OTVORENO PISMO

Skeptici šokirani istupom Gordana Lauca, on odgovara: ‘Potpuna je neistina da sam zloupotrijebio holokaust‘

Holokaust je usporedio s epidemiološkim mjerama u vrijeme pandemije, a liječnike i novinare s nacistima

Gordan Lauc

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon što je Gordan Lauc, profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te nekadašnji član Znanstvenog savjeta Vlade RH za borbu protiv koronavirusa, u javnoj objavi 10. siječnja na svome Facebook zidu usporedio je holokaust i koncentracijske logore s epidemiološkim mjerama koje su donesene u vrijeme pandemije s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV 2, reagirala je udruga Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja Skeptici. Udruga je uputila otvoreno pismo javnosti, Vladi RH, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Sveučilištu u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, Hrvatskoj liječničkoj komori, Židovskoj općini i Veleposlanstvu Izraela u Hrvatskoj.

“Ovakve neprimjerene usporedbe nisu novost i prisutne su od početka uvođenja “lockdowna”, no posebno je zabrinjavajuće kad ih plasiraju javne osobe, a pogotovo one bliske vladama pojedinih država. Tako je jučer odjeknula vijest da je zastupnik britanskog Parlamenta, Andrew Bridgen, suspendiran iz vladajuće Konzervativne stranke u Velikoj Britaniji zbog svojih neprimjerenih usporedbi cijepljenja i holokausta. Bridgen je na Twitteru objavio da je cijepljenje protiv covida-19 najveći zločin protiv čovječanstva od Holokausta. Brojne su osobe javno osudile ovakav istup, među njima i britanski premijer, Rishi Sunak.

U Hrvatskoj nitko nije javno osudio istup prof. Gordana Lauca, osim Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja Skeptici”, poručili su iz Udruge. Inače, Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja Skeptici više od 10 godina djeluje na području promocije znanosti, najviše kroz serije popularno znanstvenih predavanja pod nazivom Skeptici u pubu. Svojim aktivnostima Društvo zagovara primjenu znanstvenog pristupa i kritičko razmišljanje te djeluje na razotkrivanju i objašnjavanju popularnih zabluda u društvu.

Pismo koje društvo uputilo institucijama možete pročitati u nastavku:

Poštovani,

Dopustite nam da vam skrenemo pozornost na sramotnu objavu profesora Gordana Lauca od 10. siječnja 2023. u kojoj je holokaust usporedio s epidemiološkim mjerama u vrijeme pandemije, a koje su donošene s ciljem zaštite zdravlja pučanstva. U istoj je objavi brojne liječnike, znanstvenike, političare i novinare koji su svojim djelovanjem nastojali spriječiti i umanjiti posljedice širenja covida-19, usporedio s nacistima, te pozvao na potrebu za kažnjavanjem istih - što se može shvatiti jedino kao javni poziv na linč. U svojoj je objavi podijelio poveznicu na kojoj se vrlo eksplicitno navedeni stručnjaci difamiraju, što predstavlja značajnu prijetnju za njihovu sigurnost.

Ovakva nas je zloupotreba holokausta u svrhu javnog linča duboko uznemirila jer je vrlo zlonamjerna, neprimjerena i omalovažava sve žrtve holokausta. Svako dovođenje u vezu holokausta i pandemije je bespredmetno, tim više što su mjere služile zaštiti života i zdravlja ljudi, pogotovo slabijih i starijih.

Svjesni smo da je zloupotreba holokausta u svrhu protivljenja epidemiološkim mjerama uzela maha tijekom pandemije. No, implikacije sporne objave postaju još više zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je profesor Gordan Lauc bio član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, te je redoviti profesor Farmaceutsko- biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vjerujemo da bi Vlada, Sveučilište u Zagrebu i sve ostale relevantne državne institucije bez oklijevanja trebale osuditi ovu izjavu profesora Lauca. Osuđujemo ju i mi kao udruga, te ujedno izražavamo duboko žaljenje zbog zloupotrebe jedne od najvećih tragedija u povijesti čovječanstva, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Skeptika Ivan Kraljević.

Lauc: Nije istina, pročitajte što sam napisao

Gordan Lauc je na objavu teksta u kojem ga udruga Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja Skeptici proziva za zloupotrebu holokausta, reagirao dopisom Jutarnjem listu u kojem ističe da je tekst neistinit, da narušava njegov ugled i dostojanstvo te da se radi o kleveti.

Lauc je zbog toga apelirao da zbog istinitog informiranja javnosti, ali uvažavajući i Zakon o medijima, objavimo i njegov odgovor, koji prenosimo u cijelosti:

"Potpuna je neistina da sam zloupotrijebio holokaust u svrhu javnog linča. Štoviše, napisao sam "Velik broj znanstvenika, stručnjaka, političara, ili novinara koji su radili zlo, nisu monstrumi, ili čudovišta. Oni su samo obični ljudi koji su se našli u situaciji da misle kako je širenje straha, zatvaranje škola, zabrana izlaska iz kuća, ili prisila na cijepljenje nešto dobro… Međutim, ipak postoje oni koji su to sve organizirali, poticali, zarađivali na svoj toj histeriji. Njih treba identificirati i kazniti kao primjer drugima.”

Projekt Pandemija.hr je iznimno važan, jer dokumentira jedan period u povijesti. Iskreno vjerujem da su i neki od kolega znanstvenika koje navodi pandemija.hr također djelovali u najboljoj namjeri i da su naprosto pogriješili u nekim svojim zaključcima. Međutim, neki od njih su bili vrlo aktivni lobisti covid-kartela koji su širili strah kako bi omogućili bezočne profite svojim poslodavcima. Te dvije situacije je jako važno razlikovati, a najlakši način za razlikovati ih je da kolege koje su iznosile neistinite tvrdnje u medijima jednostavno objasne zašto su to radili. Ako su naprosto pogriješili i objasne nam kako su i zašto pogriješili, znat ćemo da nisu bili lobisti koji su nam lagali za osobni profit".

Bakić: Skeptici me kleveću

Na objavljeni tekst u Jutarnjem listu reagirao je i Nenad Bakić, koji kaže da ga u njemu predsjednik udruge Skeptici kleveće kao autora dokumentarne stranice Pandemija.hr, navodeći da se na njoj "vrlo eksplicitno navedeni stručnjaci difamiraju, što predstavlja značajnu prijetnju za njihovu sigurnost".

"To uopće nije istina. Štoviše, na navednoj stranici se doslovno navode njihove izjave točno na način na koji su objavljene u medijima i na društvenim mrežama. Da paradoks bude veći, udruga Skeptici, odnosno sami njegovi članovi predsjedništva, kao i najistaknutiji članovi kao Saša Ceci, su prednjačili u krajnje dogmatskim izjavama i agresivnim zalaganjem i bez ikakve skepske za teške društvene intervencije, kao što su lockdown, nošenje maski, obavezno cijpljenje, Covid potvrde, cijepljenje sve djece (prema riječima ‘skeptika’ Cecija ‘kako se ne bi brinula da će nekoga zaraziti’), te se istovremeno agresivno obračunavali s onima koji su izrazili drugačije mišljljenje i bili u pravu (za razliku od ‘skeptika’). Pozivam vas kao i sve vaše čitatelje da posjete stranicu Pandemija.hr i uvjere se i sami", naveo je u svojem reagiranju Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:18