QUAESTUS INVEST OSTAJE BEZ DOZVOLE ZA RAD

Škergrino poslovno carstvo pod sumnjom! Mateša: Zaštit ćemo dioničare, a ne Quaestus

Mateša nije htio komentirati je li NO fonda prije bio upoznat s nepravilnostima za koje ih terete
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Nakon što je Hanfa društvu za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Invest privremeno oduzela odobrenje za rad, u fondu Quaestus Nekretnine ubrzano rade na pronalaženju novog “upravljača” .

Bez komentara

- Nisam još pročitao Hanfino rješenje, ali uvjeravam vas da ćemo postupiti prema Hanfinim nalozima. Naći ćemo nekog drugog da vodi fond. Naš je cilj zaštititi interese dioničara, a ne Quaestusa - rekao nam je jučer Zlatko Mateša, predsjednik Nadzornog odbora Quaestus Nekretnina.

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), u vlasničkoj strukturi Quaestus Nekretnina dominiraju banke i mirovinski fondovi, a najveći je pojedinačni dioničar Željko Marić, koji drži 4,8 posto dionica. Fond je osnovan 2007. godine i temeljni mu je kapital 250 milijuna kuna, a ulaže u nekretnine.

Mateša nije htio komentirati je li Nadzorni odbor fonda prije bio upoznat s nepravilnostima koje Hanfa sada stavlja na teret Quaestus Investu, no naglašava da će postupiti prema zahtjevima financijskog regulatora. Podsjetimo, u Hanfinu rješenju, na temelju kojeg Quaestus Invest ostaje bez odobrenja za rad u sljedećih godinu dana, društvu čiji je suvlasnik Borislav Škegro, premijerkin savjetnik i bivši ministar financija, na teret se stavlja da je u donošenju ulagačkih odluka više računa vodilo o interesima Quaestus grupacije nego o interesima fonda Quaestus Nekretnine i njegovih dioničara. To se, tvrde u Hanfi, vidi i po tome što je Quaestus Invest novac Quaestus Nekretnina ulagao u povezana društva, posebno u Metronet telekomunikacije, u kojima Quaestus također ima vlasničke udjele.

- Neću ništa komentirati, uskoro ćemo se oglasiti priopćenjem - ljutito nam jučer izjavio Škegro.

Povratak u politiku

Zanimljivo je da se jučer u političkim krugovima pronijela glasina kako u pozadini rješenja Hanfe zapravo stoji unutarstranački sukob HDZ-a. Nije tajna da je dolaskom Jadranke Kosor na mjesto premijerke Škegro, nakon gotovo cijelog desetljeća izbivanja iz politike, “uskrsnuo” u političkom životu, i to u ulozi premijerkina savjetnika za gospodarstvo. Mnogi su u tome vidjeli i ponovno okretanje HDZ-a ideološkim pozicijama na kojima je počivao 90-ih godina prošloga stoljeća. I sama je Jadranka Kosor, tvrde poznavatelji prilika u vladajućoj stranci, na nedavno održanom stranačkom Saboru u zagrebačkoj Areni o Škegri u više navrata govorila kao o svom osobnom ekonomskom savjetniku.

Bratoubilački rat

S druge strane unutarstranačke linije fronte, bruje politički kuloari, stoji predsjednik Uprave Hanfe, Ante Samodol, na kojeg se gleda kao na čovjeka bivšeg ministra financija Ivana Šukera. A Šuker i Škegro, naglašava jedan naš sugovornik, nikad se nisu voljeli pa se, tvrde, u ovome što se posljednjih dana događa na relaciji Hanfa i Quaestus zapravo može iščitavati osobni sukob unutar HDZ-a, pa čak i borba za naklonost šefice stranke i Vlade.

- To je čisti bratoubilački rat unutar HDZ-a. Što mislite, zašto je Hanfi trebalo toliko vremena da donese rješenje i zašto ga donosi uoči izbora? - rekao nam je dobar poznavatelj političkih prilika koji je želio ostati anoniman.

Quaestus je jučer ipak prokomentirao rješenje Hanfe. U izjavi se kaže da pozorno proučavaju obrazloženja iz Hanfe i da će se na njega očitovati u najkraćem roku.

- U međuvremenu će društvo u potpunosti ispuniti sve svoje obveze koje proizlaze iz rješenja - ističe se u izjavi. Dodaje se i kako imovina nekretninskog fonda rješenjem nije ugrožena, te da Hanfino rješenje nema nikakva učinka na društva Quaestus Savjetovanje i Quaestus Prvate Equity, koja neomentano nastavljaju s radom.

DORH se zanima za Metronet

Osim Hanfe, za poslovanje Metronet telekomunikacija zainteresiralo se i Državno odvjetništvo.

- Kod ovog Državnog odvjetništva u radu je kazneni predmet vezan uz možebitno počinjenje kaznenog djela iz sfere gospodarskog kriminaliteta, vezano uz poslovanje trgovačkog društva Metronet telekomunikacije d.d. - stoji u dokumentu koji je u lipnju Općinsko državno odvjetništvo iz Zagreba poslalo Općinskom kaznenom sudu, a koji se nalazi u posjedu Jutarnjeg lista.

U dokumentu DORH traži da mu sud na uvid dostavi spis K-89/08, koji je Metronet vodio protiv Tomislava Trampuša, tadašnjeg zaposlenika savjetničke kuće Bayarmont Ventures, i Dražena Tomića, novinara Business.hr (zbog tvrdnji o nepravilnostima u financijama). Belgijci su 2008. zastupali ulagače koji su htjeli preuzeti Metronet, tvrtku u vlasništvu Quaestusa. Trampuša i Tomića sud je osobodio optužbi. Metronet je potom pokrenuo drugostupanjski postupak. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:40