom narodu", ustvrdio je Skejo
Marko Skejo, arhivska fotografija
 Tom Dubravec/Cropix

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku 9. bojne HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića u subotu je obilježena 30. godišnjica osnutka te postrojbe, a sudionici su tri puta uzviknuli poklič "Za dom spremni".

Predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njezin ratni zapovjednik pukovnik Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "za dom spremni" ističući kako se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države".

"Antifašistička histerija crvenih fašista neće i ne može promijeniti činjenicu da se HOS 1991. uz poklič 'Za dom spremni' borio za slobodu hrvatske države, a da je tu državu razarala tzv. Titova 'jugoslavenska narodna armija' pod njima dragom, zločinačkom crvenom zvijezdom", istaknuo je Skejo.

Dodao je kako je "antifašistima hrvatski grb fašističko obilježje, rodoljublje fašizam, a zločinac Tito uzor".

Skejo je izrazio žaljenje što, kako je rekao, dio današnje vlasti, umjesto junaka HOS-a, slavi zločince i crvenu zvijezdu koja je izvršila pokolj od Vukovara do Škabrnje, Srđa i diljem Hrvatske.

Skejo je svoj govor završio pozdravom "Bog i Hrvati" te je nakon toga tri puta uzviknuo "Za dom!", a nazočni iz Udruge 9. bojne HOS-a su mu odgovorili: "Spremni".

Pripadnici Udruge 9. bojne HOS-a na odorama su nosili obilježje s natpisom "Za dom spremni".

Nakon govora Skejo je u izjavi novinarima rekao kako je 9. bojna HOS-a pobjednička postrojba kao i sve druge postrojbe Hrvatske vojske.

Na današnji dan, prije 80 godina, osnovana je i kvislinška Nezavisna Država Hrvatska kojom su vladali ustaše, a čiji je službeni pozdrav također bio 'Za dom spremni'.

Zamoljen da komentira današnju izjavu SDP-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Ante Franića da "ustaški pozdrav 'Za dom spremni' treba zabraniti", Skejo je ustvrdio da je to "sveti hrvatski poklič".

"Ono što je za Crkvu 'Hvaljen Isus i Marija', to je poklič 'Za dom spremni' hrvatskom narodu", ustvrdio je Skejo.

Također je rekao da premijeru Andreju Plenkoviću poručuje "da narod čeka od njega da stavi hrvatsku politiku u okvire branitelja - poginulih i živih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 00:09