Ispred SKD ‘Prosvjeta‘

Skinut plakat izložbe ‘Pola Srbin, pola Hrvat‘: ‘Vidjeli smo grupu mladića s kapuljačama na glavama...‘

Kustosica Davorka Perić rekla je da je plakat zgužvan, poderan i odbačen na tlo

Plakat izložbe Dana srpske kulture

 Skd Prosvjeta/

Iz zagrebačke policije potvrdili su u ponedjeljak da su dobili dojavu da je ispred prostorija Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Preradovićevoj skinut plakat izložbe Dana srpske kulture te kazali Hini da, prema prvim uvidima, nisu utvrđeni elementi kaznenog ili prekršajnog djela.

Izvijestili su da su u 13,50 sati dobili dojavu da je ispred prostorija "Prosvjete" skinut plakat izložbe sa slikom "Pola Srbin, pola Hrvat" nakon čega su izašli na mjesto događaja.

Utvrđeno je da se plakat nalazio na lokaciji, ali nije bio fiksiran na držaču. Na pitanje je li plakat bio nasilno skinut i oštećen, iz policije su odgovorili da nisu utvrđeni elementi kaznenog ili prekršajnog djela.

Zagrebački portal Novosti, što ga izdaje Srpsko narodno vijeće, objavio je da su njihove sigurnosne kamere zabilježile grupu mladića s kapuljačama na glavama i svjetiljkama u rukama koji su u noći s 10. na 11. studenoga, u 3,20 sati, na silu skinuli i uništili plakat izložbe sa slikom "Pola Srbin, pola Hrvat" ispred "Prosvjetine" galerije u Zagrebu.

Plakat je bio otisnut na ceradi i rad je Željka Badurine, koji je poslužio kao zaštitni znak za izložbu ‘Pobratimstvo lica u svemiru‘ – ‘Sa svakim nešto dijeliš‘, otvorene u sklopu ovogodišnjih Dana srpske kulture.

Novosti su objavile izjavu kustosice Davorke Perić da "uklanjanje cerade nije bio lak zadatak" te da je "zahtijevao korištenje kliješta", „nakon čega je zgužvan, poderan i odbačen na tlo“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:40